fbpx

A falafel méltán lett világszerte rajongott finomság, köszönhetően változatos textúráinak és pezsgő, fűszeres ízvilágának. Gasztronómiai felhasználása rendkívül sokrétű: menő street foodokban csakúgy alkalmazható, mint elegánsabb közel-keleti fogásokban vagy akár pikáns salátákban. A falafel alapját főtt-darált csicseriborsó és fava bab adja, így gazdag, teljes értékű fehérjékben és kivételes beltartalmi értékekkel bír. Nem véletlenül lett kedvence a vegetáriánus és vegán diétát követőknek is, hiszen egy dürümöt vagy humusztálat legalább olyan szaftosan és jóízűen el lehet készíteni falafelből, mint borjú- vagy akár csirkehúsból.  

Mindennapi finomság

Úgy tudjuk, hogy a falafel eredetileg Egyiptomból származik, de mára az egész közel-kelet gasztronómiájának egyik alapköve lett. Nehéz úgy végig sétálni egy libanoni, izraeli vagy akár török utcán, hogy ne ütközzünk bele egy falafeles helybe. Legnépszerűbb fogyasztási módja, hogy meleg, puha pitába kerül friss zöldségek, tahini és valamilyen joghurt alapú szósz társaságában. Ez a fantasztikus étel egyben a közösségeket összekötő kapocs is: a helyi piacokon és közösségi terek környékén nagy hagyománya van a falafel közös élvezetének. Csakúgy, mint Nápolyban egy szelet pizzának vagy New Yorkban egy hot-dognak. 

Kép: Aviko

Elkészítés, technológia

A falafel elkészítése rendkívül összetett és időigényes feladat. Többféle hüvelyes beáztatása, főzése, darálása, fűszerek aromatizálása és aprítása a folyamat alapja. Sokféle recept és eljárás létezik, de a fő hozzávalók az alábbiak: csicseriborsó, fava bab, koriander, petrezselyem, fokhagyma, salottahagyma, száraz fűszerek. Ahány ország, régió és szakács, annyiféle ízvilág… 

Az autentikus éttermek többnyire egy megbízható manufaktúrától vagy nagyobb termelőüzemből vásárolják a még nyers falafelt, melyet forró, bő zsiradékban (növényi olajban) kell készre sütni. Az éttermek fő feladata így az, hogy a megfelelő körítést és tálalást találják meg ehhez a kiváló alapanyaghoz, mely lehet a levesbetéttől kezdve egy vagány szendvics betétjéig bármi. Ebben a kreatív munkában lehet nagy segítség az Aviko szuper falafelje, mely praktikusan tárolható, adagolható, és villámgyorsan elkészíthető (olajsütőben mindössze három perc alatt készre sül).

Kép: Aviko

Az univerzális gasztronómiai alaptermék

Ahogy a fenti sorokból már kiderült, a falafel zsenialitása abban is rejlik, hogy rendkívül sokoldalúan és praktikusan lehet felhasználni. Éttermekben gyakorta adják meleg előétel gyanánt vagy egy friss saláta meleg, laktató elemeként. Salátákban nagyon jól passzol hozzá a lehengerlő ízű gránátalma és a friss koriander. Pazarul illik hozzá a friss chili és néhány csepp citromlé is. 

A közel-keleten a mezzék (nyugat-Európában megfeleltethető a brunchnak) nélkülözhetetlen hozzávalója.  Kiemelkedő betétje lehet továbbá egy izgalmas vöröslencselevesnek vagy brokkolikrémlevesnek is. 

Az utcai standokon és streetfood helyeken szendvicsekbe vagy pitákba kerül a falafel, gyakorta krémes humusz társaságában – nem véletlenül, hiszen gyors, laktató és rendkívül finom megoldás egy komplett, de rövid idő alatt elkészülő hétköznapi ebéd gyanánt. Gyrostálak büszke összetevője is lehet, akár főszereplőként, akár pedig húsos elemek mellett különleges kiegészítőként. 

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE