fbpx

Ma a street food témakörét hoztam el pár gondolat erejéig. 

Izgalmas dolgok vannak tervben a házam táján, elárulhatom, hogy magam is hamarosan belevágok a nagybetűs vendéglátásba, méghozzá egy grill étteremmel, különleges street food szendvicsekkel, így adott a téma miről írjak ma.

Természetesen a nyitás fázisairól, nehézségeiről, örömeiről beszámolok majd Nektek, de addig is lássuk…

Mi is az a street food?

Egyszerű, könnyen elkészíthető és akár séta közben fogyasztható étel, amelyet éttermek helyett kisebb bódékban, kifőzdékben, piacokon árusítanak.

Mindenki evett már street foodot, gyerekkorunktól fogyasztjuk az elnevezés, gyűjtőfogalom azonban csak nemrég óta lett elterjedt, mára már divatos.

Mindannyiunknak van egy kellemes emléke, ebben biztos vagyok.

A strandon egy finom főtt kukorica, vagy nyaraláskor egy aranybarnára sült hekk, grillcsirke vagy a nagy magyar specialitás a rántott húsos szendvics?

A hétvégi piacozáskor a hurka, kolbász mustárral, puha nagy karéj fehér kenyérrel vagy éppen egy jó fokhagymás lángos, kürtőskalács egy nyári estén séta közben…

Ezeket mind, mind rajongásig szeretjük és akkor még a nagyon divatos meghonosodott, külföldi “sztár” ételeket nem is említettem, mint a hot dog, a hamburger, vagy a gyros, amik az elmúlt pár évben óriási minőségi fejlődésen mentek át.

Külföldi nyaraláskor egy-egy ország kultúrájába, gasztronómiájába betekintést nyerhetünk az utcai fogásokon keresztül, autentikus és beszippantja az embert. 

A teljesség igénye nélkül, vegyük csak az ázsiai ínycsiklandó tésztákat, leveseket, a fűszerek kavalkádját… A török kebabot, még az angoloknak is van saját street food különlegessége, a fish and chips. Ide sorolhatjuk a legendás norvég húsgolyót is, vagy szerb bureket, csevapot, pljeskavicát.

A street food, nem összekeverendő a junk fooddal és a fast fooddal. A junk food (azaz „szemét” kaja) iparilag feldolgozott, számtalan adalékanyagot és tartósítószert tartalmazó kész termék, a fast food a viszonylag gyorsan elkészíthető, magunkhoz vehető. A street foodra ezek közül  a jellemzők közül, annyi igaz, hogy gyorsan hozzájuthatunk, de lehet nagyon egészséges és kiváló minőségű alapanyagokból álló harapnivaló. 

Szuper rendezvények, food truckok  várják idén nyáron is, azokat, akik szeretnének újdonságokat kóstolni. Folyamatos innováción megy át ez a szegmens is, változatos, inspiráló új ötletek bukkannak fel rendre a kulináris kalandoroknak kedvezve.

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én megéheztem, elugrok a lángosohoz :)! Hamarosan jövök újra a BBQ alapok chapter 2-vel! 

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE