fbpx

Az étlapoknak ma már tartalmazniuk kell olyan fogásokat is, amit az egészséges életmód követői is szívesen választanak. Nehezítő körülmény, hogy ezeknek is változatosnak kell lenniük. Ehhez jó kis ötlet például a pulykazúza.

A pulyka népszerűsége talán hullámzóbb, mint bármi más húsfajtáé. Volt egy időszak, amikor az egekig magasztalták és mindenki pulykamellet töltött, párolt vagy esetleg darált, a marha és a sertéshús helyett is. Aztán egyszer csak unalmassá, túl intenzívvé vált az íze és kicsit parkolópályára került. Mindettől függetlenül a pulykahús továbbra is magas fehérjetartalmat tudhat magáénak, ezzel szemben alacsony kalóriatartalmat, könnyű emészthetőséget és ráadásul egészen jó árat is. A pulyka zúzája sem kivétel ezalól, ráadásul könnyen elérhető alapanyag, jó áron és nagy mennyiségben is, ami a fagyasztóban is megtartja jól ismert állagát és formáját.

www.pixabay.com

A pulykának nem csak a melle ehető

Jobbára mindenki a pulyka mellhúsával kezdi az ismerkedést, ha már pulykáról van szó, hiszen ennek a résznek van a leginkább semleges illata, íze sütés után. Bárhogy variálható, akár egy kis liszten pirítva, natúran sütve, barackkompóttal, vagy cordon bleu-ként sok sajttal, sonkával töltve. A lényeg, hogy egyszerű legyen vele dolgozni, hamar elkészüljön és ne legyen kirívó. Kedvelt fogások belőle leginkább a savanyított levesek és a raguk.

Meglepetés a vendégnek

A pulyka azonban óriási állat, aminek a zúzája sem elhanyagolható alapanyag lehet egy-egy jó kis ételhez. A belsőségek mindig megosztóak, de aki tudja, hogy milyen sok vitamint tartalmaz, milyen tartalmas és tápláló húsforrásunk, az kifejezetten keresi az effajta ételkölteményeket.
Legutóbb a Mátrában jártunk, ráadásul Gyöngyösön egy igen hangulatos bisztróban, ahol a street foodtól kezdve a nagy klasszikusokig minden volt az étlapon. Viszont kizárólag szezonális köretekkel, 8-10 főétellel, aminek más-más elemei voltak. Így kerülhetett sor, a lecsós pulykazúzára is, amit bulgurral kínáltak. Nem is bírtam ki, hogy ne kóstoljam meg, így ezt rendeltem. A zúza szuvidálva volt, omlós, szinte krémes, a köretekkel pedig tökéletes fogást alkotott a tányéron. Nem csalódtam, és azóta már kóstoltam több ételüket is. Ilyen volt a tárkonyos, zöldséges zúzaleves, a babos pörkölt, szintén zúzával vagy a darált zúzaraguval töltött tésztabatyuk vargányaszósszal. Nem is gondolnánk milyen egyszerűen dobhatjuk fel az őszi ételeket, ráadásul tápláló és egészséges élelmiszerekkel.

Tudtad? A pulyka zúzát, sütés előtt, érdemes előfőzni, ami legalább 1.5 órát igényel. A legjobb azonban, ha sok zöldséggel, fűszerekkel, levesként főzzük meg 6-7 órán keresztül. Ekkor lesz igazán omlós és vajpuha, a megmaradt leves pedig tökéletes alapja bárminek.

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE