fbpx

A lazac a halak királynője, sokan azt mondják, pedig még csak nem is sejtik, micsoda harcosról van szó. Rengeteg recept, ötlet és történet, amit érdemes tudni fogyasztásuk előtt.

Miért száraz a lazac húsa?

Nem csoda, hogy a lazac olykor száraz, hogy sovány húsú, hiszen a legedzettebb halak egyike. Életük során több ezer kilométert tesznek meg születési helyük és otthonuk között, hiszen a kettő igen távol esik egymástól. Édesvízben, folyókban születik, majd a tengerbe, óceánba úszik, néha pedig visszalátogat. Gyakran árral szemben halad, ezért rendkívül izmos, zsírrétege alig marad. Többen éppen ezért fogyasztják, többen pedig pont a szaftot hiányolják róla. Mindkettőre van megoldás. A húsa tartalmazza a legtöbb ómega-3 zsírsavat, ami táplálja szemünk, bőrünk, hajunk, körmünk, gyomrunkat rendben tartja, és az emésztés során a legtöbb vitamin fel is szívódik belőle a bélrendszerben.

www.pixabay.com

Füstölten, roston vagy nyersen fogyasszuk?

A lazac nem csupán nyersen hasznos, hanem hirtelen sütve, párolva vagy akár füstölten is. A nigirin fekvő, nyers lazacszeletek a leglátványosabbak, de jobb, ha azt csak megbízható helyen esszük, illetve hűtve. A nyári időszakban sokkal praktikusabb, ha füstölt lazaccal díszítjük a parti falatkákat, a salátánkat, valamint, ha sütve eszünk halat. A halat érdemes magas hőfokon sütni, grillezni, de úgy, hogy a belseje mindig rozé maradjon. Így tud szaftos maradni és még ízesebb, nem száraz, mégis főtt, sült. A tejszínes tészták, a hirtelen sütött nápolyi pizzák nagy sláger a vendégek között, de otthon is elkészíthetjük egyszerűen és gyorsan. Azt javasolják, érdemes az étrendünkbe heti kétszer beépíteni a lazacot, ami kicsit drágább ugyan, de meghálálja az immunitásunk. Kifejezetten ajánlott időseknek és kismamáknak a rendszeres fogyasztása.

www.pixabay.com

A lazac legjobb helye

Biztosan nagy vita kerekedne e kérdés kapcsán, hogy miben a legfinomabb a lazac húsa. Az én kis közvélemény-kutatásom alapján a Wellington lazacnak tudnának a legkevesebb ellenállni. Fokhagymás spenótraguval alatta, némi sajttal a tetején és ropogós tésztabundában sütve. Nem szárad ki, nagyon látványos és a lazac íze, húsa, zamata egészben élvezhető, hiszen egyben marad. A Wellington módszert egyébként sok legenda övezi, hogy hogyan is született meg. Talán a leghihetőbb, hogy Wellesley hercegének Wellingtonban készítette el a főszakácsa először egy csata után, ezzel ünnepelve győzelmét. Ezek után ez is maradt az ő győzelmi fogásuk, de a szakács egy kicsit füllentett. A recept ugyanis már olvasható egy korábbi receptkönyvben, csak máshogy hívták. „Filet de bœuf en croûte” (bélszín kéregben) – így találjuk meg, de még a lexikonokban is. Ezután ezt már csak variálni kellett hallal, vaddal, zöldségekkel és mártással, a módszer marad ugyanaz.

Tudtad? A lazacot sütésénél érdemes bőrös felével lefelé sütni bő vaj és olívaolaj keverékében. Sütés közben nem kell megfordítani a halszeletet, csak egy evőkanállal locsolni a forró vajjal, így marad omlós és szaftos a lazac belseje.#

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE