fbpx

A vendéglátással foglalkozó vállalkozások működtetésének alapfeltétele a gazdaságosság. Az energiaárak elszabadulása kényszerhelyzetbe hozta az üzemeltetőket. Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtakarékosabb megoldásokat alkalmazza a konyhákon. Több sarkalatos pontot is lehet említeni. Az áram, a gáz, a víz felhasználás és még rengeteg tényező, aminek felülvizsgálata révén nagyságrendekkel lehet csökkenteni a költségeket. A konyhák működtetésének egyik alapja az elszívás, a páraelszívók, melyek mindennapos szükségletként merülnek fel a költség oldalon. A Coninvest konyhatechnológiai cégnek köszönhetően óriási lehetőségek lettek elérhetőek ezen a területen.

A légtechnológia fejlesztése elengedhetetlen

Az egész konyhai rezsinek nagyjából a felét adja a légtechnika. Ennek egyszerű oka, hogy működik benne egy-, vagy több nagy teljesítményű ventilátor, és ráadásul az elszívott levegőt pótolni is kell. Amit a tisztítás mellett télen illik felmelegíteni, nyáron pedig lehűteni. Ennek energetikailag roppant magas költségei vannak. Mindenki érzékeny a rezsiköltségekre, szeretne megtakarításokat eszközölni az energiában és ez kiemelkedő fontosságú része a konyha működtetésének. Ha az egyik legnagyobb költség a légtechnikai rendszer üzemeltetése, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy ebből kell minél többet lefaragni. A Coninvest szakemberei ezt látva egy holland gyártó üzemében néztek körül, ahol az adott technológiát egy háromnapos gyárlátogatás keretében megtekintették. Az ezzel kapcsolatos képzéseken, előadásokon, megtudták milyen hasznos innovációt jelent a légelszívás területén ez az új rendszer.

A Coninvest szakemberei ezt egy holland gyártó üzemében néztek körül.

Fotó: Coninvest Konyhatechnológia

Miért fontos a légelszívás korszerűsítése?

A Coninvest szakembereinek tapasztalata az, hogy mire a konyha kialakításánál tartanak egy adott vendéglátó egységben, maga a légtechnológia már lefutott kör. Csakis az épületgépész tervező az, aki mindenekelőtt erre hatással lehet. Ezért épületgépész szakemberekkel együtt utaztak ki Hollandiába, ahol több szakértő szem által, „felfedezték” a piacon kapható, egyik leginnovatívabb technológiát. A 43 éve alapított Vianen cég a konyhai légtechnológia szakértője, akik csakis ezzel a területtel foglalkoznak, így nem is csoda, hogy a legprofesszionálisabb megoldásokkal rendelkeznek a piacon, és még az elszívóernyők területén is tudnak újat mutatni a szakmának és a világnak. A legújabb VéTEC névre hallgató rendszerük, mely szabadalmi védelem alatt áll, jóval megelőzi a mostani általános technológiák által nyújtott lehetőségeket.

A 43 éve alapított Vianen cég a konyhai légtechnológia szakértője.

Fotó: Coninvest Konyhatechnológia

Az étterem gépészet még rejt magában lehetőségeket

A Vianen kiváló minőségű konyhai technológiákat fejleszt a szellőztetési rendszerekben, már hosszú évek óta. Az adott gazdasági helyzet által az innováció ezen a területen is robbanásszerű. Az elmúlt években létrehoztak egy olyan rendszert, ami képes arra, hogy rendkívül takarékossá tegye a konyhákban a működést. A lényeg az, hogy a reggeli üzem kezdetekor, a bekapcsolás után, az összes elszívóernyő nagyjából harminc százalékon kezd el üzemelni. A működésének az a lényege, hogy minden egyes ernyőben van egy optikai-, és egy hőérzékelő, amelyek fogadják az alattuk lévő főzőberendezésekből érkező jeleket. Ezek a pára, a füst és a hőmérséklet. Az automatika ezt mérlegeli és oda irányítja a nagyobb elszívást, ahol szükség van rá. Az egész légtechnika úgy van szabályozva, hogy általános működésnél az ernyők harminc százalékkal üzemeljenek, de ahol szükség van rá, ott magasabb hatásfokkal dolgozzanak. A konyha személyzetének is előnyös, hiszen a munkakezdéskor kell egyszer bekapcsolni a rendszert, és a többit elvégzi saját magától.

A Vianen kiváló minőségű konyhai technológiákat fejleszt a szellőztetési rendszerekben, már hosszú évek óta.

Fotó: Coninvest Konyhatechnológia

A VéTEC rendszer felére csökkenti az energiaköltséget

Ez a technológia tehát egyrészt könnyebbé teszi a munkát a konyhán, másrészt biztosítja a megfelelő légáramlást, harmadrészt pedig költséget csökkent. A hagyományos ernyőkhöz képest a VéTEC rendszer egy általános 28-30 %-os megtakarításra képes. Az is előnyt jelent, hogy az épületgépészet megtervezésekor már alapból kevesebb energiafelhasználással lehet számolni. Az mindenképp fontos, hogy a már működő rendszerek átalakítása erre a technológiára nem ideális megoldás. Inkább az új konyhák kialakításánál lehet vele számolni, és beépíteni már a tervezéskor.

Abban az esetben, ha valaki új konyhát tervez, ennek a rendszernek a beépítése ajánlott. A piac megteremtette az igényt az ilyen rendszerekere. Az kétségtelen, hogy ez a jóval költségesebb, mint a megszokott egyszerű ernyők, de az üzemeltetési oldalon bőven vissza tudja hozni azt árát. Számokban kifejezve, egy 5.000 m3/h rendszernél, ami egy kisebb konyhának számít, az éves megtakarítása egy ilyen megoldás által, közel négymillió forintot jelent. A megtérülési ráta ezzel körülbelül két év. Victoria nevű fejlesztés által biztosított Intelligent Monitoring System segítségével, mely integrálható, a rendszer távoli monitoring funkcióra is képes. Ennek a megoldásnak köszönhetően, akár a telefonról is nyomon lehet követni a légtechnikai rendszer működését és aktuális állapotát.

Címkék: ,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE