fbpx

Itt az idő, hogy bepillantsunk a népszerű fesztivál kulisszái mögé: mi zajlik a háttérben, hogy vált sikeressé az a rendezvény, ahol két művészet találkozik, kizárólag csúcsminőséget képviselnek, a főszervező pedig mindenre elszánt.

A séfek kizárólag a legjobb fogásaikat hozzák el.

Újraindul a fesztiválok és rendezvények sora, ahol többségében tudjuk, hogy mire számíthatunk. Általában a koncertek mellett vásárosok, lacikonyhák, kürtőskalács-bódék sora és a borok minden kategóriája megtalálható. Néhol csalódottak vagyunk, néha pedig elégedettek, de ezt nem tudhatjuk előre. Horváth Gábor viszont az a szervező, aki szembe mert menni a megszokottal, a „jól beválttal” annak ellenére, hogy ő is imádja a fahéjas kürtőskalácsot. Létrehozta a megyében azt a gasztrofesztivált, ahol nem tudunk közepes étellel, borral találkozni és csalódott látogatóval sem – ez az Art Piknik.

Ki kicsoda? Horváth Gábor évtizedek óta sok rendezvény szervezője és főszervezője. 4 éve viszont megalapította a Stílusos Art Piknik fesztivált. A rendezvény korábban Győrben, most viszont már Pannonhalmán található, ahol a vendégek 2 napon keresztül egyszerre találkozhatnak a csúcsgasztronómiával és a vizuális kultúrával egyaránt. A rendezvény fénysebességgel vált egyszerre népszerűvé és irányadóvá itthon.

Főszervező, ötletgazda: Horváth Gábor.

Miért a csúcsgasztronómia és miért a képzőművészettel párosítottátok?

Horváth Gábor: Elsősorban egy minőségi gasztrofesztivált szerettem volna létrehozni. Úgy láttam, hogy itt a megyében még nincs ilyen, viszont igényünk lenne rá. A művészettel való párosítás pedig izgalmas kombinációnak tűnt és mindig aktuális. Grászli Bernadett sokat segített ebben, aki korábban a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője volt, így igazán nívós kiállításokat és alkotásokat tudtunk bemutatni már az első fesztiválon is. Meglepő volt, hogy mennyire befogadó volt erre a közönség, miközben a szintén alkotásként említhető ételeket kóstolgatták.

Az ördög a részletekben rejlik.

Fine dining, Michelin-csillagos éttermek, neves séfek, híres magyar konyhák. Megengedheti magának ezt a magyar közönség?

Éppen ez volt a célom, hogy ez a fajta ételköltészet, csúcsgasztronómia elérhető legyen mindenki számára ezen a hétvégén. Kóstoló adagok vannak elérhető áron, így saját magunk dönthetjük el, hány félét kóstolunk meg aznap. Az a jó ebben, hogy minden egyes kóstolótányér hihetetlen gondossággal készül a séfek által, ráadásul a szemünk láttára. A színek, az alapanyagok, a textúrák és a formák minden egyes részecskében úgy vannak jelen, hogy a vendég ne felejtse el egykönnyen, ha megkóstolja. Én magam nagy rajongója vagyok a gasztronómiának, és azt gondolom, érdemes erre áldozni, ha csak egy évben egyszer, ha csak egy kóstolás erejéig, akkor is nagy élményt ad.

Az ART Piknik idén június 11-12-én Pannonhalmán nyitja ki újra a kapuit. A legjobb hazai éttermek részvételével, izgalmas ételekkel és ízekkel várja a gasztronómia szerelmeseit.

Pannonhalma.

 Pannonhalma alapvetően is varázslatos hely, miért éppen itt?

A rendezvény a pannonhalmi önkormányzat segítségével költözhetett erre a mesés helyszínre. A település már bizalmat ad a minőségre, a szépre és az értékre. Az önkormányzat mellett partnerünk ebben a Pannonhalmi borvidék a kiváló borászaival és borokkal, a Pannonhalmi Apátság és természetesen a Viator étterem is, ami szintén az egyik oszlopos tagja a kóstoltató éttermeknek. Az ország minden pontjáról érkeztek a tavalyi évben is, akik azt mondták, nagyfokú vizuális élményben volt részük, mind a művészeti részlegen, mind a gasztronómiai alkotásokban, és most már a hely látványában is. Azt gondolom, egyfajta kirándulás ez, ami annyi energiát, feltöltődést és impulzust ad egyszerre, hogy érdemes nagyobb utat is megtenni érte.

Hogy lett az ország egyik legjobb gasztrorendezvénye az Art Piknik?

A kiállítók meghívás alapján érkeznek, így olyan emberekkel dolgozom, akiknek ez az életük, hivatásuk. Jókedvűek, szeretik a munkájukat és profik, ezek összessége érezhető, és egyszerűen minden működik, mert mindenki erre törekedik. Nagy harcokat vívtam, sok sztereotípiával szembementem, mert azt akartam, hogy ne csak a közönség, de a kiállítók és a szervezők is jól érezzék magukat ebben, értéket teremtsünk, ne csak „egy” fesztivált. Mindannyian várjuk minden évben, mert a kemény munka mellett, bizony ez egy jó buli.

Kik azok, akik biztosan itt lesznek idén?

A becenevén emlegetett „encsi kígyó” biztosan feltűnik majd mindenkinek. Ők az Anyukám mondta fiúk, akik Encsről érkeznek, és mindig kígyózó sor áll előttük, például a focacciájuk miatt. A SVÉT, akik a kezdetektől fogva a rendezvény alapköve, azaz a Stílusos Vidéki Éttermek sora. A La Maréda, a Viator Apátsági Étterem és Borbár, a PalKonyha. Járt már nálunk a Borkonyha Sárközi Ákossal és még sokan mások. A szervezés már javában zajlik, egyébként, ha tehetném, egész évben ezzel foglalkoznék. Bátran kijelenthetem, hogy nekünk ez ünnep, a gasztronómia ünnepe.#

A fesztivál kiemelt támogatója a : MATUSZ-VAD Zrt.

Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE