fbpx

Fáradtnak érzed magad? Töltsd fel a szervezeted vitaminháztartását. Ha az immunrendszerünk erős, sokkal egészségesebbek vagyunk, elkerülnek minket a betegségek. Ehhez érdemes vitalizáló ételeket fogyasztani.

Fotó: Pixabay

Táplálkozás és egészség

Az étrend nagyban befolyásolja az immunrendszer állapotát. Egyszerű, mégis elfeledkezünk róla, hogy sok rostra van szükségünk. Az emésztésnél pedig bizonyos bélbaktériumokra, melyek, ha megfelelő táplálékot juttatunk a szervezetbe, képesek csökkenteni a káros baktériumok számát, ezáltal erősítenek minket. A megfelelő étrend nem csak betegségmegelőzés, hanem a boldog élet titka.

Fotó: Pixabay

A vitalizáló étrend

Nem a magunk sanyargatásáról, a kedvenc ételeink elhagyásáról szól. Inkább arról, hogy egyszerű, de tápláló alapanyagokat használunk. A vitalizáló étrendnek köszönhetően fokozatosan nő a teherbírásunk, és egyszerűen jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A szezonális betegségek, vírusok jobban elkerülik az embert, a fejfájást elfelejthetjük. Ezért érdemes minél több vitalizáló terméket, alapanyagot beiktatni az étrendbe.

Fotó: Pixabay

Miért fontos a vitalizálás?

Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie. Ha valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, könnyen elsavasodhat. Ennek következtében a létfontosságú szervek kevésbé tudnak működni, mivel testünk a tartalékokból pótolja a szükséges ásványi anyagokat. Hosszú távon ez betegségek kialakulásához vezethet. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, ami a táplálkozási szakemberek szerint 80%-ban lúgos, 20%-ban pedig savas táplálékok bevitelét jelenti.

Manapság a rendszertelen táplálkozás, a gyorsételek tömkelege miatt a legtöbb ember szervezete könnyen elsavasodhat, ezért kiemelten fontosak a következő alapanyagok: spárga, répa, karfiol, brokkoli, padlizsán, zeller, paradicsom, cukkini, spenót, friss bab, kömény, paprika, petrezselyem, tök, tengeri alga, lucerna, szójabab, retek, hagyma, uborka, sárgarépa, burgonya, cékla, sütőtök, zöldbab. Ezek a tápanyagban dús egészséges alapanyagok nagyrészt megtalálhatóak a salátákban, a vitál mixekben.

Fotó: Pixabay

Egyszerű és életteli

A saláták és a különféle zöldségkeverékek szerencsére nagy számban állnak rendelkezésünkre, és gyorsan készíthetünk belőlük ízletes, kiváló ételeket. Akár reggelire, ebédre és vacsorára is tökéletes megoldást jelentenek. Egészségügyi előnyük mellett kiválóak köretnek, levesek készítésére, és magukban is megfelelnek egy teljes értékű étkezésre. Sokan kifejezetten fogyókúrás célokra használják, hiszen garantáltan nem hizlalnak, és ki ne érezné jobban magát, ha egyensúlyban van a teste. Nem csak az alakunkat javítják, hanem pozitívan hatnak a koncentrálóképességre, a sportteljesítményekre.

Fotó: Pixabay

Miért a spárga?

Már az ókorban is felfigyeltek jótékony hatásaira. Egyenesen csodaszerként tartották számon. A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. Magyarországon a 20. század elejéig csak a főúri kertek növénye volt, és mint gyógynövényt használták. Elsőrangú étel szinte minden diétához, a vitalizáláshoz tökéletes. Alig tartalmaz kalóriát, viszont tápláló. Rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatunk hozzá. Gazdag A-, B-, C-, E-, valamint K-vitaminokban és folsavban, kiváló mangán-, fehérje- és foszforforrás. Számos nyomelemet és ásványi anyagot rejt magában. Nagy mennyiségben megtalálhatóak bennük az emésztéshez nélkülözhetetlen rostok.

Fotó: Matusz-Vad

A vital mix előnyei

A fagyasztva tartósított élelmiszerek a közhiedelemmel ellentétben nem csak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatóak. Ezért szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetőek. Segítségükkel a szervezetbe juttathatunk ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat. Abban biztosak lehetünk, hogy frissebbek, mint a raktárakban hosszú ideig tárolt zöldségek.

Ahhoz, hogy karban tarthassuk a szervezetünket, fontos az átgondolt táplálkozás, a vitalizálás. Érdemes odafigyelni arra, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Azok a kényelmi termékek, amik rendelkezésünkre állnak, nem csak az egészséget segítik, hanem egyszerűbbé teszik a konyhai műveleteket, a mindennapjainkat is.#

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE