fbpx

A magyar gasztronómiai térkép egyik ékköve, a Lator Borbisztró, mely nem csupán egy egyszerű étterem vagy bár – sokkal inkább egy kulináris élményközpont, ahol a tradicionális magyar ízvilág találkozik a modern konyhai technikákkal. Ezúttal a Maul Pince éttermének konyhafőnökével, Kopis Egonnal beszélgettünk.  

Amikor a szakácsokról beszélünk, gyakran a szenvedélyükre és az ízek iránti mély megszállottságukra gondolunk. Sokak számára a konyhaművészet nem csupán egy szakma, hanem egy életforma. Ebben a kontextusban a Lator Borbisztró olyan hely, ahol a hagyományos magyar konyha és a modern gasztronómiai technikák találkoznak, inspirálva azokat, akik folyamatosan keresik a tökéletességet és az újítást a konyhában. Ennek vezetője pedig Kopis Egon, aki márciusban csatlakozott a villányi étterem csapatához. Mielőtt Szekszárdra tette volna át székhelyét Egon olyan konyhákon dolgozott, mint a Rézkakas, az Onyx vagy a Stand. Egon főzési stílusát nagyban meghatározzák az ezeken a helyeken szerzett tapasztalatok, valamint az erdélyi gyökerei.

A konyhafőnök, Kopis Egon munka közben/Fotó: Lator Borbisztró

Egyszerű ételek, tiszta ízek, letisztult tányérok 

A magyar konyhát sokan ismerik és szeretik a karakteres, gazdag ízekért. Fél évvel ezelőtti érkezése óta már négyszer a változott az étlap a szezonalitás és a folyamatos megújulás jegyében. Ebben nagy segítségére van területi képviselőnk, Serényi-Baracsi Zita, aki pontosan tudja, hogy melyik fogás, melyik termékkel lesz a legjobb és legfinomabb. A Latorban az olyan hagyományos ételek, mint a gulyásleves, hortobágyi palacsinta, sertés pofa pörkölt vagy borjú bécsi modern köntösben jelennek meg. Itt nem csak arról van szó, hogy a klasszikus recepteket egy új formában prezentálják; a módszerek és technikák, amelyeket alkalmaznak, valódi gasztronómiai újítást hoznak. A húsok közel 90%-át a Matusz-Vad szállítja számukra. Ezzel kapcsolatban Egon kiemeli a folyamatosan bővülő választékot és a mindig megbízható minőséget. Tőlünk érkezik hozzájuk többek között a steakkínálat teljes repertoárja, a hamburgerbe kerülő angus pogácsa, a pisztráng és a kacsamell is. A köretek tekintetében a helyi őstermelőkre támaszkodik, akiknek köszönhetően vad brokkoli és zsenge cékla is helyett kapott az étlapon.

Fotó: Lator Borbisztró

Bor, mámor, Villány  

Borbisztró lévén koncepciójuk alappillére, hogy a Maul Pince tételeihez igazodó fogásokat készítsenek, így itt nem csak az ételek, de a borok választéka is kivételes. A szakácsok és sommelier-k együttműködnek annak érdekében, hogy az étel-bor párosítás tökéletes legyen. A Lator kínálata elsősorban vörösborban erős. Készítenek borokat Merlot-ból, Cabernet Franc-ból és Syrah-ból is. Érdemes tehát borvacsorára érkezni, de bármilyen céges rendezvénynek vagy egyedi kérésnek szívesen eleget tesznek. Ilyen esetekben természetesen a megrendelő igényeihez igazodva állítják össze az ételeket és italokat, hogy minden alkalom egyedi élmény legyen. Hiába tart még a nyár, Egon csapat már most nagy erőkkel dolgozik a Márton-napi kínálaton és az első őszi étlapon. Ezen olyan vad ételek kerülnek majd fókuszba, mint az szarvascomb vagy az őz.  

Fotó: Lator Borbisztró

A Lator Borbisztró tehát nem csak a vendégek, de a szakácsok számára is inspiráló hely. Itt látható, hogy a magyar konyha, amely sokak számára már ismert és elismert, hogyan is újulhat meg és hogyan érhet el nemzetközi szintet. Tökéletes példa arra, hogy a hagyományok és a modern technikák milyen harmonikusan kiegészíthetik egymást.  

Cím: 7773, Villány Baross Gábor utca 71. 

Tags: , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE