fbpx

Az biztos, hogy nem babra megy a játék, hiszen az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. Igen előnyös alapanyaga a világ konyháinak, hiszen rengeteg fontos tápanyag megtalálható benne, amire a szervezetünknek szüksége van. Számos babos étel ismeretes az összes kontinensen és kultúrában. Ki ne ismerné a jó kis hazai babgulyást, babfőzeléket vagy a chilis babot? Még ikonikus szereplője is lett Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek – a hagymás bab. (Ugye már mind a tíz ujjadat megnyaltad?)

Fotó: Envato elements

Mikortól csírázott ki a bab?

Sok növény van, amit röviden babnak neveznek. Amerikában őshonos, az indiánok már körülbelül 5000 éve termesztik. Peruban és Mexikóban találták meg a legrégebbi leleteket bab- ügyben, de az őskontinensen már az egyiptomiak is helyeztek babot a fáraók sírjaiba. Tehát le lehet szögezni, hogy a bab időtlen idők óta táplálja az emberiséget. Európa számára Kolumbusz által lett ismert, az 1530-as évek környékén került Franciaországban és 1548-ban tesznek róla említést először. Innen került át később Afrikába, Ázsiába, majd Ausztráliába. A bab karrierje nem meglepő, hiszen ideális fehérjeforrás, könnyen szállítható és eltartható, nagyon tápláló és rendkívül gazdag rostokban.

Őshazájában, az amerikai földrészen, közel 4000 fajta bab ismeretes. Mivel rengeteg féle van belőle, nagymértékben eltérhetnek egymástól. Színben, méretben, alakban, és ízben is teljesen különbözőek.  Találkozhatunk fehérrel, barnával, lilával, foltossal, és méretük is teljesen változó. A babok világa annyira eredendő és szerteágazó, hogy képtelenség lenne megfejteni.

Azon kívül, hogy roppant tápláló, és mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van, botanikailag és ökológiailag is tökéletes.

Fotó: Envato elements

A bab lehet a fenntarthatóság egyik eszköze

Azon kívül, hogy roppant tápláló, és mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van, botanikailag és ökológiailag is tökéletes. Gyökérzetükkel főképp az altalajból táplálkoznak, dús levélzettel rendelkeznek, így árnyékot vetnek az éltetőjükként szolgáló talajra. Tökéletes növény a bolygónk fenntarthatósága szempontjából, mivel nitrogén szükségletüket a légkör szabad nitrogénjéből fedezik. A bab elég igénytelen élőlény, ezért szinte mindenhol megterem. Óriási jelentősége lehet a jövő élelmezésében, amit már a szakemberek is előre jeleztek.

A fejtett bab az egyik legjobb forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak. Képes megkötni a koleszterint, ezáltal gátolják, vagy csökkentik annak felszívódását.

Fotó: Envato elements

A bab gyógyító ereje

Hippokratész: „a savanykás, tejfölös bableves életelixír. A megfáradt gyomor legjobb ápolója, az egészség őrzője.”

A fejtett bab az egyik legjobb forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak. Képes megkötni a koleszterint, ezáltal gátolják, vagy csökkentik annak felszívódását. A bab segít felvenni a harcot korunk betegségeivel. Szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákkal, a cukorbetegséggel. A benne lévő keményítő az emberi szervezetben nagyon lassan szívódik fel, így a szőlőcukor hosszabb idő alatt kerül be a véráramba. A cukorbetegek számára óriási jelentősége van ennek a tápanyagnak. Az oldhatatlan rostok nagymértékben segítik a bélműködést, ezáltal a mérgek gyorsabb kiürülését.

A fejtett babban megtalálhatóak a B-vitaminok, pantoténsav, vas, foszfor, kálium és magnézium. Nagyon fontos, hogy tartalmaz béta-karotint, C- és E-vitamint. A benne található foszfornak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében. A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és az anthocyanins nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz. Antioxidáns tartalma változó, a legmagasabb a vörösbabnak van. Fogyasztásával megőrizhetjük testsúlyunkat és csökkenti a vércukorszintünket.

A bab lisztjét használhatjuk gyulladások csökkentésére. Borogatásként alkalmazva, pépjét sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására tökéletes megoldás. A fehérbab héjából érdemes teát főzni.

Fotó: Envato elements

Népi megfigyelések szerint

A bab lisztjét használhatjuk gyulladások csökkentésére. Borogatásként alkalmazva, pépjét sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására tökéletes megoldás. A fehérbab héjából érdemes teát főzni. A sebek gyógyulását segíti, és hasznos az anyagcsere folyamatokban. Segítheti a máj és a vese működését, nem véletlen a bab alakja, ami a vesét tükrözi. Egyértelműen bizonyított tény, hogy a vegetáriánus táplálkozás egyik alapeleme és jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében.

Tápértéke kiváló, levesekbe, főzelékbe, illetve pürésítve - szinte bárhogy használhatjuk. Sokoldalú alapanyag.

Fotó: Envato elements

Mit és miért babból?

Tápértéke kiváló, levesekbe, főzelékbe, illetve pürésítve – szinte bárhogy használhatjuk. Sokoldalú alapanyag. Csodálatos, ásványi anyagokban, vitaminokban dús ételek készíthetőek belőle. Ha nincs kedvünk vacakolni az áztatással, akkor érdemes fagyasztott, vagy konzerv megoldást választani. Semmit nem veszít a tápértékéből, viszont könnyebben és praktikusabban használható. Az indiaiak ragukat készítenek babból, és az ázsiai konyha alapanyagának számító üvegtészta is babból készül. A magyar ízlés egyértelműen üdvözli az összes babos ételt, legyen az leves vagy sólet. Készíthető belőle főzelék, saláta, vagy a divatos mexikói hatású chilisbab. Biztosak lehetünk abban, hogy minden étterem előnyére válik ez az alapanyag.

A divatos mexikói hatású chilisbab.

Fotó: Envato elements

Termesszük bártan, vagy vegyük, mivel a bab jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy fagyasztott formában tároljuk. Még mielőtt bezacskózva a mélyhűtőbe tennénk, mindenképpen pároljuk néhány percig sós vízben, majd leszűrés után terítsük ki, hűtsük miközben szárad és zacskózhatjuk.

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE