fbpx

Jó néhány ünnep van, ami évenként ismétlődő, fontos. Ez viszont az a nap, ami számunkra is óriási jelentőségű. Az élelmiszerbiztonsági világnap mindazok számára fontos, akik élelmiszerrel foglalkoznak, így a MATUSZ-VAD számára is kiemelt jelentőséggel bír. Szeretnénk mi is felhívni a figyelmet rá, hiszen mindennapjaink része, és rendkívül fontos tényező. Legyen ez a nap az, amikor átgondoljuk a lényegét, tegyük górcső alá saját tevékenységeinket, metódusainkat.

Fotó: Pixabay

Ünnepeljük együtt a negyedik élelmiszerbiztonsági világnapot

2022. június 7. az a nap, mikor egyszerre gondolhatunk, egyszerre mérlegelhetünk és egyszerre ünnepelhetünk. Az élelmiszerbiztonsági világnap bevezetése nem is olyan rég történt. A világnap szükségességével és annak eredendő fontosságával először 2015-ben kezdtek el foglalkozni. Az ENSZ pedig 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági politikájának kettős célja volt ezzel. Egyfelől az, hogy az uniós polgárok tányérjára egészséges növényekből és állatokból készült, biztonságos és tápláló élelmiszerek kerüljenek, másfelől pedig az, hogy az élelmiszeripar – amely az Unió legnagyobb gyártási és foglalkoztatási ágazata – a lehető legkedvezőbb feltételek között működhessen.

Természetesen hazánk is csatlakozott hozzá, hiszen fontossága sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Az egészségügy után az élelmiszer-biztonság talán a második olyan alapvető kérdés, amivel a háztartások, és az élelmiszer-ellátással foglalkozó vállalkozások foglalkoznak. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a legfőbb prioritások között kezeljük, gondot fordítsunk folyamatos megóvására, egyúttal fejlesztésére.

Fotó: Pixabay

Miért fontos ez a világnap

Az élelmiszerbiztonsági világnap évente megrendezésre kerülő esemény, amely felhívja a figyelmet az élelmiszerekből eredő kockázatok megelőzésére, felismerésére és a kezelését segítő intézkedésekre. Az élelmiszer-biztonság elengedhetetlen egészségünkhöz és általános jólétünkhöz. Mindenkinek megvan a maga feladata, akár termeszt, feldolgoz, szállít, tárol, elad, vásárol, ételt készít vagy felszolgál.

Fotó: Pixabay

Az élelmiszer-eredetű megbetegedések 70%-a háztartásokban történik, az élelmiszerek helytelen kezelése vagy tárolása miatt. Erre, azaz a személyes felelősségre és a megelőzést szolgáló jó gyakorlatokra hívja fel a figyelmet az élelmiszerbiztonsági világnap alkalmából indított társadalmi célú kampányában az idén 10 éves Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is. A helyes élelmiszer-kezelési szabályoknak a mindennapjaink gyakorlatává kell válniuk. Csakis olyan cégek láthatják el élelmiszerrel az embereket, akik ennek tudatában vannak, és minden alapvető szabályozásnak megfelelnek. A MATUSZ-Vad is pontosan ezért hívja rá fel a figyelmet! Egy professzionálisan működő, élelmiszerekkel foglalkozó, kiemelt szintű vállalkozás számára ez teljesen egyértelmű. Nyilvánvalóan igényel szakértelmet, odafigyelést és precizitást, amit – ha a biztonságot nézzük – nem is lehet másként.

Fotó: Pixabay

A MATUSZ-VAD a higiénia, és az élelmiszer-biztonság mellett

Az élelmiszerekkel foglakozó vállalkozások gomba módjára szaporodnak manapság. Erre a piac adja meg a létjogosultságot, ami teljesen természetes folyamat. A kereslet és kínálat szabályszerűségei mentén tehát lehetséges a működés ideális esetben, viszont ez még kevés ahhoz, hogy megfelelő minőségű termékekhez, alapanyagokhoz jussanak a háztartások és a vállalkozások. Mi hivatásunknak érezzük a tökéletes kiszolgálás mellett azt, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok maximumát nyújtsuk. Ezért is hívjuk fel a figyelmet arra, hogy csakis megfelelő szakértelemmel rendelkező beszerzési forrást válasszanak azok, akik élelmiszerekkel foglalkoznak. Csatlakozva a NÉBIH társadalmi célú kampányához, ami 2022. május 30-án indult és június 7-ig tart, cégünk is kiemelt fontosságúnak tartja a témát.

Fotó: Pixabay

Az élelmiszer-biztonság legfontosabb feltétele

„BIZTONSÁGOS ÉLELMISZERREL AZ EGÉSZSÉGES HOLNAPÉRT”

Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az étrend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. Az Élelmiszerlánc-biztonság viszont nem csak az élelmiszerekkel foglalkozó cégek, és az őket ellenőrző szervezet feladata. Nagyon fontos ezen a területen is az edukáció! Az élelmiszerlánc-biztonságának fenntartásában a felkészült vállalkozások és a szigorú, következetes hatóság mellett kulcsszerepe van a tudatos vásárlóknak is. Az egész tehát a termelőtől egészen a fogyasztóig tart.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE