fbpx

Itthon még kevesen fedezték fel, hogy milyen jótékony hatása van a kókuszvíznek. A kókusztej és a kókuszvíz nem csak egészséges, de a szépségápolásban is nagy szerepe van.

Azt szoktuk mondani, inkább bízzunk a hazai alapanyagokban, technológiákban, de akadnak kivételek, amelyekkel mi is tovább bővíthetjük a vitamintárunkat. Ilyen a kókusztej, ami nem csak ízes, krémes a süteményekben, pohárkrémekben és a keleti ragukban, de még a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Zöld kókusz. Fotó: www.pixabay.com

Tisztázzuk! Mi a különbség kókuszvíz és kókusztej között?

A kókuszvíz az éretlen, zöld kókuszban található, szívószállal szürcsölve fogyasszák – nagyobb bevásárlóközpontokban, bárokban már nálunk is kapható. Édeskés, hűsítő és nagyon tápláló. Ezzel szemben a kókusztej a már érett, barna, általunk jobban ismert szőrös kókuszban rejlik. Ahogy érik a kókusz, úgy a kókuszvizet a kókuszgyümölcs húsa magába szívja. Éppen ezért kókusztejhez csak akkor jutunk, ha mindezt feldolgozzuk. Egy picit munkaigényes feladat, hiszen a kókuszdiót meg kell törni, a húsát kivájni, feldarabolva összeturmixolni, majd a lével, a kókuszreszelékkel együtt felforralni. Ezt leszűrve egy gézen megkaptuk a kókusztejet. Természetesen nem mindenkinek van erre ideje és kedve, nekik ajánljuk a megrendelhető 100 % kókusztejet.

Jegeskávé kókusztejjel. Fotó: www.pixabay.com

Valódi életvíz – késlelteti az öregedést

Nem titok, hogy sok világhírű díva, de még a férfi színészek között is akad, aki nagyon fél az öregedéstől, ezért mindent megtesz, hogy ezt késleltesse. Régi, jól bevált trükk a kókuszvíz, aminek magas citokinin tartalma miatt öregedésgátló hatása van. Megszünteti az arc zsírosodását, hidratálja és simává teszi a bőrt. A bizonyíték arra, hogy mindez igaz, korábban a háborúk alatt a sebesülteknek intravénásan adagolták, hogy hamarabb gyógyuljanak. Vírusirtó, herpesz ellen kiváló, gombaölő, és nem utolsó sorban a bélrendszer támogatója, a refluxot, az elsavasodást pedig javítja a kókuszvíz.

Kókusztejes chiapuding mangóval. Fotó: www.pixabay.com

A legjobb receptek kókusztejjel – laktózérzékenyeknek is!

Egy világ kedvence az indiai tikka masala, az indiai csirkeragu, aminek alapja a kókusztej, továbbá az ázsiai konyha is előszeretettel használja leveseihez, szószaihoz, és a vegánok zöldséges szószainak alapja. Sokkal könnyebben emészti meg a szervezet, noha főzéssel a vitamintartalma jóval alacsonyabb már, viszont az íze nagyon telt és kerek. Állagra nagyon krémes és az enyhe kókuszíz tökéletes párosa a chilinek és a lime-nak. Nem tolakodó, könnyen simul a húsokhoz, zöldségekhez, magvakhoz, sós ételekhez. Aki viszont kevésbé merész, nekik első próbálkozásként ajánljuk a krémdesszerteket, sőt, a sütemények krémjeinek alapjaként. A thai konyha remeke a kókusztejjel felfőzött tejberizs mangóval, piros gyümölccsel, esetleg egy raffaello szelethez kókuszkrémnek puha piskótalapok között. Érdemes kipróbálni akár a délutáni kávénkba is egy kis mézzel, jéggel, igazán különleges és nem mellesleg egészséges.

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE