fbpx

Fergeteges hangulatot produkált a legalább szász fős lelkes belga szurkolótábor a Bocuse d’Or európai döntő tálalásakor. A csapatok pedig látványra, és a zsűri arckifejezéséből ítélve, ízekben is nagy gondot fordítottak a versenyételek megtervezésére.  Szinte mindenütt előtérbe kerültek a helyi tradíciók és a tavaszi hangulat az ételekben.

Képes összefoglaló a verseny első napjáról.

Az izlandi csapat „Téma a tányéron” versenyétele testhezálló volt a szigetországban élőknek. Sigurjón Bragi Geirson chef kiemelte, hogy ők sok burgonyát fogyasztanak, így egy tipikus ételt készítettek az Anusscha burgonyával. A többi között zöldborsó, hagyma, spárga, citrom, alma és tejföl felhasználásával.

A „Téma a tálon” ételük ihletét pedig a hazájukban élő rénszarvasok adták. Főként azért, mert Izlandon nincsenek szarvasok, így a húsok sem gyakorta használt. Kakukkfűvel, borókával, gombával, libamájjal és tejjel is kombinálták a szarvasgerincet és -combot, amelyeket a Bocuse versenyen most alapanyagként kellett használniuk.

A svájci csapat chef-je, Christoph Hunziker is örült a burgonya-alapanyagnak, hiszen szinte nemzeti étel ez a hazájában, több ezer receptet alkottak már rá. Ugyanakkor a szarvashús is népszerű náluk, így fogyasztásának is nagy hagyományai vannak.

A francia csapat chefje, Cheffe Na is Pirollet játékosságot vitt a burgonyás ételükbe a többféle – ropogós, puha és olvadós – textúrákkal. Tavaszi ragut is készítettek mellé, és hagyományos francia díszítést adtak neki.

Szintén a hagyományok játszották a főszerepet a Téma a tálon szarvashúsra álmodott ételben. Az egyszerűséget tartották szem előtt, és igyekeztek megőrizni az alapanyagok eredeti ízvilágát. Használtak libamájat, szedret, mangót és édes szószt is hozzá.

A dán Brian Mark Hansen chef kiemelte, hogy ételüknek az ihletet a tavasz szabadsága adta. Szintén az évszakok ihlették a szarvashúsos ételüket. Itt a tél átmenete a tavaszba jelenik meg a tálon és az ízvilágban.

Az észt csapatot Alexander Gureev chef vezeti, aki szerint minden burgonya mögött egy nagymama gondoskodása és a családi vacsorák hangulata rejlik. A versenymenühöz uborkasalátát illesztett. A szarvashúsról úgy vélekedett, hogy úgy az igazi, ha ez vadászattal érdemelhető ki. Ám azt is elárulta, hogy libamájat és erdei bogyókat is használtak az ideális ízek elérése céljából.

A lengyel csapat chefje, Jakub Kasprzak igyekezett a burgonya gazdag ízvilágára és változatosan elkészíthető textúrájára rávilágítani az ételükkel. Így felhasználták a burgonya héját is, amelyet gombás krumplipürével töltöttek és zöld szósszal bolondítottak meg.

A szarvashús felhasználását  gyermekkora, a végtelen erdők, a vadászat és a tavasz inspirálta.

A szlovák chef, Peter Duranski bryndza sajttal, újhagymával, almás petrezselymes majonézzel kombinálta a burgonyás ételüket. Míg a szarvascombot articsókával és a Magas-Tátrából származó fűszerekkel ízesítette, libamájjal gazdagította.

A belga csapat chefje, Sam Van Houcke a tavaszt idézte burgonyás ételükkel, amelyet csemegehagymával és friss fűszerekkel ízesítettek. A „Téma a tálon” versenyételhez füstölt szarvashúst használtak, amit kacsamájjal, tormával, káposztával és hajdinával gazdagítottak.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE