fbpx

Január elején, 85 éves korában elhunyt Albert Roux séf, az az ember, aki elvitte Londonba a francia konyhát. Étterme, a Le Gavroche volt az első Nagy-Britanniában, amely elnyerte a három Michelin-csillagot. A szomorú hírt a családra hivatkozva az étterem honlapja tette közzé.

Albert Roux és tavaly elhunyt fivére, Michel emelték egy új, sokkal magasabb szintre a londoni gasztronómiát éttermük, a Le Gavroche 1967-es megnyitásával. A névválasztást Victor Hugo A nyomorultak című regényének emblematikus alakja inspirálta.

A hatvanas-hetvenes években a Le Gavroche volt az egyetlen francia konyhát kínáló étterem a brit fővárosban, ez volt az első egy, később kettő, majd három Michelin-csillaggal jutalmazott hely, és a legelső a Michelin-csillagos intézmények között, amely fix áras ebédet kínált a nagyérdeműnek.

Albert Roux a Le Gavroche előtt, 1991-ben

Az 1982-ben Mayfairbe költözött étterem ma két Michelin-csillagot birtokol.

„Sokak mentora volt a vendéglátóiparban, igazi inspirációt jelentett a kezdő séfek számára, mint amilyen én is voltam”, jelentette ki ifj. Michel Roux, az elhunyt fia, aki 1991 óra vezeti az éttermet.

A Michelin-kalauz Twitter-bejegyzése szerint Albert Roux volt a „brit éttermek atyja”, és „emléke örökké élni fog annak a számos séfnek köszönhetően, akik megfordultak a konyhájában”. Utóbbiak közé tartozik többek között Pierre Koffmann, Marco Pierre White és Gordon Ramsay, aki így emlékezett meg Instagramján Roux-ról: „Legenda volt. Ő hozta el a gasztronómiát Nagy-Britanniába”.

Egy 2016-os interjúban azt kérdezték Albert Roux-tól, hogy mi a legfőbb motivációja. Így felelt: „Segíteni akarok, képezni, tanítani akarom az embereket. Boldoggá tesz, amikor szakácsokat oktatok és mondjuk úgy, csacsikból csinálok versenylovakat. Ezt soha nem tudnám feladni.”

forrás: nytimes.com

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE