fbpx

Már több cikkünkben is foglalkoztunk a növényi étrend növekvő népszerűségéről, mely az előrejelzések szerint továbbra is erősödni fog. Ma már számos oka lehet annak, hogy valaki teljesen elhagyja vagy tudatosan csökkenti a húsfogyasztást. Így aki nem szeretne elesni egy szignifikánsan növekvő vendégkörtől, annak érdemes nyitnia az olyan izgalmas lehetőségeket kínáló alapanyagok felé, mint a Beyond Meat termékei.  

Hogyan készül?

A hús öt alapvető összetevőből áll: fehérjék, zsírok, nyomelemek, szénhidrátok és víz. Ők ugyanezeket az építőelemeket közvetlenül növényekből, például borsóból és barna rizsből nyerik. Emellett pedig olyan közös élelmiszerelőállítási technikákat használnak, mint például a hőkezelés, hűtés, nyomás és keverés, hogy ezeket növényi alapú „hússá” alakítsák. Ezek aztán nemcsak fantasztikusan finomak, de jobb a bolygónk számára.   

Kép: Beyond Meat

Hogyan hat a környezetre?

A Beyond Meat megbízta a Michigan Egyetem Fenntartható Rendszerek Központját, hogy végezzen egy „gyártótól-az-üzletekbe” életciklus-értékelést a Beyond Burger termékéről. Ez egy növényi alapú fasírt, amely ugyanúgy néz ki, viselkedik és ugyanolyan íze van, mint a frissen darált marhahúsnak. A tanulmány célja, hogy összehasonlítsa a környezeti hatásokat. Itt az üvegházhatású gázok kibocsátását, a felhalmozódott energiaigényt (energiafelhasználást), a vízfelhasználást és a földhasználatot – a tipikus amerikai marhahús-termelésével.  

A jelenlegi Beyond Burger termelési rendszer és a 2017-es marhahús LCA (Thoma et al.) összehasonlító értékelése alapján a Beyond Burger 90%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátást generál. 46%-kal kevesebb energiát igényel, több mint 99%-kal kevésbé befolyásolja a vízhiányt és 93%-kal kevésbé hat a földhasználatra, mint egy negyed font amerikai marhahús. 

Kép: Beyond Meat

Missziójuk

A Beyond Meat 2009-ben alapított termékeit úgy alkották meg, hogy azok ízben és állagban megegyezzenek az állati eredetű hússal, miközben az emberek és a bolygó számára is jobbak. Víziójuk az, hogy globális fehérjegyártó vállalattá váljanak. Ennek köszönhetően mindenhol hozzáférést biztosít az embereknek az ízletes és tápláló növényi alapú húsopciókhoz. Van egy tudósokból, szakácsokból és gasztronómiai szakértőkből álló csapatunk, akik minden nap azon dolgoznak, hogy előre vigyék küldetésünket a növényi alapú húsok létrehozásában, amelyek megkülönböztethetetlenek az állati eredetű társaiktól. Három területre fókuszálnak: marha-, sertés- és baromfihús. Elkötelezettségük a gyors és szüntelen innováció iránt azt jelenti, hogy folyamatosan fejlesztjük termékeiket. Egészen addig, míg azok teljesen megkülönböztethetetlenek nem lesznek állati fehérjéjű megfelelőiktől. Partnereik között olyan cégóriásokat tudhatnak, mint a McDonald’s, a Starbucks, a KFC vagy a Pizza Hut.  

A Matusz-Vad-nál kapható termékeik

  • Beyond Kolbász: Úgy tervezték, hogy úgy nézzen ki, sercegjen és elégítse ki az ízlelőbimbókat, mint a hagyományos sertéskolbász. A Beyond Kolbászban megvan az összes lédús, húsos finomság, de hozzáadott előnyökkel rendelkezik a növényi alapú húshoz képest. 
  • Beyond Burger: Egy hamburgerpogácsa, melynek az íze olyan gazdag és az állaga olyan húsos, hogy el sem hinné az ember, hogy növényekből készült. A hamburger készítés főszereplője, a Beyond Burger úgy serceg és úgy elégíti ki az ízlelőbimbókat, mint a marhahúsos társa, kompromisszuok nélkül.  
  • Beyond Meatballs: Ahogy egyre több ember keres ízletes, könnyen elkészíthető növényi alapú opciókat, a Beyond Meatballs kényelmesen előre fűszerezettek egy jellegzetes olasz fűszerekkel, mint például rozmaring, zsálya és oregánó. 
  • Beyond Nuggets: Ki nem szereti a nuggetseket? Ezek az aranyló Beyond Nuggets finomak, kényelmesek és könnyen elkészíthetőek. Így tökéletes kombinációt jelentenek a család és a barátok számára. Legyen szó ebédről, vacsoráról vagy egy finom, szaftos snackről, mindenben megfelelnek, amit egy klasszikus nuggetstől elvárnánk.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE