fbpx

A legkisebb kifejezést valójában több érdekes vendéglátó egységre rá lehet aggatni. Van néhány olyan speciális hely a világon, ami ennek köszönheti népszerűségét. Természetesen attól még, hogy ezek az éttermek méretüket nézve apróak, a minőség mindenek felett áll. Az sem elhanyagolható, hogy ennek köszönhetően tökéletes idillt és zavartalan kulináris élvezeteket élhetünk át bennük.

Ezeknek a picurka éttermeknek köszönhetően, a néhány évvel ezelőtt hazánkban is berobbanó lakásétterem divat lett. Sokan jöttek rá, hogy ha kevesebb a vendég, magasabb lehet a minőség. Ez persze nem azt jelenti, hogy kevesebb személyzetre kell számítani, hanem pontosan az ellenkezőjét. Az már megint más kérdés egy ilyen étterem üzemeltetése mennyire lehet rentábilis a mostani viszonyok között.

Solo per due

Az étterem nevében minden benne van. Jelenése „csak két személyre”. Olaszországban, Vaceone nevű faluban található ez a gasztronómiai ékszerdoboz. Aki szeretné megtapasztalni ezt az egyedi élményt, annak jó sokat kell utaznia, mivel Rómától nem messze található. Mivel az étterem már több hétre előre „teltházzal” üzemel, ha szándékunkban áll náluk elkölteni egy vacsorát, jó előre érdemes asztalt foglalni.

Fotó: Solo Per Due Facebook

Az étterem fenséges környezete

Az étterem környéke számos látnivalóval szolgál, olajfaligetekkel, és szőlőültetvényekkel tarkított vidék, mely gyönyörű panorámát tár a látogatók elé.

Abban ezer százalékig biztosak lehetünk, hogy óriási tömegtől nem kell félni, viszont a „sorban állástól” feltehetően. Nagyon sokan csak a kíváncsiságtól hajtva látogatnak el hozzájuk, mivel megnyitása óta igazi látványossággá vált. Sokat is tettek ezért a tulajdonosok, mivel a különleges kapun belépve, egy csodálatos kert tárul elénk. A kanyargós kikövezett kerti út mentén különleges, a világ több tájáról beszerzett pálmafákat csodálhatunk meg, többek közt kínai szélmalom pálma, martius legyezőpálma, kanári-szigeteki datolyapálma, szenegáli datolyapálma, sőt még mexikói kék pálma is található a gyűjteményben. Miközben elsétálunk az étteremig, igaz paradicsomi hangulat fogad minket, ami csodálatos előjátéka az exkluzív étkezésnek.

Fotó: Solo per due Tripadvisor

Varázslat két főre

Az étteremben igazán intim környezetet hoztak létre, ahol egy pár zavartalanul tud étkezni. Az étteremként szolgáló szoba minden kényelemmel ellátott. Századeleji enteriőrt hoztak létre benne, ahol komfortos nagy bőrfotelek, míves csillár és gyertyatartók, régi képek, és egy gyönyörű kandalló várja a vendégeket. Természetesen az étkezőasztal cizellált terítése is pontosan ezt a hangulatot tükrözi. Amolyan mesevilágba kerülhetünk. A vendégeket minden esetben a mosolygós tulajdonos fogadja, és kíséri be a „szentélybe”.

Az ételek csakis helyi alapanyagokból készülnek, a környék legjobb kézműves termékeiből. A tésztákat, olívaolajat, és a kenyeret pedig ott helyben készítik. A menü folyamatosan változik, mivel a tulajdonosok mindent frissen készítenek. Alapvetően 4-5 fogást tálalnak fel, leginkább az olasz konyha varázslatos világából. Az étkezés befejeztével mindezekből szívesen csomagolnak is, egy kis ajándékkal kedveskedve a látogatásért. Elmaradhatatlanok a helyi borok, de a világban kapható legminőségibb italok közül is kedvükre válogathatnak a vendégek.

Hotel Schloss Mönchstein*****

Ez a csodálatosan romantikus mini étterem szó szerint a fellegekbe repíti a vendégeket. Aki látta már az Aranyhaj című mesét, annak máris van némi elképzelése erről a különleges helyről. Az még inkább kecsegtető, hogy tőlünk nem is olyan messze, körülbelül 5 óra autókázásra van. Az étterem a Schloss Mönchstein nevű kastély torony szobájában, Salzburgban található. Mozart szülővárosa tehát a látogató számára egyedi vacsora élményt is tartogat.

Fotó: Hotel Schloss Mönchstein***** Facebook

A luxusszállodában a történelmi hangulat és a tökéletes légkör, kiemelkedő szolgáltatások és első osztályú kiszolgálás várja a vendégeket. Az Üveg kert egyedülálló kilátást biztosít Salzburg háztetőire, csak úgy, mint modernebb szárnyban a padlótól a mennyezetig érő ablakokból. Éttermüket már több ízben jutalmazták Michelin-csillaggal.

Fotó: Pixabay

A szállodaként működő kastély speciális étterme két fő befogadására képes, egyértelműen az egyik legromantikusabb impulzust kaphatjuk tőle. Ráláthatunk Salzburg-ra, és az ámulatba ejtő hósipkás hegycsúcsokra. Az itt vacsorázó párok olyan különlegességeket kapnak a 8-10 fogásos menü közben, amik felejthetetlen. A modern technológiát ötvözik a tradicionális ételekkel, melyek tálalása közelít a tökéletességhez. Mindehhez az élményhez külön személyzet áll rendelkezésre, akik minden kívánságát teljesítik a vendégeknek.

Asztal Egy Főre

Talán ez az egyik legkülönlegesebb étterem. Svédországban, Värmland településén található, és egy házaspár üzemelteti. A vendéglátóhelyen egy darab asztal és egy darab szék található, és naponta csak egy vendéget szolgálnak ki. Az étterem a tulajdonosok birtokán helyezkedik el, amit úgy védenek, mint egy kis saját paradicsomot. Mivel az egész magántulajdon, valójában senkit nem engednek be. Mindent ők csinálnak, és egyáltalán nem gazdasági érdektől vezérelve. A mikro étteremben leginkább helyi alapanyagokból készült tradicionális fogásokat lehet fogyasztani. Ellentétben a luxuséttermektől, náluk három, de annál kiadósabb fogást kaphat a vendég.

Fotó: Pixabay

A legérdekesebb, ami szinte egyedülálló ebben az „étteremben”, hogy egyrészről akárkit vendégül látnak, legyen az bárki. Nem számít a számukra anyagi helyzet, kor, társadalmi pozíció, bőrszín, stb… mivel az éttermüket nem gazdasági alapon, hanem hobbiból, és jószándékból működtetik. A másik megdöbbentő dolog, hogy mindenki annyit fizet ezért a szolgáltatásért, amennyit ő gondol. Tehát létezik a világon egy étterem, ahol akár egy forintért is jól lakhatunk.

Fotó: Pixabay

A vendéglátás, és az éttermek világa rengeteg különlegességet és kincset rejt az egész világon. Ez a három különleges hely egyértelműen azok közé tartozik, amiket fel kell venni a bakancslistánkra.

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE