fbpx

Neve csupán asszociáció, hiszen a külseje az, ami némi hasonlósággal bír a tigriséhez. Egyszerűen csak csíkos. Ez az élőlény nem más, mint a tigrisrák! Tehát nevét a páncéljáról kapta, mely hasonlóan csíkokkal díszített, mint a tigris bundája. Nagyjából ennyi az egyezés! Az egyik legismertebb és legkedveltebb rákfajta, melyet grillezve és salátában egyaránt fogyasztanak.

Fotó: Pixabay

Ezért szeretjük fogyasztani a tigrisrákot

Igazából a tenger gyümölcseinek színes skálájából ez az egyik leginkább ismert és kedvelt fajta. Egyszerűen azért szeretjük, mert íze nem markáns. Nem zavaró a „halíz”, szépen lágyan, simulékonyan érinti ízlelőbimbóinkat. A garnélák közül így a legkedveltebbek közé sorolandó ráadásul, akár harminc-ötven centiméteresre is megnőhet és több húst tartalmaz, mint a többi garnélarák. Igazi csemege amellett, hogy számos előnye is van. Szinte bármennyit megehetünk belőle, hiszen 100 g rák elfogyasztásával mindössze 112 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Fedezni tudja a napi fehérjeszükségletünk nagy részét.

A tigrisrák dekoratív

Látványban kifejezetten csinosnak mondható a tigrisrák a tányéron. Nem véletlenül kerül fel sok étterem étlapjára az egész világon. A garnélarákokat luxuséttermekben és kiemelt bárokban még koktélok mellé, illetve koktélokba is felszolgálják. Tálalása épp olyan változatosan kivitelezhető, mint elkészítése.

Fotó: Pixabay

A tigrisrák rendkívül változatosan elkészíthető

Azt érdemes tudni, hogy a garnélákat, héjában és anélkül is elkészíthetjük. Viszont, ha valaki héj nélkül szeretné, elsődleges fontossággal bír a tisztítás. A főzést ilyenkor még inkább körültekintően kell végezni! A tigrisrák színe nyers állapotban kékes árnyalatú, a főzés során viszont a héja gyönyörű pirosra változik. Mivel vastag páncéllal rendelkezik, nagyon jó a hőtartó képessége, aminek köszönhetően gyorsabban is el tud készülni, mint a többe rákfajta. Ezért elkészítése során figyelni kell, mivel, ha túlfőzzük, a húsa ugyan szép fehér lesz, viszont gumis, kemény állagú. A tigrisrák elkészítése majdhogynem felöleli az összes konyhai megoldást. Készítik főve, sütve, grillezve, füstölik, pácolják, és rengetegféle étel készül belőle. A receptek végeláthatatlanok a tigrisrák kapcsán.

Fotó: Pixabay

Sosincs belőle hiány

Előnyére válik, hogy bőséggel rendelkezésre áll. Ez annak köszönhető, hogy tengerekben is kifogható, de tenyésztik is őket farmokon. Ennek köszönhetően szinte az egész világon slágeralapanyagként használják. Oda vannak érte az olaszok és a franciák, természetesen a spanyolok és a görögök. Fogyasztják Dél-Amerikában, Ausztráliában, a Távol-Keleten. Tulajdonképpen mindenhol, ahol az élőkörnyezete van, és ott is, ahol importálni kell. A tigrisrák kapcsán már szinte elképzelhetetlen, hogy ne jelenne meg a világ szinte összes konyháján valamilyen formában.

Érdekességek a tigrisrák kapcsán:

Ha találkozunk a „kaliber” szóval egy csomagoláson, az a méret megjelölésére szolgál.

Koktélrák. Ez azt jelenti, hogy a terméket teljesen megtisztítják, sőt, előfordul, hogy előfőzik, mielőtt csomagolják és fagyasztják. Ez sok esetben könnyebbé teszi az otthoni elkészítést.

Mi is az a tigrisrák?

A tigrisrák, vagy más néven tigrisgarnéla, a garnélák közé tartozó rákfajta, amely akár 20 centiméterre is megnőhet, így a legnagyobb garnélafajták egyike. A tigrisrák Dél-Kínában őshonos, és a melegebb, 20-27 fokos vizeket kedveli. Jelentős mennyiséget fognak ki vonóhálók segítségével belőlük, de az egyre növekvő igényeket csakis tenyésztéssel tudják megoldani. Penaeus monodon (tigrisrák) – Johann Christian Fabriz, egy dán entomológus tanulmányozta és írta le értekezéseiben. A rákfélékkel kapcsolatos információk hosszú ideig homályosak voltak, és csak 1949 után lettek egyre népszerűbbek a tudományban. A tigrisrák leginkább a Csendes-óceán és az Indiai-óceán meleg vizein él. A kereskedelmi termelést elsősorban a japán és a Földközi-tengeren folytatják. A világban kapható mesterségesen tenyésztett rákfajták több mint a fele Thaiföldről, Kínából és Latin-Amerikából származik. Három fajtáját különböztetjük meg, a fekete, a zöld és a közönséges tigrisrákot.#

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE