fbpx

Az erdei gyümölcs édességekben, turmixokban, szószokban ellenállhatatlan látvány. Élénk színük nem csak a szemnek, az ízlelőbimbóinknak esik jól, hanem a szervezetünknek is valódi doppingszer.

Mitől „erdei” az erdei gyümölcs?

Valójában ezek a gyümölcsök korábban tényleg az erdőben termettek kizárólag, amit mi, emberek később háziasítottunk. Szépen piroslott a szamóca, a vadmálna, a vörös áfonya, és aztán kéklett a kökény, a som, a vadszeder. Az állatok ezzel táplálkoztak nyáron, kora ősszel, míg az ember fel nem fedezte. Látván, hogy nem mérgező – hiába piros – leszedte, megette, elrakta télire, majd rájött, hogy lehet ebből még több. Ezeket a termő részeket elkerítették a vadállatok elől, később pedig háziasították a tőkéket, hogy a kertben is teremjen. Kevesebb árnyékban, bőségesen és ellenállóan. Ezek az erdei gyümölcsök korábban erdeiek voltak, most viszont gyűjtőnévként használjuk őket többnyire a piros gyümölcsökre.

Erdei gyümölcs. www.pixabay.com

Az erdei gyümölcs jótékony hatásai

Tudniillik az erdei gyümölcsök között azért volt vadalma, vadkörte, vadcseresznye is, ami kevésbé piros, viszont nagyon tápláló. Az erdei gyümölcs alatt ma már inkább a piros-lilás színű finomságokat értjük, aminek összességükben együtt igen nagy antioxidáns tartalma van. Egyesével is nagy vitaminforrásaink, de együtt a rák kialakulásában is nagy megelőző szerepük van a piros gyümölcsöknek, sőt, sokan a fiatalságuk megőrzéséért fogyasztják. Nagy hangsúly van a rendszerességen, ami azt jelenti, hogy naponta 2 marék piros gyümölcsöt el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy hatását kifejtse, de lehetőleg kezeletlen formában.
Például? A meggy a hormonproblémákat kezeli természetes úton, valamint serkenti a bélrendszer mozgását. A cseresznye a vért tisztítja, pattanások ellen kiváló. A ribizli pedig a candida gombát pusztítja, e mellett nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Erdei gyümölcsök mindenhez: www.pixabay.com

Vérvörös csoda a tányéron

Az erdei gyümölcsök tökéletesek húsok, sajtok, sütemények mellé egyaránt. Egyesével is tökéletes ízük van, hát ha még párosítjuk is őket. A málna fűszeressége, a ribizli savanykássága és a szeder színe olyan kombinációt ad, amit a szakácsok és háziasszonyok is szívesen használnak minden évszakban. A gyümölcsöket érdemes minél nagyobb mennyiségben eltenni télre is. Nem csupán lekvár vagy kompót formájában, de légmentesen lezárható zacskókba is a fagyasztóba. Alapos mosás, papírtörlőn való szárítás után tegyük őket adagonként, és akár vegyesen, a dobozokba vagy légmentes tasakokba, hogy ne ragadjanak össze a fagyasztás során. Decemberben egy stíriai metélt vagy egy piskótalap betöltésénél maga lesz a csoda.

Málnafagyi: www.pixabay.com

A vendégek kedvence desszertje – erdei gyümölccsel

Az erdei gyümölcsragu mellé egyértelműen a túrógombóc az egyik kedvenc desszert. Az a fajta, amelyik rezeg, omlik, szaftos és még langyos is közben. A kellemesen édes és krémes túródesszertek, mascarpones krémek mellett az italok azok, amelyek bőségesen fogynak a nyári időszakban, ha színesek. A piros színnel gyönyörű a narancskoktél, a szörp és a reggeli smoothie vagy turmix is. Mindent feldob, üdít és még a gyerekek is vevők rá, mert színes.#

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE