fbpx

A vendéglátással foglalkozó vállalkozások működtetésének alapfeltétele a gazdaságosság. Az energiaárak elszabadulása kényszerhelyzetbe hozta az üzemeltetőket. Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtakarékosabb megoldásokat alkalmazza a konyhákon. Több sarkalatos pontot is lehet említeni. Az áram, a gáz, a víz felhasználás és még rengeteg tényező, aminek felülvizsgálata révén nagyságrendekkel lehet csökkenteni a költségeket. A konyhák működtetésének egyik alapja az elszívás, a páraelszívók, melyek mindennapos szükségletként merülnek fel a költség oldalon. A Coninvest konyhatechnológiai cégnek köszönhetően óriási lehetőségek lettek elérhetőek ezen a területen.

A légtechnológia fejlesztése elengedhetetlen

Az egész konyhai rezsinek nagyjából a felét adja a légtechnika. Ennek egyszerű oka, hogy működik benne egy-, vagy több nagy teljesítményű ventilátor, és ráadásul az elszívott levegőt pótolni is kell. Amit a tisztítás mellett télen illik felmelegíteni, nyáron pedig lehűteni. Ennek energetikailag roppant magas költségei vannak. Mindenki érzékeny a rezsiköltségekre, szeretne megtakarításokat eszközölni az energiában és ez kiemelkedő fontosságú része a konyha működtetésének. Ha az egyik legnagyobb költség a légtechnikai rendszer üzemeltetése, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy ebből kell minél többet lefaragni. A Coninvest szakemberei ezt látva egy holland gyártó üzemében néztek körül, ahol az adott technológiát egy háromnapos gyárlátogatás keretében megtekintették. Az ezzel kapcsolatos képzéseken, előadásokon, megtudták milyen hasznos innovációt jelent a légelszívás területén ez az új rendszer.

A Coninvest szakemberei ezt egy holland gyártó üzemében néztek körül.

Fotó: Coninvest Konyhatechnológia

Miért fontos a légelszívás korszerűsítése?

A Coninvest szakembereinek tapasztalata az, hogy mire a konyha kialakításánál tartanak egy adott vendéglátó egységben, maga a légtechnológia már lefutott kör. Csakis az épületgépész tervező az, aki mindenekelőtt erre hatással lehet. Ezért épületgépész szakemberekkel együtt utaztak ki Hollandiába, ahol több szakértő szem által, „felfedezték” a piacon kapható, egyik leginnovatívabb technológiát. A 43 éve alapított Vianen cég a konyhai légtechnológia szakértője, akik csakis ezzel a területtel foglalkoznak, így nem is csoda, hogy a legprofesszionálisabb megoldásokkal rendelkeznek a piacon, és még az elszívóernyők területén is tudnak újat mutatni a szakmának és a világnak. A legújabb VéTEC névre hallgató rendszerük, mely szabadalmi védelem alatt áll, jóval megelőzi a mostani általános technológiák által nyújtott lehetőségeket.

A 43 éve alapított Vianen cég a konyhai légtechnológia szakértője.

Fotó: Coninvest Konyhatechnológia

Az étterem gépészet még rejt magában lehetőségeket

A Vianen kiváló minőségű konyhai technológiákat fejleszt a szellőztetési rendszerekben, már hosszú évek óta. Az adott gazdasági helyzet által az innováció ezen a területen is robbanásszerű. Az elmúlt években létrehoztak egy olyan rendszert, ami képes arra, hogy rendkívül takarékossá tegye a konyhákban a működést. A lényeg az, hogy a reggeli üzem kezdetekor, a bekapcsolás után, az összes elszívóernyő nagyjából harminc százalékon kezd el üzemelni. A működésének az a lényege, hogy minden egyes ernyőben van egy optikai-, és egy hőérzékelő, amelyek fogadják az alattuk lévő főzőberendezésekből érkező jeleket. Ezek a pára, a füst és a hőmérséklet. Az automatika ezt mérlegeli és oda irányítja a nagyobb elszívást, ahol szükség van rá. Az egész légtechnika úgy van szabályozva, hogy általános működésnél az ernyők harminc százalékkal üzemeljenek, de ahol szükség van rá, ott magasabb hatásfokkal dolgozzanak. A konyha személyzetének is előnyös, hiszen a munkakezdéskor kell egyszer bekapcsolni a rendszert, és a többit elvégzi saját magától.

A Vianen kiváló minőségű konyhai technológiákat fejleszt a szellőztetési rendszerekben, már hosszú évek óta.

Fotó: Coninvest Konyhatechnológia

A VéTEC rendszer felére csökkenti az energiaköltséget

Ez a technológia tehát egyrészt könnyebbé teszi a munkát a konyhán, másrészt biztosítja a megfelelő légáramlást, harmadrészt pedig költséget csökkent. A hagyományos ernyőkhöz képest a VéTEC rendszer egy általános 28-30 %-os megtakarításra képes. Az is előnyt jelent, hogy az épületgépészet megtervezésekor már alapból kevesebb energiafelhasználással lehet számolni. Az mindenképp fontos, hogy a már működő rendszerek átalakítása erre a technológiára nem ideális megoldás. Inkább az új konyhák kialakításánál lehet vele számolni, és beépíteni már a tervezéskor.

Abban az esetben, ha valaki új konyhát tervez, ennek a rendszernek a beépítése ajánlott. A piac megteremtette az igényt az ilyen rendszerekere. Az kétségtelen, hogy ez a jóval költségesebb, mint a megszokott egyszerű ernyők, de az üzemeltetési oldalon bőven vissza tudja hozni azt árát. Számokban kifejezve, egy 5.000 m3/h rendszernél, ami egy kisebb konyhának számít, az éves megtakarítása egy ilyen megoldás által, közel négymillió forintot jelent. A megtérülési ráta ezzel körülbelül két év. Victoria nevű fejlesztés által biztosított Intelligent Monitoring System segítségével, mely integrálható, a rendszer távoli monitoring funkcióra is képes. Ennek a megoldásnak köszönhetően, akár a telefonról is nyomon lehet követni a légtechnikai rendszer működését és aktuális állapotát.

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE