fbpx

Eljött az újév, tele vagyunk fogadalmakkal. Ha valaki a nagy ünnepi hejehuja után netalántán azt fogadná meg, hogy nem iszik alkoholt – dicséretes szándék -, készüljön fel néhány kellemetlen mellékhatásra is, figyelmeztet a szakértő.

Az alkoholmentes élet pozitív hozadékait, mint például a rák vagy a májbetegségek kockázatának csökkenését mindenki ismeri, de a pia elhagyásának vannak egyéb következményei is.

Dr. Preethi Daniel a London Doctors Clinictől elmagyarázza, mi történik a testünkkel egy átmulatott téli szünet utáni hirtelen absztinencia esetén:

„Az első néhány napban elégtelen, felszínes alvás és enyhe dehidratáció előfordulhat. Ez annak a jele, hogy a test alkoholelvonási perióduson megy át. Ezek mellett nyugtalanság, reszketés, hányinger, izzadás és szorongás is jelentkezhet. Mindezek ellenére természetesen nem kérdés, hogy általános egészségünk érdekében nagyon hasznos az alkoholbevitel csökkentése vagy teljes elhagyása. A karácsonyi és szilveszteri időszakban élvezett finom pezsgők vagy tömény italok után a májunknak egyértelműen pihenésre van szüksége.”

Az emberi májnak átlagosan hat hétre van szüksége ahhoz, hogy összeszedje magát egy húzósabb időszak után, egy száraz január ideális lehet az egészséges élet felé.

„Senkit sem szeretnék elriasztani, az elvonás tünetei hamar megszűnnek, körülbelül egy hét után már mélyen alszunk és kevesebb alvás után is pihentebben, energikusabban ébredünk majd”, nyugtat meg mindenkit dr. Daniel. „A bőrünk is hálás lesz a pihenőért, ragyogóbb, simább lesz. Ráadásul az immunrendszerünk is erősödik, ami a mostani, nehéz időszakban mindenképpen rendkívül fontos”

(forrás: independent.co.uk)

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE