fbpx

Berkes Gyula, a budapesti Biarritz étterem, valamint Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd, az encsi Anyukám Mondta étterem tulajdonosai kapták meg az idén az idei Gundel Károly-díjakat.

egy fotó a díjazottakról
Dudás Szilárd, Berkes Gyula, Kovács László MVI-elnök, Dudás Szabolcs (fotó: MVI)

Berkes Gyula – a Budapest szívében található Biarritz étterem tulajdonosa, vezetője. 46 éve aktív a vendéglátásban; dolgozott a Szabadság Szállóban, a budai Kis Royalban, az Országház étteremben, majd az Aranyhordó étteremben, 1995-től a Biarritz étterem tulajdonosa.

„Ahogy mondani szokták, mindenkinek van egy álma. Az enyém a saját a la carte étterem volt. És nem csak azért, mert a szakmán belül ez a csúcs. Ha ilyen éttermed van, másként ébredsz, másként néznek rád, minden megváltozik körülötted. Sok a munka, de ezt mind feledteti, hogy alkothatsz, megvalósíthatod az elképzeléseidet, és tapasztalod a vendéglátás örömét, szépségét. Emberekkel foglalkozni megtisztelő, ugyanakkor roppant nehéz feladat. Kellő alázat nélkül semmire sem mész, és e mellett az elsődleges szempont, hogy csak a vendég számít! Az, hogy jól érezze magát, hogy érezze, ahol eltöltött egy-két órát, ott minden őérte történt, és elégedetten álljon fel az asztaltól. Még gyerekként sokat beszélgettem egyik nagynénémmel, talán ő látta meg bennem elsőként a vendéglátás iránti vonzalmamat, és meg is jósolta: egyszer saját éttermem lesz. Hát most itt van… És valóban boldog vagyok.”

Berkes Gyula az oktatást mindig szívügyének tartotta: számos szakács- és pincértanuló kapott gyakorlati képzést irányítása alatt. A hagyományok ápolásáért és a magyar konyha népszerűsítéséért 2010-ben Európai Gasztronómiai díjat kapott. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a VIMOSZ, a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. Elismerései: Év Vendéglőse (2005), Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje (2016).

Biarritz Étterem

Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd testvérpár étterme, az encsi Anyukám mondta története 1995-ben kezdődött. Fokozatosan vált ismertté az országban; ma a legjobb vidéki étteremként tartják számon.

„Mindketten Olaszba’ dolgoztunk, mint főpincér és mint séf. Az idők teltek, és arra gondoltunk egy kis két és fél éves New York-i kitérő után, hogy vár a haza, és jöttünk haza. Először sarokbárt csináltunk, aztán sarokpizzériát, aztán meg az Anyukám mondta éttermet.”

Anyukám Mondta Étterem

A Dudás testvérek évtizedek óta megszállottan kutatják a minőségi olasz és magyar alapanyagokat, hogy minden vendég tökéletes élményt kapjon, magas szintű kiszolgálással ötvözve. Az olasz-magyaros konyhában Szabolcs a séf, Szilárd menedzseri feladatokat lát el. 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év legjobbjának választotta őket. 2017-ben nyílt meg második éttermük, a Pizza, Kávé Világbéke Miskolcon. Ezután 2020-ban Egerben megnyitották a Pizza Brumbrum Világbékét.

A Gundel Károly–díjat a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a magyar vendéglátás talán legnagyobb ikonja, Gundel Károly (1883-1956) emlékére a hazai szakmai szervezetek széles körű bevonásával alapították meg 2014-ben. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

Anyukám Mondta ételkínálatából

A Gundel Károly-díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja, és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

A Gundel-díj adományozása széles körű szakmai együttműködésen alapszik: 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, valamint a Gundel étterem és a Gundel család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján a díjazottak személyéről.

Forrás: Trade Magazin, anyukammondta.hu , biarritz.hu

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE