fbpx

Ki az, aki nem szereti a polentát, vagyis a puliszkát? Habár nálunk az utóbbi évtizedekben kevesebbszer került a tányérra, mint például a rizs vagy a krumpli, ez a kukoricadarából készült aranysárga köret a sült húsok, a kacsa -és libamell fantasztikus kiegészítője.

Az alapvetően észak-olasz eredetű köret a magyar vidéken is rendkívül elterjedt, de kedvence az erdélyieknek is, akik szívesen fogyasztják a rántotta mellé. Az utóbbi időben a fővárosi éttermek újra kezdik felfedezni maguknak: igaz, sok helyen a menőbb „polenta” néven szerepel az étlapon, ám maga az étel a hagyományos puliszkát takarja. Nem csoda, hogy ez a tésztaféle az osztrákoknál, különösen Stájerországban is évszázadok óta ismert. Mi, magyarok rendszerint a hütték választékában, síeléskor találkozhattunk vele, ahogy az arrafelé szintén igen elterjedt krumpligombóccal is.

A nemzetközileg is kedvelt finomságokra specializálódott cég, a Meisterfrost portfóliójában gazdagon megtalálhatók az osztrák konyha remekei.

Mint a nagymamáink idejében

Kevesen tudják, de az osztrák tészta szakértői már 1985 óta jelen vannak a piacon. A Meisterfrost egyszerű, családi vállalkozásként indult Stájerország keleti részén, egy Rohrbach an der Lafnitz nevű kis községben. Eleinte nem volt más célkitűzésük, mint sültkrumplit szállítani a környékbeli vendéglők és szállók részére – ám hamar jött a siker, és vele együtt az egyre magasabb elvárások: beindult a palacsinták, rétesek, gombócok gyártása.

Az elmúlt 30 év alatt a cég igazi fogalommá nőtte ki magát Ausztriában. Fagyasztott termékeikkel ugyanazokat az eredeti, házias ízeket szállítják, mintha azok egyenesen a nagyi konyhájáról érkeznének. Mindehhez a legmodernebb technológia társul, bizonyítva, hogy a hagyomány és a fejlődés nem egymást kizáró fogalmak.

A Matusz-Vad Zrt. kínálatában találunk burgonyagombócot és zsemlegombócot, amik a vadételek tradicionális köretei lehetnek. Beszerezhetjük olyan, Ausztriából már jól ismert kedvenceinket is, mint a palacsinta sárgabarack töltelékkel vagy a Mohr im Hemd csokis sütemény. És ne feledkezzünk meg a palacsintatészta-csíkról, azaz fridattóról sem. Ezt az osztrákok általában levesbetétként használják, és mindannyiunk számára felidézi a stájer vendéglők hangulatát.

„Számunkra a kézművesség még mindig rendkívül jelentős téma. Minél több a kézműves munka egy termék mögött, annál autentikusabb az íze” – vélekednek a Meisterfrostnál. Tudják, kettős elvárásnak kell megfelelniük: egyrészt lényeges, hogy villámgyorsan elkészíthető ételeket tegyenek az asztalra. Másfelől azonban fontos, hogy ilyen formában is az otthon ízeit adják át.

Épp úgy, mint a nagymamáink idejében – ez a cég mottója, ahol a gombócokat is kézzel formázzák meg. Így érik el az eredeti recept szerinti könnyed, omlós állagot, ahogy a kiváló minőséget is. De kézműves módszerrel készül a császármorzsa, azaz kaiserschmarrn is: a dolgozók maguk öntik a serpenyőbe, maguk fordítják át és maguk is sütik meg a tésztát.

Hasonlóképp sül az almásrétes is, amit – időt és energiát nem kímélve – maguk gyúrnak meg és nyújtanak ki. Emberi kezek által kerül bele a töltelék, és rájuk hárul a legnehezebb feladat: a tészta feltekerése is. Ebben egy konyharuha van a segítségükre, amivel tökéletesen szakadásmentes tekercs készíthető.

imageportrait

A folyamat legfontosabb eleme a tészta kinyújtása. A hagyomány szerint a rétestésztának olyan áttetszően vékonynak kell lennie, hogy akár az aznapi újságot is elolvashassuk rajta keresztül! Ez a technika különbözteti meg csak igazán a kézműves rétestésztát attól, amit géppel nyomnak ki.

Fenntarthatóság mindenekelőtt

A Meisterfrost elve, hogy elsődlegesen a régióból származó alapanyagokat alkalmazzon: ilyen például a friss stájer alma, liszt, vaj és tej, ami hozzájárul a források és nyersanyagok fenntartható használatához. A termékek kizárólag a Grander vízélénkítővel kezelt vízzel készülnek. Ennek hála a víz visszanyeri eredeti struktúráját, ellenállóbbá válik és erősödik az öntisztulási képessége is.

A mirelit-óriásnál messziről kerülik az adalékanyagok, ízfokozók és egyéb mesterséges ízesítők használatát, de sót és cukrot is csak a legszükségesebb mennyiségben adnak a termékekhez. Szigorúan szem előtt tartják a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabvány (IFS) irányelveit, aminek hála az alapanyagok származása a teljes értéklánc mentén nyomon követhető. Az IFS előírja a nyersanyagok és a kész termékek eredetének pontos ellenőrizhetőségét, ahogy a legprecízebb higiéniai előírások betartását is.

imageportrait

A Meisterfrost ráadásul négy saját fotovoltaikus napelem-rendszerrel és egy kis vízerőművel is rendelkezik. Ezek együtt mintegy 300 kW energiát szolgáltatnak, ami fedezi a termelés szinte teljes energiaigényét. A cég tehát a saját, széndioxid-mentes, zöld villamosenergiáját használja, élen járva ezzel a fenntarthatóság terén – így elmondható, hogy a termékeik vásárlásával magunk is megújuló energiaforrásokat támogatunk.

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE