fbpx

Akár étteremben, akár otthon – a kolbász lakoma mindig nyerő. Kevés olyan húsfogyasztó van, aki ne szeretné. A kolbászozást ugyan magyaros szokásnak véljük, valójában a világ minden pontján közkedvelt étel. Nagyon sok féle kolbász ismeretes, és minden nemzetnek megvan a maga kedvence.

A kolbász tisztára mosott disznóbélbe vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmény.
Fotó: Envato elements

Mi is a kolbász?

A kolbász tisztára mosott disznóbélbe vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmény. Mára már nem csak sertésből, hanem jóformán minden ember által fogyasztható húsból készítik. Füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, amely Európa legtöbb részén elterjedt szerves része a konyhának. Házi változatát hazánkban rendszerint a disznóvágások alkalmával készítik. Hagyományos magyar kolbászról csak azóta beszélhetünk, amióta a 18. században szélesebb körben elterjedt az Alföldön, az egyik legfontosabb mai összetevőjének, a fűszerpaprika-őrleménynek a használata. Sózással, szárítással és füstöléssel tartósítják.

Ki ne tudná azt, milyen egy igazán szaftos - ahogy mi magyarok mondjuk - tocsogós kolbász mustárral és friss kenyérrel. Nem is kell ennél több.

Fotó: Envato elements

A kolbász nem csak retro

Ki ne tudná azt, milyen egy igazán szaftos – ahogy mi magyarok mondjuk – tocsogós kolbász mustárral és friss kenyérrel. Nem is kell ennél több. De mára a kolbász sokkal több. Rengeteg féle fajtája létezik, és a kor elvárásaihoz idomulva, megtalálhatóak a húsmentes termékek is. Már nem csak a sima egyszerű változatok találhatóak meg, hanem a különféle ízesítések kavalkádjában szinte a bőség zavarában lehetünk. Ez szerencsés helyzet, főleg a vendéglátás számára, hiszen számtalan kiváló alapanyag áll rendelkezésre, a MATUSZ – VAD kínálatában is.

Nehéz lenne felsorolni minden fajtáját, az még inkább, ki hogyan szereti. A kolbász egy finom formába csomagolt élvezetes fehérjeforrás, amit sertés, marha, csirke vagy éppen pulyka alapanyagból készítenek.

Fotó: Envato elements

A világon mindenhol szeretik a kolbászt

Nehéz lenne felsorolni minden fajtáját, az még inkább, ki hogyan szereti. A kolbász egy finom formába csomagolt élvezetes fehérjeforrás, amit sertés, marha, csirke vagy éppen pulyka alapanyagból készítenek. Jellemzően darált húsból, sok zsírból és fűszerekből áll, sót, borsot és szárított vagy friss fűszernövényeket kevernek hozzá. A kolbászok szerte a világon jelen vannak és kedveltek minden konyhában.

Nagyon gyakran egyszerűen a grillre dobjuk, vagy különféle ételeket ízesítünk vele, például a káposztasalátát, burgonyasalátát, főzelékeket és leveseket

Fotó: Envato elements

Különlegességek

Létezik a koreai fagylalt (ejtsd: soondae) a vér és a tészta keveréke, tehén- vagy sertés bélbe töltve.  Ecetes dél-afrikai boerewor, mustáros zsemlére tálalva, algériai bárány merguez, köménnyel és chilipaprikával mélyen fűszerezve. Az ízes és lédús, zsíros kolbász számos ételhez megfelelő, a chorizóval szórt tengeri paellától az andouille-ba csomagolt louisiana-i gumbo-ig. De nagyon gyakran egyszerűen a grillre dobjuk, vagy különféle ételeket ízesítünk vele, például a káposztasalátát, burgonyasalátát, főzelékeket és leveseket. A kolbász elmaradhatatlan kelléke minden étteremnek és konyhának. A manapság divatos street food ételek felhozatala is kevesebb lenne kolbászos fogások nélkül. Nyugodtan kijelenthető, hogy azon alapanyagok egyike, ami nélkül a gasztronómia szegényebb lenne.

Bár a legegyszerűbb és leginkább ismert mód a szabad tűzön való sütés, manapság grillezés, érdemes lehet megfőzni a kolbászt, de ez is típusfüggő.

Fotó: Envato elements

Hogyan érdemes készíteni?

Bár a legegyszerűbb és leginkább ismert mód a szabad tűzön való sütés, manapság grillezés, érdemes lehet megfőzni a kolbászt, de ez is típusfüggő. Az emulgeált kolbász olyan bélbe csomagolt alapanyag, amely finomra őrölt húst, zsírt és vizet tartalmaz pasztaszerű töltelékben. Gyakori példák a német bratwurst,  knockwurst, a lengyel seldelki, valamint a hagyományos hot dog. A zsír benne marad, így a főtt kolbász nedves és zamatos állaga kifejezetten megfelel számos étel mellé. Noha elsősorban a nyári kedvencként, kerti grillsütő alapanyagaként ismeretes, egész évben sok ételbe beépíthetjük. Ennek köszönhetően az éttermek kínálatában is közkedvelt.

Forrás 

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE