fbpx

A kelta eredetű Halloween elsősorban az angolszász országokban népszerű, de itthon is egyre inkább bekerül a köztudatba, így nem csoda, hogy az éttermek is sorra fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket. Ezen a napon a felnőtteknek is könnyen kínálhatunk stílusos ételeket, de ne feledjük, hogy külföldön ez az ünnep jelentős részben a gyerekekről szól. A csokit vagy csalunk játék („trick or treat”) ugyan nálunk még nem terjedt el, de egy borzongató és ízletes halloweeni gyerekmenü kárpótolhatja a kicsiket. Lássuk, milyen fogásokkal érdemes készülnöd számukra!

A töklámpások révén a tök a Halloween-hez is kapcsolódik, így kézenfekvő, hogy beépítsd az ünnepi menüdbe – így ráadásul egy egészséges zöldség adhatja a menü gerincét. A sütőtököt minden formában alkalmazhatod. Krémleves, kemencés sült tök vagy sütőtökös pite is készülhet belőle. A sütőtökös rizottót a tökéletes ízélmény érdekében tökmagolajjal, pirított tökmaggal és apró kockára vágott, vajon futtatott-sütött tökkockákkal kínáljuk. Ha kreatívak vagyunk, kis ráfordítással számtalan „rémisztő” formájú ételt is alkothatunk belőle – a tökfaragásról a konyhában sem kell lemondanunk! Néhány jól megválasztott dekorációval (pár csepp vérvörös szósszal, boszorkányüstös tálalással, szemgolyót formázó olajbogyós puffancsokkal) pedig még emlékezetesebb lesz a fogás.

Fotó: Aviko Food Service

A kreativitás a kulcsfogalom

Az ünnepi koncepció lényege, hogy visszaköszönjenek benne a Halloween jellegzetes motívumai: szellemek, csontvázak, denevérek, fekete macskák, boszorkányok, pókhálók, a vörös és a fekete szín. Készíthetsz például „zöldségcsontvázat” úgy, hogy a kar és a láb zellerszárból, az ízületek és a csípő gombaszeletekből, a gerinc uborkaszeletekből, a bordák kaliforniai paprikaszeletekből, a fej pedig egy tál mártogatósból áll. Most érdemes az avokádó héját is megtartani, amikor guacamole-t készítünk, hiszen egy kis farigcsálással rémisztő koponya készülhet belőle, amit odatehetünk a krém mellé. Szintén rémisztővé változtathatóak a sós rágcsák mindössze egy szem tökmag vagy mandula segítségével: így például az egyszerű a sajtos rúd máris karmos ujjnak tűnik.

A legtöbb lehetőség azonban a desszertekben rejlik

Az említett motívumok bármilyen aprósüteményen, muffinon és torta tetején megjelenhetnek. Külön műfajt alkotnak a múmiás sütik: tésztacsíkokkal körbe tekerve, két apró szemmel díszítve a legtöbb süteményből vagy akár sajtból is gézcsíkos rém kerekedhet. Ha pedig tökéletesen átvennénk az angolszász halloweeni hangulatot, készítsük el az egyik jellegzetes ünnepi ételt, a cukros almát (candy apple). Egy kis ügyességgel a sima, színes cukorbevonaton túl mintákat is rajzolhatunk rá, például Jack Skellington jellegzetes golyóarcát a Karácsonyi lidércnyomásból – a hatás biztosan nem marad el!

Fotó: Aviko Food Service

Az Aviko a Halloweenre is kínál megoldást

Két különleges sajtfalatkával teheted szó szerint színesebbé a menüd, melyekkel elsősorban a nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak kedvezhetsz. A fekete színű cheddar sajtfalatok chili paprikával a karakteres ízű cheddar sajt és csípős jalapeno paprika kombinációjából készülnek, a fekete tempura bevonat még látványosabbá teszi őket. A darabonként 19 grammos falatok fritőzben 175 fokon 3,5 perc alatt elkészíthetők. Párja, az élénkpiros színű, szintén 19 g-os habanero chili paprikás sajtfalatok is pikáns különlegesség, amely garantáltan magára vonja a figyelmet. Szintén 175 °C-on 3,5 perc alatt készíthető el fritőzben. Mindkét elősütött és gyorsfagyasztott különlegességet használhatod önmagában, sütőtökös vagy egyéb saláták feltéteként vagy egy fűszeres sajttál részeként. Hamburger mellett vagy mártogatósokkal kiegészítve ellenállhatatlan snack válik belőlük, az idősebbek számára pedig ideális sörkorcsolyák. A standardizált egységsúly és a csomagban lévő fix darabszám átlátható költségtervezést tesz lehetővé, így nemcsak finom, de gyorsan tálalható és kedvező profitot biztosító fogással bővítheted kínálatodat!

A Halloween klasszikusan az az ünnep, amelyet érdemes helyszíni dekorációval és egy beöltözős bulival is megtámogatni. Akciókat is szervezhetsz köré: például mindenki, aki jelmezben jelenik meg, 10% kedvezményt kap a teljes fogyasztásából. A felszolgálókról se feledkezz meg, néhány jellegzetes kiegészítővel, hatásos sminkkel ők is a rendezvény részesei lehetnek. Egy ilyen alkalom ráadásul számukra is jó közösségépítő program és szórakozás lehet. Ne késlekedj, állítsd össze a menüd és hirdesd meg az eseményt minél előbb!

Forrás: www.avikofoodservice.hu

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE