fbpx

A regeneratív élelmiszer az aktuális 2024-es Élelmiszer Jelentés legújabb élelmiszertrendje. Talán a legígéretesebb is – beleértve a vendéglátóiparra gyakorolt hatását. Itt a hangsúly nem elsősorban az élelmiszeren van, hanem a művelhető talajokon. 

Benedikt Bösel, a regeneratív élelmiszer egyik úttörője előadásait gyakran azzal a ténnyel szokta kezdeni, hogy korábban bankár volt. Ma már egy biofarmot működtet Alt Madlitzben, Brandenburgban. Azokból az időkből csak a zselézett hajviselete maradt meg, amit általában egy fordított baseballsapka alatt rejt el. Drasztikus változásra van szükség, ha valaki tenni szeretne a jövőért – különösen, ha a körülmények nagyon kedvezőtlenek. 

Bösel 3000 hektáros mezőgazdasági és erdészeti vállalkozása, a Gut&Bösel Németország legaszályosabb részén található. De a biofarmer mégis úgy látja, hogy a föld használata megoldást jelenthet korunk számos problémájára, a klímaváltozástól és a biológiai diverzitás csökkenésétől kezdve az éhségen és az egyenlőtlen lehetőségeken át. Elkötelezte magát a regeneratív mezőgazdaság mellett, mindeközben pedig platformján keresztül sok éttermet lát el termékeivel. 

www.shutterstock.hu

MI AZ A REGENERATÍV ÉLELMISZER?

De mi áll ennek a különleges mezőgazdasági formának a hátterében? Hogyan mentheti meg a bolygót? És mindez milyen kapcsolatban áll a gasztronómiával? A regeneratív élelmiszer, más szóval az élelmiszertermelés a regeneratív mezőgazdaság kritériumai szerint, nem csupán egy divathóbort, hanem talán a legígéretesebb kezdeményezés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. 

A probléma az, hogy a világ népessége növekszik, miközben a talaj minősége, és ezzel együtt a termékeny talaj mennyisége csökken. Az egészséges talajokra szükség van a klímaváltozás jobb kezelésére, ami erős esőzéseket és aszályokat okoz. Pontosan erről szól a regeneratív élelmiszer. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a talajerózió 2050-re a globális növénytermelés tíz százalékának elvesztéséhez vezethet. Ellentétben az olyan élelmiszertrendekkel, mint a növényalapú étkezés vagy a vegán-mánia, a regeneratív élelmiszer nem arra fókuszál, ami a tányérunkra kerül, hanem inkább arra, ahogyan azt előállítják.  

www.unsplash.com

A REGENERATÍV ÉLELMISZER: NEM CSAK A FENNTARTHATÓSÁG KÉRDÉSE

A cél a „bolygó gyógyítása” azáltal, hogy minimalizáljuk a mezőgazdaság klímaváltozásra gyakorolt hatását és elősegítjük a biodiverzitást. A regeneratív mezőgazdaság ezért a „szerves trágyázásra helyezi a hangsúlyt a szintetikus helyett, a biodiverzitást elősegítő vetésforgót használ, valamint a talajfedésre és gyökerezésre. Ahelyett, hogy kimerítenénk a művelhető talajokat és nagy mennyiségű CO2-t bocsátanánk ki, a cél épp az ellenkezője. Más szóval, a talajnak regenerálódnia kell, ellenállóbbá és (újra) termelékennyé kell válnia. Emellett nagy mennyiségű szénnek kell raktározódnia a talajban a humusz felépítése által – ez az egyik leghatékonyabb intézkedés a klímavédelemben. 

www.shutterstock.hu

A REGENERATÍV ÉLELMISZER IRÁNTI GLOBÁLIS ÉRDEKLŐDÉS NŐ 

A trend még gyermekcipőben jár, ami különösen a szabványok hiányában nyilvánul meg. Ennek eredményeképpen a környezeti előnyök még nem mérhetők konkrétan. Azonban az érdeklődés növekedésével, mind Európában, mind a tengerentúlon, egyre több szervezet és vállalat fog össze nemzetközi szinten, mint például a Regenerative Organic Alliance, hogy értelmes, regionálisan alkalmazkodó szabványokat fejlesszenek ki. A kérdés további előmozdítása érdekében saját alkalmazásokat, mint például a Foodroots, vagy információs platformokat, mint a Regeneration Switzerland és a Solify fejlesztettek ki. Egyrészről itt hálózatot építhetnek a gazdák és a vásárlók, másrészről pedig a nagyközönséghez is szeretnének eljutni. 

www.shutterstock.hu

REGENERATÍV MEZŐGAZDASÁG: KOMBINÁCIÓ A KLÍMAVÉDELEMBEN ÉS A BIODIVERZITÁSBAN

Az olyan gazdaságok száma, mint a Gut&Bösel, amelyek regeneratív módszereket alkalmaznak, szintén növekszik. Az Egyesült Államokban is kezdődik az agrárforradalom, ahol induló vállalkozások és gazdálkodók is át akarják alakítani a mezőgazdaságot. Will Harris, aki a hatodik generációs családi farmot, a White Oak Pastures-t vezeti Bluffton, Georgiában, az egyik úttörője a regeneratív mezőgazdasági mozgalomnak. Együttműködve az ország egyik legnagyobb napenergia-termelőjével, sikerült ötvöznie a legelőket a napelemekkel. Ezáltal lehetővé válik a hús termelése miközben a szén a talajban marad és helyreállítja a biodiverzitást. 

JÓ TALAJT TERMELNI ADOMÁNYOZÁSSAL

Azonban a regeneratív élelmiszer nem csak ígéretes megoldás a klímaváltozás elleni küzdelemben, hanem biztosítja a fogyasztott növényfajok sokféleségét és ennek eredményeként több változatosságot a tányérunkon. Ez teszi a regeneratív élelmiszert érdekessé a gasztronómiai ipar számára is. Ráadásul egyre többen gondolják, hogy a klímavédelem a korunk egyik legégetőbb kérdése. A vendégek ezért többet akarnak tudni arról, honnan származnak a termékek és alapanyagok, valamint, hogy hogyan lettek előállítva. Ha a vendéglátósok hitelesen tudják bemutatni, hogy honnan származik az ételük, és hogy azt regeneratív és fenntartható módon állították elő, ez versenyelőnyt jelenthet számukra. 

Forrás

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE