fbpx

A hús az ember számára olyan tápanyagforrás, amit megszámlálhatatlanul sok módon elkészítve fogyasztunk. A húsok minősége függ az adott állat tartási- és vágási körülményeitől. A szarvasmarhának magnéziumban és fehérjében gazdag húsa van, tartásától függően pedig megkülönböztethetünk fűvel, illetve gabonával táplált marhákat. A marhahús az ember számára nehezebben megemészthető mivel a szervezetünkből hiányoznak bizonyos emésztő enzimek. Ezért a marhahúst gyakorta érlelik vákuumban vagy szárazon. Pácolni pedig nedves-olajos pácba ajánlott. Ezeket a technikákat alkalmazva segítjük elő, hogy könnyebben emészthetővé váljon. Innentől fogva pedig a magas magnézium és fehérje tartalma miatt élettanihatása rendkívül kimagasló.

Fotó: Envatoelements

Marhahús történet

Az emberek eleinte vadásztak a szarvasmarha elődeire, majd később háziasították. A hosszú évek alatt számos szarvasmarha fajtát tenyésztettek ki, kifejezetten a hús minősége vagy mennyisége miatt. Így a marhahús a harmadik legszélesebb körben fogyasztott a világon, csak a sertés és a baromfihús előzi meg. A friss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes tejsavas, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas szerkezetű, vágási keresztmetszete márványozott.A marhahús fehérjét, magnéziumot, vasat és B12-vitamint tartalmaz.

A nyers hús a levegőn könnyen megromlik. Ezért már régebben is alkalmaztak a minőségromlás elkerülésére különféle tartósítási eljárásokat. Eleinte úgynevezett jégvermekbe tárolták, vagy füstöléssel, szárítással, sózással tartósították. A hűtéstechnika mára ezt a problémát megoldotta, így akár az otthonokban, akár a kereskedőknél, és üzemekben, minőségromlás nélkül tudjuk fagyasztani a húsrészeket. A vákuumcsomagolás elterjedésével még inkább tökéletes lett a marhahús tárolása, így mára a világ bármely különleges hús fajtájához hozzájuthatunk a MATUSZ -Vad széles minőségi kínálatában.

A vákuumcsomagolás elterjedésével még inkább tökéletes lett a marhahús tárolása, így mára a világ bármely különleges hús fajtájához hozzájuthatunk a MATUSZ -Vad széles minőségi kínálatában.

Fotó: Envatoelements

A marhahús elnevezései

Bontási részei alapján különböztetjük meg, illetve ennek alapján is van elnevezve. Úgy, mint ökörszáj (pofa), fej, nyak vagy tarja, hasaalja, szegy hátulja, szegy eleje, lapocka, lábak, lábszár, farok, keresztfartő, spitz fartő, feketepecsenye, fehérpecsenye, dió vagy gömbölyű felsál, magas hátszín (rostélyos), lapos hátszín, vesepecsenye (bélszín). A különböző részek más – más ételek készítésére alkalmasak, köztük a tarja az, ami legáltalánosabban használt.

Alkalmas jó kiadós magyaros ételek elkészítéséhez, sokan arra esküsznek, hogy a tarja sütőben készítve adja a legnagyobb ízélményt, amihez rengeteg receptet találhatunk.

Fotó: Envatoelements

Mit főzzünk tarjából?

Az egyik meghatározó felhasználási területe az apróhús ételek. Fantasztikus gulyásnak, pörköltnek és tokánynak. Mivel igazán omlós hús, ezért remek levesek készítéséhez, egészben sütésre vagy akár smookerben elkészítve. Alkalmas jó kiadós magyaros ételek elkészítéséhez, sokan arra esküsznek, hogy a tarja sütőben készítve adja a legnagyobb ízélményt, amihez rengeteg receptet találhatunk.

A tepsis tarja olyan étel, amely után minden húsimádó vágyakozik. A legjobb benne, hogy egyszerűen elkészíthető, hiszen a sütő dolgozik helyettünk. A köretet és a húst nyugodtan együtt süthetjük és már csak egy igazi házi savanyúság kell hozzá. A tarja grillezve rendkívül kellemes ízekkel ajándékozhat meg minket. A sütés előtt 1-2 nappal érdemes nedves-olajos pácban pihentetni.

A tepsis tarja olyan étel, amely után minden húsimádó vágyakozik.

Fotó: Envatoelements

A pácolás jót tesz a tarjának

Nem kérdéses, hogy a pácolás még a legfinomabb húsrészeket is még ízletesebbé, puhábbá teszi. Attól függően milyen vastag hússzeleteink vannak, a pácolás ideje változhat. A vastagabb tarja szeleteket akár egy-két éjszakán át is érdemes a pácban tartani és csak a sütés előtt vegyük ki a pácléből. A tarjához jól passzolnak a markánsabb fűszerek, használjunk nyugodtan köményt, és felettébb szereti a mustármagot, rozmaringot és kakukkfüvet egyaránt. A fokhagyma, őrölt feketebors és a fűszerpaprika is tökéletes hozzá. A só használatát kerüljük, mert könnyen kiszáríthatja a húst, inkább csak közvetlenül sütés előtt vagy sütés után használjuk.

https://shop.matusz-vad.hu/hu/search?search=tarja

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE