fbpx

A kocsonya rajongói eme rező étel számos formájára és receptjére esküsznek! Az kétségtelen, hogy igazi, szezonális, téli étel, ráadásul egészséges, finom, jótékony hatása van a bőrre, az izületekre. Jó tudni, hogy nem érdemes belekezdeni a készítésébe, ha nincs legalább 5-6 óránk, amit a főzésre szánnánk.  Hovatovább, azt se feledjük, hogy a kocsonyának van egy titkos összetevője is! Hogy  micsoda? A cikkünkből kiderül! 

Kocsonyaszezon

Itt a szezon! Bár az év végi ünnepek főleg a “terülj-terülj asztalkám!”-ról szólnak, muszáj megemlíteni a kocsonyát. Ez az az étel, amit nem csak az év végén fogyasztunk, mégis mindig szezonálisan vesszük elő. Valahogy beleivódott a köztudatba, miszerint a kocsonya karácsony tájékán fogyasztandó étel, pedig alapvetően bármikor előállíthatjuk és bármikor fogyaszthatjuk.

A kultúránk része az igazi retró kocsonya. Elkészítése már hagyományos hazai szokás, melynek fogyasztása és elkészítése nélkülözhetetlen az év vége eljövetelével. Ennek oka, hogy nincs is karácsonyi szezon eme lötyögős, rezgős, étel nélkül. A tökéletes kocsonya titkos összetevője pontosan ugyanaz, mint minden ételé, az pedig a jó alapanyag. Persze ehhez még érdemes hozzátenni a megfelelő receptúrát és egy alkalmasint gyakorlott házi tündért.

A kocsonya megosztó, de fontos étel

Maga a kocsonya egy kissé megosztó étek, hiszen bőségesen tartalmaz húsos alkatrészeket és azokból is inkább a zsírosabb fajtát. Persze elkészítési módjainak legalább olyan bő a tárháza, mint csillag az égen. Ha valamire illik az „ahány ház annyi szokás” mondás, na az tényleg a kocsonya. Az meg pláne teljesen változó, hogy milyen is a hús és a cupákos, zsíros összetevők aránya. Egyértelműen butaság, miszerint egészségtelen étel lenne, mivel az alapösszetevők jót tesznek a szervezetnek. Csontoknak, a bőrünknek, az ízületeinknek kifejezetten, sőt, még a bőrünknek is jó. Rengeteg szénhidrátot, kollagént és pláne fehérjét tartalmaz, úgyhogy akik intenzív fizikai munkát végeznek, azoknak eredendően fogyasztani kéne, mint például a sportolóknak.

A jó kocsonya elkészítése

A titkos összetevő nem más, mint a türelem. A kocsonya elkészítése amennyire egyszerű- annyira időigényes folyamat. Bárki is belekezd a kocsonya elkészítésébe, számoljon azzal, hogy hosszú főzési időre lesz szükség. Ennek oka pedig az, hogy ha nem főzzük elég sokáig, nem kapunk mély ízeket, csak egy kocsonya valamit. A koncentráltan elburjánzó aromák adják meg a lényegét a kocsonyának! Tehát minimum 5-9 óra kell legyen a főzési idő, természetesen mennyiség függvénye, úgyhogy, ha ez az időintervallum nem áll rendelkezésünkre – ne is álljunk neki a kocsonya elkészítésének.

A jó kocsonyához jó alapanyag dukál

Mint minden ételnél, a kocsonyánál is alapvetésnek számít a jó minőségű alapanyag. Amit mindenképp be kell szerezni hozzá, a bőrkéket, a konyhakész kocsonyahúst. A csülök húsos része, comb, lapocka mennyisége persze annak függvénye, ki hogyan szereti a porcos, cupákosabb részeket. Jöhet bele köröm,,fej, farok, de nagyon fontos, hogy jól meg legyen tisztítva. A kocsonyában a mélyebb ízek elérése végett mindenképp érdemes csülköt tenni, ami megadja a pikáns füstösségét is egyben. A húsos összetevőket feltesszük főni, folyamatosan lehabozzuk, hasonlóan a húsleveshez, így tiszta alaplét tudunk létrehozni. A jó kocsonyához elmaradhatatlan kellék a vöröshagyma és a fokhagyma – ezeket alapvetően hozzá kell adni. Innentől kezdve tényleg rengetegféle megoldás létezik. Különféle zöldségekkel turbózzák fel- sárgarépa, fehérrépa, paprika – teljesen eltérő mennyiségben. Van olyan verzió is, ahol tojást adnak a tálaláshoz. Az alaplét lehet főzni zöldségekkel és anélkül is, ez ízlés kérdése, viszont ha zöldségek nélkül főzzük, még külön időt kell szánni ezekre az összetevőkre is.

A főzés inkább abálás legyen, körülbelül 95 fokon. A lének ekkor nem szabad forrni, hanem csak éppen gyöngyözni, ilyenkor kis buborékok keletkeznek benne. Mivel az abálás lassú folyamat, a kocsonya főzése lassú lángon pöcögtetve, legalább 4-5 órás folyamat! Miután kész vagyunk a lével, hagyjuk állni és dermedni, eközben pedig a tetejéről leszedjük a kicsapódott zsírt. Ha ezt nem tesszük meg, elég csúnya lesz a kocsonyánk!

Retró kocsonya recept

Hozzávalók: 1 kg sertésfül, sertésfarok és sertésköröm vegyesen, 300 g sertésbőr, 6 l víz, 500 g csülök, 500 g füstölt tarja, 2 fej fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 1 db szárított erős paprika ízlés szerint.

Elkészítése

Szeleteljük fel a húsokat lehetőleg egyformára úgy, hogy körülbelül egy tányérra való méretűek legyenek. Lehetőleg jó nagy méretes fazékba tegyük bele, öntsük fel hideg vízzel, és kezdjük el főzni. Mikor már megmelegedett a víz és elkezdett habosodni, a fokhagymával és a fűszerekkel egészítsük ki. És újra öntsük fel vízzel.
Főzzük a kocsonya hozzávalóit kis lángon! Ne hirtelenkedjünk, ha jót akarunk, várjuk ki szépen az 5-6 órát! Mindeközben figyeljünk oda és habozzuk le a főzőlevet, míg szép gyöngyöző buborékokat látunk csak a fazekunkban!
Mikor kész vagyunk a hosszadalmas főzési folyamattal, válasszuk szét a húsokat, zöldségeket a létől. Az adott edényekbe egyenletesen osszuk szét. A kocsonya levét szűrjük le, és ha még van rajta zsír, távolítsuk el. Ez után már csak annyi a dolgunk, hogy ráöntjük a húsokra és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Tálalása és további fűszerezése már csak szokásrend, és igény szerint, rengeteg megoldásban alkalmazható! De a lényeg, hogy jó étvággyal elfogyasszuk! #

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flickr, pixabay

A Bestia – ahol nincs hiány vendégekben, sőt…

Az ételnek már a látványával ámulatba kell ejteni a vendéget…

„Jó lenne, ha a kultúra is olyan fontos lenne, mint a bevásárlás”

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE