fbpx

Július 1-jét követően még csak a legnagyobb vendéglátó-üzleteknek kell forgalmi adataikat továbbítaniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé, 2024. január 1-jétől viszont a 12 millió forint árbevételt meghaladó vendéglátó-üzlettel is bővül az adatszolgáltatók köre. Mivel a mai napig rengeteg a kérdés a digitális platformmal kapcsolatban, így 3 részes sorozatunkban most mindenre választ adunk.

Az NTAK adatszolgáltatói körének bővítése

Az adatszolgáltatói kör 2023-as, szakaszos bővítésének javaslatát a környezeti, gazdasági helyzetre reagálva, az iparági szereplőkkel egyeztetve fogalmazta meg az MTÜ. Ennek értelmében július 1-jétől az NTAK adatszolgáltatásra kizárólag csak azok a legnagyobb vendéglátó üzletek üzemeltetői és turisztikai attrakciók működtetői kötelesek, amelyeknek 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot. Ők saját vendéglátó vagy jegykezelő szoftvereiken keresztül tehetnek ennek eleget az NTAK adatszolgáltatási kötelezettségüknek, de fontos megjegyezni, hogy ezen vállalkozások döntő többsége korábban is használt szoftvert az értékesítéshez.

2024. január 1-jétől a 12–100 millió forint közötti nettó árbevételt elért turisztikai vállalkozások is csatlakoznak az NTAK adatszolgáltatók köréhez. Az NTAK bővítésével láthatóvá válik szinte a teljes turisztikai ökoszisztéma gazdasági teljesítménye. A 12-50 millió forint közötti nettó árbevételt elért vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció üzemeltetőket az MTÜ a VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftverekkel is támogatja a digitális átállásban, így ők az ingyenesen elérhető szoftverekkel is eleget tehetnek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek egy vendéglátó üzletben, illetve egy turisztikai attrakciónál. Bár a nettó 12 millió forint árbevételt el nem érő szolgáltatóknak számára nem lesz kötelező az adatszolgáltatás, de az MTÜ javasolja, hogy hosszú távon ők is álljanak át a szoftveres értékesítésre.

Az NTAK regisztrációról

Szakaszosan indul el a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező NTAK adatszolgáltatása a Kormány módosító rendelete alapján. 2023. július 1-jétől azok a turisztikai vállalkozások szolgáltatnak adatot az NTAK-ba, amelyek vendéglátásból vagy jegyértékesítésből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

A 12-100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók 2024. január 1-jétől szolgáltatnak adatot.

A 12 millió forint nettó árbevételt meg nem haladó vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára nem kötelező az adatszolgáltatás.

Fontos megjegyezni, hogy az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező!

A regisztráció folyamata

  • A regisztrációt csak egyszer kell elvégezni az erre a célra kialakított online felületen. NTAK – információs oldal
  • · Regisztráció előtt érdemes ellenőrizni, hogy a vendéglátó üzlet nyilvántartásba vételi dokumentuma a Kormányrendelet szerinti 11 vendéglátó üzlet kategória valamelyikére szól.

o Ezek: étterem; cukrászda; büfé; kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely; italüzlet, bár; zenés, táncos szórakozóhely, gyorsétterem és alkalmi vendéglátóhely.

o Ha a „működési engedély” nem ezek egyikére szól, fel kell keresni az illetékes önkormányzatot, és átsoroltatni az üzletet a kategóriák valamelyikébe. Csak ezen üzlettípusok szerint lehet regisztrálni az NTAK-ba.

  • · A regisztráció nem tart tovább tíz percnél.
  • · Ennek során ki kell választani a fő tevékenységet, meg kell adni működési és gazdasági adatokat és a szállás- vagy vendéglátó üzlet jellegét, a férőhelyet, hogyan alakul a nyitvatartás, van-e parkoló és így tovább. Étterem esetében megadandó, hogy például vannak-e szezonális ételek, vásárolnak-e helyi termelőtől stb. ·
  • A regisztráció 5 lépése:

1. Belépés ügyfélkapu-azonosítóval az ntak.hu oldalon található NTAK felületre.

2. Szolgáltatási hely megadása. Egy szolgáltatóhoz több szolgáltatási hely is tartozhat.

3. Ágazatmegadás. Ki kell választani, hogy csak a vendéglátás szektorban, vagy esetleg

a szálláshely és/vagy a turisztikai attrakció szektorban is végez-e tevékenységet az adott szolgáltató.

4. Vendéglátó üzlet regisztrációja. Aki több vendéglátó üzletet üzemeltet, annak értelemszerűen mindegyiket külön-külön kell berögzítenie. Ezt követően kapja meg a vendéglátó üzlet a saját egyedi NTAK-regisztrációs számát.

5. Szoftverválasztás. A vendéglátó üzlet adatainak rögzítése után az MTÜ igazolással rendelkező szoftverek listájából kell kiválasztani a használni kívánt vendéglátó szoftvert, hiszen ezt követően tekinthető csak befejezettnek a regisztráció.

A regisztrációt lépésről lépésre bemutató, részletes dokumentum az alábbi linken keresztül elérhető. NTAK – információs oldal

A regisztráció lépéseivel és az adatszolgáltatással kapcsolatban minden fontos információ elérhető az info.ntak.hu oldalon, és bármely adatszolgáltató fordulhat a 0-24 órás, telefonon és e-mailben is elérhető ügyfélszolgálathoz, vagy a Tourinform irodák munkatársaihoz, akik akár személyesen is segítségükre állnak.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE