fbpx

Vannak olyan alapanyagok, amik egyszerűen jó, ha vannak a konyhákon. Ezek közé tartozik a málna is. Mivel sokféleképpen használhatjuk fel, bármikor belecsempészhetjük a menübe. Desszerteket készíthetünk, vagy egészíthetünk ki vele, sőt meglepetésfogásként is tálalhatjuk.

Fotó: Envatoelements

A málna

Már az ókorban fogyasztották az emberek, és gyógynövényként is alkalmazzák. A középkorban elsősorban kolostorokban termesztették, mivel nagy vízigényű, kissé finnyás növény. Leginkább a gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Carolus Clusius már 1601-ben különbséget tett vörös és sárga fajták között. Európában majdnem mindenütt megtalálható, de a mediterrán országokban a hegyekbe húzódott vissza. A málna hazánkban a Dunántúl egyes részein terjedt el. Népiesen „Boldogasszony csipkéje” vagy a himpér névvel illeték.

A középkorban elsősorban kolostorokban termesztették, mivel nagy vízigényű, kissé finnyás növény. Leginkább a gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Organic fruit. Farmers hands with freshly harvested fruit. Organic raspberries. Fresh organic berries.Farming concept

A málna jótékony hatásai

A málnáról leginkább kellemes ízletes gyümölcs jut eszünkbe, pedig egyéb komoly érdemekkel is rendelkezik. A természet igazi kincset adott vele az embereknek. Levele értékes gyógynövény-alapanyag. Teát, illetve főzetet készítenek belőle, ami bőrápoló, és antibakteriális hatású. Már az ókorban borogatásként használták. Húgyúti betegségekre, megfázásos tünetek enyhítésére, sőt még lázcsillapításra is alkalmas. A málna tápanyagértéke rendkívül magas. Rengeteg C-vitamint rejt, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin. Kiemelendő a kalcium, magnézium és vastartalma. A málna nagy mennyiségben tartalmaz antocián pigmenteket, amik természetes antioxidánsok.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatása kiemelkedő. A málnában található fitovegyületek fontos szerepet játszanak a stressz és gyulladás csökkentésében, valamint gátolják a rákos sejtek osztódását. Ezenkívül lassítja az öregedési folyamatot, széppé teszi a bőrt. A málnának alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátok lassan bomlanak le, így a vérbe sokkal lassabban kerül kevesebb cukor. Így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A málnában kevés a kalória, ezért könnyen lehet vele fogyni.

A málnát széles felhasználhatósága miatt érdemes fogyasztani, és lefagyasztani is.

Fotó: Envatoelements

A málna az egyik legízletesebb gyümölcs

A málnát széles felhasználhatósága miatt érdemes fogyasztani, és lefagyasztani is. A belőle készíthető isteni finom desszertektől a teákig, vagy csak úgy magában – meghintve porcukorral tökéletes. Mivel rengeteg mindenhez használhatjuk, szinte elengedhetetlen kellék akár az éttermek konyháján, akár egy szállodában, a reggeliztetéshez, de kiváló kiegészítője a desszerteknek és koktéloknak egyaránt. Elég csak belegondolni, hogy milyen ellenállhatatlan egy tejszínhab, málnadarabokkal! A MATUSZ -VAD szakértői is tudják ezt, ezért természetesen megtalálható a palettán.

A magas, állandó minőségű fagyasztott málnagríz tökéletes és kihagyhatatlan lehetőség. A fagyasztás miatt hosszú ideig felhasználható, kiszerelése miatt pedig könnyen kezelhető. Óriási előnye a takarékosság is, mivel egyedileg fagyasztott nem kell az egész csomagot egyszerre felhasználni.

Egy kiválóan elkészített málnaszósz vadhúsok mellé, kacsamellhez, és disznóhúshoz is egyaránt passzol.

Fotó: Envatoelements

Mit készítsünk málnával

Mivel a fagyasztott gyümölcsöknek egész évben azonos a minősége, így mindig az aktuális trendekhez, igényekhez lehet alakítani. Valamint megtartja a magas vitamin tartalmát is. Mesésen harmonizál édességekkel és főételekkel is. Intenzív aromája új magaslatokba repítheti az ételeket. Készíthetünk belőle panna cottát, tejszínes málnalevest. Egy kiválóan elkészített málnaszósz vadhúsok mellé, kacsamellhez, és disznóhúshoz is egyaránt passzol. Fantasztikusan jól áll a grillezett ételekhez, illetve sajtok mellé egyszerűen tökéletesen harmonizál, amivel felejthetetlen gasztronómiai élményt lehet nyújtani. Ha pedig egyszerűen reggelihez szeretnénk fogyasztani a málnát, akkor sem tudunk tévedni. Müzlihez, joghurthoz, pirítós mellé, de egy egyszerű málnás turmix is alkalmas arra, hogy emlékezetessé tegyük vendégeink számára az étkezést.

Málnaturmix: fagyasztott málna, joghurt, narancs vagy citromlé, méz. Desszertként és reggeliként is megállja a helyét.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE