fbpx

A hihetetlenül változatos ízvilág, a jellegzetes alapanyagok és az egzotikus fűszerek mind-mind hozzájárulnak az ázsiai gasztronómia egyedülálló élményhez. Mivel a témával könyveket lehetne megtölteni, így alábbi cikkünkben a csak a legalapvetőbb tudnivalókat vettük sorra, azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a konyhával.  

Az alapanyag a lelke mindennek

Ezen a kontinensen minden ország, sőt, gyakran minden régió is egyedi ízvilággal rendelkezik. Ezt a sokféleséget, pedig az alapanyagok széles skálája teszi lehetővé. 

  • Rizs: Nyilván senki számára nem meglepő, hogy számos ázsiai ország alapélelmiszere a rizs, mely nélkül el se lehetne képzelni a konyhájukat A hosszúszemű rizs ideális köretnek, különösen olyan indiai ételekhez, mint a biryani vagy pilaf. A Közepes- és rövidszemű rizseket pedig gyakran használják sushi készítéséhez vagy rizsételekhez, mint a koreai bibimbap. 
  • Tofu: A szójából készült “sajt” sokféle módon használható fel, legyen az pirítás, párolás vagy grillezés. Míg az európai országok főként húspótlóként használják, az ázsiai konyha nem ismer határokat ezen ezerarcú alapanyag felhasználásakor.  
  • Baromfi: A csirke és kacsa a legelterjedtebbek, hiszen ipari tenyésztésük és elkészítsésük is egyszerűbb, mint a nagyobb testű állatoké. Az egyik leghíresebb ázsiai fogás Pekingi kacsa mely Kína nemzeti eledele. Kiegészítésként palacsintát, újhagymát, Hoisin-szószt és szójaszószt tálalnak hozzá. 
  • A sertéshús különösen Kínában és Koreában eltrejdt. Gondoljunk csak a koreai BBQ-ra vagy a kínai vörös sertéspörköltre, mely a világ minden táján felkapott étel az ázsiai éttermek étlapján.  
  • Bár számos étel készül marhahús felhasználásával, az egyik legismertebb talán a vietnámi pho, melybe a hús nyersen kerül, majd a frissen ráöntött, forró alaplétől kapja meg a kívánt hőkezelést.  
  • Hal és tenger gyümölcsei: a tőkehal, lazac, a garnéla tonhal és makréla igen népszerű. Gyakran sütik, párolják vagy grillezik őket. ezek az alapanyagok dominálnak, különösen a tengerparti területeken. 
  • Zöldségek: Gyakran hallani, hogy az ázsiaiak nem húst esznek zöldséggel, hanem zöldséget hússal. Az éghajlatnak és a termőföldnek hála ezerféle zöldség terem náluk a mindenhol közismert alapzöldségektől az olyan egzotikumokig, mint a bambuszrügy, a daikon, a mizuna, vízikecsker, bok choy és sok más.
Fotó: www. envato.hu

Fűszerek

Az ázsiai konyha jellegzetes ízvilágát nagyban az ott használt fűszerek határozzák meg. Ezen fűszerek nemcsak az ételek ízét, hanem gyakran azok gyógyhatását és táplálkozástani jelentőségét is befolyásolják, melyek közül ezek a leggyakoribbak:  

  • Szecsuáni bors: Egyedi, „zsibbasztó” ízével tűnik ki, amely az ételekben egy különleges, bizsergető érzést ad. 
  • Csillagánizs: Édeskés fűszer, mely nélkül nem létezhet pho leves vagy kínai párolt étel.  
  • Citromfű: Vékony, hosszú levelű fűszernövény citrusos illattal. Indiai ételekben, chai teában, csirkés ételekben és süteményekben gyakran megtalálható. 
  • Gyömbér: Erős, csípős és kissé édeskés ízű gyógynövény. Gyakran használják frissen, de létezik szárított és porított változata is. Levesek, mártások, sütemények alapanyaga. Emellett gyógyászatban is használt, mivel segíthet az emésztésben és a hányinger enyhítésében.  
  • Kurkuma: Narancssárga színű, földes ízű fűszer, mely a gyömbérfélék családjába tartozik. Curryk, rizsételek és húsételek alapanyaga. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt gyógyászatban is hasznos. 
Az ázsiai konyha jellegzetes ízvilágát nagyban az ott használt fűszerek határozzák meg
Fotó: www. envato.hu

Fermentált ételek

A „fermentált” szó erjedési vagy fermentációs folyamatokra utal, melyek során mikroorganizmusok, mint például baktériumok, gombák és élesztők, lebontják az élelmiszerekben található szerves anyagokat. Ez a lebontás során kémiai változásokat idéz elő az élelmiszerben. Az erjedés lehet alkoholos, tejsavas vagy ecetsavas. Az ázsiai konyha legismertebb fermentált étele a kimchi, mely egy jellemzően kínai kelből készült, általában csípős savanyúság és a helyiek gyakran viszik egymásnak házavató ajándékként is.  

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE