fbpx

Ha Fokváros lakóit megkérdeznénk, mi a legautentikusabb helyi specialitás, a legtöbben valószínűleg a Gatsbyt mondanák. Ez egy hosszú, bagett-jellegű, keskeny fehér vekni, megtöltve kolbászhoz hasonló felvágottal, esetleg masala steakkel, tintahallal vagy csirkehússal, mellé kerül még sült krumpli piri-piri- vagy paradicsomszósz, sajt, tojás és saláta. Kétkezes szendvics, nagyon éhesen érdemes csak egyedül nekilátni, egyébként általában el szokták felezni vagy negyedelni.

A szendvics neve 1976-ból származik. Négy fehér férfi betért Rashaad Pandy boltjába és enni kért. Ahogy az annak idején a pizza születésénél is lehetett, a férfi hirtelen összeszedte, amit talált a pulton, egy cipót, némi maradék krumplit, felvágottat… Megmelegített mindent, rátett egy kis savanyúságot, plusz amit még talált hirtelenjében és feltálalta. A fehérek megkóstolták, és egyikük így kiáltott, Haver, ez nagyon ütős, pont, mint Gatsby!

Valószínűleg a híres regényből készült még híresebb filmre gondolhatott, ezt ma már nem tudjuk, csak azt, hogy a név megragadt. Pandy jó üzletember lévén másnap már felvette a kínálatba, annyi változtatással, hogy a kerek cipó helyett egy hosszúkás veknit töltött meg minden jóval, és lám, azonnal akadt rá vevő. A többi már történelem…

Pandy Rashaad még ma is a pult mögött áll, és naponta körülbelül 250-300 darab Gatsbyt ad el. A tintahalas verzió is jól fogy, de az eredeti, kolbászos (mellesleg a legolcsóbb) az abszolút befutó.

(forrás: bbc.com)

Tags: , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE