fbpx

A lazac a halak királynője, sokan azt mondják, pedig még csak nem is sejtik, micsoda harcosról van szó. Rengeteg recept, ötlet és történet, amit érdemes tudni fogyasztásuk előtt.

Miért száraz a lazac húsa?

Nem csoda, hogy a lazac olykor száraz, hogy sovány húsú, hiszen a legedzettebb halak egyike. Életük során több ezer kilométert tesznek meg születési helyük és otthonuk között, hiszen a kettő igen távol esik egymástól. Édesvízben, folyókban születik, majd a tengerbe, óceánba úszik, néha pedig visszalátogat. Gyakran árral szemben halad, ezért rendkívül izmos, zsírrétege alig marad. Többen éppen ezért fogyasztják, többen pedig pont a szaftot hiányolják róla. Mindkettőre van megoldás. A húsa tartalmazza a legtöbb ómega-3 zsírsavat, ami táplálja szemünk, bőrünk, hajunk, körmünk, gyomrunkat rendben tartja, és az emésztés során a legtöbb vitamin fel is szívódik belőle a bélrendszerben.

www.pixabay.com

Füstölten, roston vagy nyersen fogyasszuk?

A lazac nem csupán nyersen hasznos, hanem hirtelen sütve, párolva vagy akár füstölten is. A nigirin fekvő, nyers lazacszeletek a leglátványosabbak, de jobb, ha azt csak megbízható helyen esszük, illetve hűtve. A nyári időszakban sokkal praktikusabb, ha füstölt lazaccal díszítjük a parti falatkákat, a salátánkat, valamint, ha sütve eszünk halat. A halat érdemes magas hőfokon sütni, grillezni, de úgy, hogy a belseje mindig rozé maradjon. Így tud szaftos maradni és még ízesebb, nem száraz, mégis főtt, sült. A tejszínes tészták, a hirtelen sütött nápolyi pizzák nagy sláger a vendégek között, de otthon is elkészíthetjük egyszerűen és gyorsan. Azt javasolják, érdemes az étrendünkbe heti kétszer beépíteni a lazacot, ami kicsit drágább ugyan, de meghálálja az immunitásunk. Kifejezetten ajánlott időseknek és kismamáknak a rendszeres fogyasztása.

www.pixabay.com

A lazac legjobb helye

Biztosan nagy vita kerekedne e kérdés kapcsán, hogy miben a legfinomabb a lazac húsa. Az én kis közvélemény-kutatásom alapján a Wellington lazacnak tudnának a legkevesebb ellenállni. Fokhagymás spenótraguval alatta, némi sajttal a tetején és ropogós tésztabundában sütve. Nem szárad ki, nagyon látványos és a lazac íze, húsa, zamata egészben élvezhető, hiszen egyben marad. A Wellington módszert egyébként sok legenda övezi, hogy hogyan is született meg. Talán a leghihetőbb, hogy Wellesley hercegének Wellingtonban készítette el a főszakácsa először egy csata után, ezzel ünnepelve győzelmét. Ezek után ez is maradt az ő győzelmi fogásuk, de a szakács egy kicsit füllentett. A recept ugyanis már olvasható egy korábbi receptkönyvben, csak máshogy hívták. „Filet de bœuf en croûte” (bélszín kéregben) – így találjuk meg, de még a lexikonokban is. Ezután ezt már csak variálni kellett hallal, vaddal, zöldségekkel és mártással, a módszer marad ugyanaz.

Tudtad? A lazacot sütésénél érdemes bőrös felével lefelé sütni bő vaj és olívaolaj keverékében. Sütés közben nem kell megfordítani a halszeletet, csak egy evőkanállal locsolni a forró vajjal, így marad omlós és szaftos a lazac belseje.#

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE