fbpx

Ha Fokváros lakóit megkérdeznénk, mi a legautentikusabb helyi specialitás, a legtöbben valószínűleg a Gatsbyt mondanák. Ez egy hosszú, bagett-jellegű, keskeny fehér vekni, megtöltve kolbászhoz hasonló felvágottal, esetleg masala steakkel, tintahallal vagy csirkehússal, mellé kerül még sült krumpli piri-piri- vagy paradicsomszósz, sajt, tojás és saláta. Kétkezes szendvics, nagyon éhesen érdemes csak egyedül nekilátni, egyébként általában el szokták felezni vagy negyedelni.

A szendvics neve 1976-ból származik. Négy fehér férfi betért Rashaad Pandy boltjába és enni kért. Ahogy az annak idején a pizza születésénél is lehetett, a férfi hirtelen összeszedte, amit talált a pulton, egy cipót, némi maradék krumplit, felvágottat… Megmelegített mindent, rátett egy kis savanyúságot, plusz amit még talált hirtelenjében és feltálalta. A fehérek megkóstolták, és egyikük így kiáltott, Haver, ez nagyon ütős, pont, mint Gatsby!

Valószínűleg a híres regényből készült még híresebb filmre gondolhatott, ezt ma már nem tudjuk, csak azt, hogy a név megragadt. Pandy jó üzletember lévén másnap már felvette a kínálatba, annyi változtatással, hogy a kerek cipó helyett egy hosszúkás veknit töltött meg minden jóval, és lám, azonnal akadt rá vevő. A többi már történelem…

Pandy Rashaad még ma is a pult mögött áll, és naponta körülbelül 250-300 darab Gatsbyt ad el. A tintahalas verzió is jól fogy, de az eredeti, kolbászos (mellesleg a legolcsóbb) az abszolút befutó.

(forrás: bbc.com)

Címkék: ,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE