fbpx

Mindannyian tudjuk, hogy egy fesztivál már nem csak a zenéről, a szórakozásról, de az étel- és italkínálatról is szólnak. De gondolkoztál-e már azon, mennyire megváltozott a kínálat az utóbbi időben?

Régen, ha valaki fesztiválra ment, legfeljebb egy gyorsan összedobott hamburgerre, egy lángosra, vagy egy szelet gyorsan grillezett szalonnára számíthatott. Ma már ez másképp van. A fesztiválok ételei sokkal változatosabbak, egészségesebbek és különlegesebbek lettek. És mindezt mi, a szakácsok hozzuk létre.

Minőségi alapanyagok, egyedi fogások

Manapság a fesztiválok ételkínálata már sokkal inkább a gasztronómiai élményekre (is) fókuszál. A klasszikus fesztiválos ételek mellett, az utóbbi években ott vannak azok a standok is, ahol a sztárszakácsok és a nagyobb éttermek kínálnak különleges, innovatív ételeket. A fesztiválokon megjelentek a nemzetközi ízek, legyen szó sushiról, thai wokról, francia crépesről vagy akár a dél-amerikai street food-ról. Ma már nem ritka, hogy a legnagyobb fesztiválokon is találunk olyan standokat, ahol Michelin-csillagos szakácsok kínálnak ínyenc ételeket.

A magyar konyha is kicsit megújul ilyenkor. Egyre több olyan standot találunk, ahol a hagyományos magyar ételeket újragondolják, és modern, innovatív módon tálalják. Így például a töltött káposztát nem hagyományosan, hanem frissítő főzelék formájában kínálják, a csirkepaprikást pedig taco formájában tálalják. A fesztiválokon a magyar konyha tehát új, fiatalos és friss köntöst kapott, ami még inkább felkelti a látogatók és a külföldi vendégek érdeklődését.

Tökfőzelék a Gourmet Fesztiválon/ Fotó: Szabó Richárd

A növényi étrend térhódítása

Az egészséges táplálkozás is egyre inkább teret hódít. Évről évre több a vegetáriánus, vegán és gluténmentes ételkínálat, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. És nem csak a salátákról és zöldségekről van szó, hanem olyan ételekről is, mint a jackfruit burger vagy a lencsefalafel, amiből 10 évvel ezelőtt valószínűleg nem nagyon fogyott volna.

Egy fesztivál már elképzelhetetlen vegetáriánus ételek nélkül
Fotó: www.envato.com

A fesztiválok tehát nem csak a szórakozásról szólnak már, hanem arról is, hogy a látogatók új, különleges ízekkel ismerkedjenek meg. Az ételkínálata hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt években. Az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételektől elmozdultunk a komplex, ízletes és egészséges fogások felé. És ez a változás nemcsak a fesztiválozóknak, de a szakácsoknak is hatalmas lehetőségeket nyújt. Lehetőséget arra, hogy új recepteket, új ízvilágokat teremtsünk, és a gasztronómiai élményeket a fesztiválok világába is elhozzuk.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE