fbpx

A francia Menton városát minden tavasszal hatalmas, citromból és narancsból épített szobrok lepik el. Malmokkal, sárkányokkal, a legelképesztőbb figurákkal találkozhatnak az odalátogatók.

A Francia Riviérára sok mindenért érdemes ellátogatni, de a napfényen és a tengeren kívül van még két dolog, ami kiemelt figyelmet érdemel: a citrom és a narancs. Ez a két illatos citrus a főszereplője a mentoni Citromünnepnek, minden évben.

A fesztivált 1928 óta februárra időzítik. Az a vidék a citrusairól híres, és a lakói közel egy évszázada úgy döntöttek, hogy egy évente megrendezendő ünnepségsorozattal tisztelegnek a napsütötte gömbölyűségek előtt. A lédús gyümölcsökből – drótvázak segítségével – hatalmas szobrokat formáznak, mozdonyok, malmok, sárkányok, sőt, emberek is, mint például Kleopátra vagy Fred Astaire. A színes, illatos ünnepet többszázezren látogatják, és általában 140 tonnányi gyümölcsöt használnak fel a dekorációhoz. A szobrok idén két hétig voltak láthatók, éjjelente díszkivilágítással, természetesen. Ha vége a fesztiválnak, lebontják az installációkat, és eladják a gyümölcsöket.

Aki szeretne ezekből, még odaér, most vasárnap zár a Citromünnep. Talán sikerül szerezni egy adag narancsot valami gyümölcsös desszerthez…

(forrás: atlasobscura.com)

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE