Az erdei gyümölcs édességekben, turmixokban, szószokban ellenállhatatlan látvány. Élénk színük nem csak a szemnek, az ízlelőbimbóinknak esik jól, hanem a szervezetünknek is valódi doppingszer.
Mitől „erdei” az erdei gyümölcs?
Valójában ezek a gyümölcsök korábban tényleg az erdőben termettek kizárólag, amit mi, emberek később háziasítottunk. Szépen piroslott a szamóca, a vadmálna, a vörös áfonya, és aztán kéklett a kökény, a som, a vadszeder. Az állatok ezzel táplálkoztak nyáron, kora ősszel, míg az ember fel nem fedezte. Látván, hogy nem mérgező – hiába piros – leszedte, megette, elrakta télire, majd rájött, hogy lehet ebből még több. Ezeket a termő részeket elkerítették a vadállatok elől, később pedig háziasították a tőkéket, hogy a kertben is teremjen. Kevesebb árnyékban, bőségesen és ellenállóan. Ezek az erdei gyümölcsök korábban erdeiek voltak, most viszont gyűjtőnévként használjuk őket többnyire a piros gyümölcsökre.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/06/berries-g2da9cc8b5_1920-1024x682.jpg)
Az erdei gyümölcs jótékony hatásai
Tudniillik az erdei gyümölcsök között azért volt vadalma, vadkörte, vadcseresznye is, ami kevésbé piros, viszont nagyon tápláló. Az erdei gyümölcs alatt ma már inkább a piros-lilás színű finomságokat értjük, aminek összességükben együtt igen nagy antioxidáns tartalma van. Egyesével is nagy vitaminforrásaink, de együtt a rák kialakulásában is nagy megelőző szerepük van a piros gyümölcsöknek, sőt, sokan a fiatalságuk megőrzéséért fogyasztják. Nagy hangsúly van a rendszerességen, ami azt jelenti, hogy naponta 2 marék piros gyümölcsöt el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy hatását kifejtse, de lehetőleg kezeletlen formában.
Például? A meggy a hormonproblémákat kezeli természetes úton, valamint serkenti a bélrendszer mozgását. A cseresznye a vért tisztítja, pattanások ellen kiváló. A ribizli pedig a candida gombát pusztítja, e mellett nagyon magas a C-vitamin tartalma.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/06/muesli-gb4b5c99e1_1920-1024x683.jpg)
Vérvörös csoda a tányéron
Az erdei gyümölcsök tökéletesek húsok, sajtok, sütemények mellé egyaránt. Egyesével is tökéletes ízük van, hát ha még párosítjuk is őket. A málna fűszeressége, a ribizli savanykássága és a szeder színe olyan kombinációt ad, amit a szakácsok és háziasszonyok is szívesen használnak minden évszakban. A gyümölcsöket érdemes minél nagyobb mennyiségben eltenni télre is. Nem csupán lekvár vagy kompót formájában, de légmentesen lezárható zacskókba is a fagyasztóba. Alapos mosás, papírtörlőn való szárítás után tegyük őket adagonként, és akár vegyesen, a dobozokba vagy légmentes tasakokba, hogy ne ragadjanak össze a fagyasztás során. Decemberben egy stíriai metélt vagy egy piskótalap betöltésénél maga lesz a csoda.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2022/06/phone-wallpaper-g526bf336f_1920-1-1024x683.jpg)
A vendégek kedvence desszertje – erdei gyümölccsel
Az erdei gyümölcsragu mellé egyértelműen a túrógombóc az egyik kedvenc desszert. Az a fajta, amelyik rezeg, omlik, szaftos és még langyos is közben. A kellemesen édes és krémes túródesszertek, mascarpones krémek mellett az italok azok, amelyek bőségesen fogynak a nyári időszakban, ha színesek. A piros színnel gyönyörű a narancskoktél, a szörp és a reggeli smoothie vagy turmix is. Mindent feldob, üdít és még a gyerekek is vevők rá, mert színes.#