fbpx

Magyarországon a Balaton a nyár szinonimája. Az emberek szerte az országból és a világ minden tájáról látogatnak ide, hogy élvezhessék a „magyar tenger” nyújtotta természet szépségét, a finom borokat és persze a híres magyar gasztronómiát. A balatoni régióban található éttermek közül kiemelkedik a Balatonszőlösön található Picitmás étterem. 

A csodálatos környezetben található vendéglátóhely nem csak a fantasztikus panorámának köszönheti sikerét. Az étterem a magyar konyha kifinomult ízeire koncentrál, kitűnő alapanyagokból készült friss és ízletes ételekkel. A menü olyan hagyományos fogásokat tartalmaz, mint a tatár beefsteak, a rozé kacsamell vagy a mákos guba. De helyet kapnak a modern, innovatív ételek is, mint például a toszkán spagetti vagy grillezett fogasfilé mézdinnyével és törökmogyoróval. 

Fotó: Picitmás étterem és manufaktúra

Az étterem belső tere egyensúlyt teremt a modern és a hagyományos stílus között. A természetes faanyagokból készült bútorok és a kellemes színpaletta hozzájárul a nyugodt, meghitt hangulathoz. Szinte a teljes berendezés egyedi kézműves munka eredménye, ami az egész atmoszférát áthatja. Az étterem nem egy, nem kettő, de rögtön három terasza gyönyörű kilátást biztosít, és ideális hely a nyáresti falatozáshoz. A felnőttek zavartalan étkezéséhez hozzájárul a hatalmas játszósarok, valamint állatsimogató is várja a gyereket.  

Megszokott receptek, meseszép tálalásban

A konyhafőnök, Handl Roland már több mint 20 éve dolgozik a vendéglátásban, a Picitmás csapatát pedig tavalyi nyitása óta erősíti. A menü nem végtelen, inkább a minőségre és nem a mennyiségre koncentrálnak. Az alapkoncepció egyértelműen a magyar fogásokra erősít, némi modern csavarral és egy-két toszkán stílusú étel is helyett kapott az étlapon. Ennek köszönhetően egyébként a vegetáriánus vendégek is találhatnak kedvükre valót. A kínálatot 4-szer cserélik, emellett szezonális és heti ajánlat is színesíti a választékot. Az ételek többé-kevésbé egyformán népszerűek, aki viszont biztosra menne, az az itteni tatárt és a mákos gubát biztosan nem hagyja ki. Rolandnak a vadas a személyes kedvence, amit vaddisznóból készítenek és kecskesajtos szalvétagombóccal, valamint gyökérzöldségekkel tálalnak.

Az étlapon lévő húsok 90%-a Matusz-Vadtól érkezik konyhájukra. Cégünkkel kapcsolatban Roland kiemelte a rugalmasságot és hogy esetleges probléma esetén azt akár 2-3 órán belül is tudjuk orvosolni. Mivel teltháznál 180-200 főt is kiszolgálnak így az is fontos számukra, hogy megfelelő mennyiségben tudjanak árut rendelni mely, mint mondja, még sosem jelentett gondot.  

A Picitmás étterem konyhafőnöke, Handl Roland
A konyhafőnök, Handl Roland/Fotó: Picitmás étterem és manufaktúra

Nagy lendülettel indultak a nyárnak, de elmaradtak a várakozások

Roland szerencsésnek nevezi a Picitmás csapatát, ugyanis szinte kezdetektől ugyanaz a személyzet szolgálja ki a vendégeket, így a szektorban megfigyelhető hatalmas fluktuáció őket nem érinti. Ezért nem is lehetne hálásabb, hangsúlyozza, hogy minden sikerüket a csapat közös munkájának köszönheti. Csalódott azonban a forgalmat illetően, ugyanis nagy lendülettel készültek a szezonra, ám a várt számok még mindig messze alulmúlják a Covid előtti évekét. A legtöbb vendéglátóhelyhez hasonlóan ők is azt tapasztalják, hogy a rendelések egy főételre korlátozódnak a korábban megszokott előétel-főétel-desszert hármasa helyett, valamint a magas vendégszám érezhetően hétvégére korlátozódott. Míg május-júniusban a magyarok képviseltették magukat nagyobb számban, mostanra a külföldről érkezők vannak túlsúlyban. Megerősíti továbbá azt a trendet, hogy akinek jut egyhetes nyaralásra, az külföldre viszi a pénzét, aki pedig kevesebből tud gazdálkodni, az maximum 4 napos pihenésre érkezik a Balatonhoz.  

Cím: 8233 Balatonszőlős 071/43 hrsz

Tags: , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE