fbpx

Az emberek túlnyomó többsége szereti a fánkot. Egyszerűen csak azért, mert rengeteg féleképpen ízesíthető, így mindenki megtalálja a magának valót. Persze vannak tipikus fánkos időszakok, ilyen például a farsang, de ez nem befolyásolja a fánkimádókat abban, hogy egész évben fogyasszák. Az már, hogy honnan származik, rejtelmes.

Fotó: Pixabay

A Pampuska

A fánk általában édes sütemény, amely többnyire kelt tésztából készül. Klasszikusan porcukorral, lekvárral kiegészítve kerül fogyasztásra. Kedvelt változatai a képviselőfánk, a forgácsfánk, a farsangi fánk, a csörögefánk, illetve a szalagos fánk. Hazánkban a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk népszerű böjt előtti csemege, ekkor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél többet enni.

  • A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés.
  • A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat.
  • Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, biztosan közel volt az esküvőjük.
  • A farsangi „szalagos fánk” elnevezés a fánk oldalán húzódó, világosabb sávnak köszönheti nevét.
  • Egy babona szerint például azért készítették, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt.
  • Ha valaki azt mondja egyél egy pampuskát, fogadd el, mert fánkot kínál neked.
  • 1950-es években Amerikában szinte csak a fánksütödék voltak nyitva kora reggelig. Így a dolgozó rendőrök jóformán csak fánkot fogyasztottak. Innen származik a sztereotípia.
  • A fánk falánkságot az édesszájú emberekre mondják.
Fotó: Pixabay

Az olajban sült édes tészták szinte minden kultúrában megtalálhatóak. Ezt a finomságot sokféleképpen hívják és talán még több a receptje. Erdélyben pánkó, a Felvidéken siska, a palócok pampuskának nevezik. Német a berlini fánk, vietnami bánh rán, tajvani suangpaotaj, az izraeli szufganija, a török/görög lokma, az olasz zeppola és bombolone, az ukrán pampuska, a perui picaron. Valójában egy világ étel, melynek töretlen a népszerűsége.

Fotó: Pixabay

Az amerikai fánk és a világ

Az amerikai fánk búzalisztes kelt tésztából készített, olajban sütött édes sütemény. Szinte teljesen megegyezik a hagyományos magyar fánkkal. Többféle alakja lehet, de a tipikus, amit minden filmben lehet látni, a lyukas közepű karika alak. Náluk viszont ritkán készítik házilag, mivel szinte mindenhol megvásárolható. Pékségekben, élelmiszerüzletekben, büfékben, kávézókban és erre specializálódott fánkozókban is. Utcai ételként is népszerű, de „kézműves”, „gourmet” változatai is léteznek. Ez nagyban befolyásolta a fánkok forradalmát, hiszen mára Európában, így hazánkban is már rengeteg helyen kaphatóak. Különféle előre elkészített, ízesített, folyamatosan magas minőséget képviselő fánkot kaphatunk már a kereskedőknél, forgalmazóknál.

Fotó: Pixabay

Mindig nyerők lehetünk a fánkkal

Ezek előnye nem is kérdéses, mindenféle konyhai maszatolás nélkül, minimális idő alatt, isteni finom fánkok kerülhetnek az asztalra. Abban is biztos lehet a vendéglátós – csak úgy, mint a háziasszony-, hogy a vendégek örömmel fogják fogyasztani. Óriási előnye, hogy bármikor alakíthatunk is rajta kedvünk szerint. Lekvárral, különféle ízű krémekkel tálalhatjuk, de készíthetünk hozzá különféle mázakat. A csokoládé, vanília máz, vagy bármilyen gyümölcs még inkább emeli az fánk fogyasztás élményét. Mivel a variációk száma rengeteg, rendkívül változatos lehet a vendégek számára, szinte megunhatatlan.

Fotó: Pixabay

Új trend a fánkozás terén

A múlt és a jelen trendjeinek kapcsolódása mára egészen megváltoztatta a fánkozást. Egész brendek épülnek fel rá. Ennek egyik oka, hogy mindenki szereti, a másik, hogy csak a fantázia szabhat határt annak, hogy miként van elkészítve. A street food vonal kifejezetten megerősödött az utóbbi években. Az utcán, vagy gyorsan egy megfelelő helyen elfogyasztott donuts a mindennapokba is beszivárgott. A változatosság már nem csak a színekben, a különféle ízesítésekben és szórásokban, hanem a formavilágot illetően is megnyilvánul. A donuts tökéletes lehet a nap kezdetének, közepének vagy éppen végének. Az erre specializálódott helyeken pedig remek képeket, szelfiket lehet készíteni. Manapság kijelenthető, hogy egy fánkrobbanásnak lehetünk tanúi, ami már hazánkat is elérte.

Fotó: Pixabay

Fánk viták

Az étel eredetéről számos teória létezik. Az egyik legenda szerint Marie Antoinette francia királyné fedezte fel egy vásárnapon. El is vitte a palotába az ételt, szakácsait megkérte, hogy fejlesszék tovább és onnantól kezdve minden farsangkor és udvari rendezvényen fogyasztották. A másik történet egy mérges pékasszonyról szól, aki bosszúsan hajította meg a vásárlóját egy adag tésztával. Ez a tészta darab a forró olajba repült és kisült. Annyira megszerették a véletlen folytán elkészült „fánkot”, hogy onnantól fogva tudatosan készítették. Ezen a két közismert származási teórián kívül még rengeteg más is létezik. Lehetett hallani matrózokról, akik a hosszú hajóúton könnyedén elkészítették, vagy nomád kereskedőkről, akik folyamatosan úton voltak karavánjaikkal, és esténkén gyorsan ki tudták sütni. Hogy melyik igaz, és melyik nem, azt vélhetően senki nem fogja megtudni.

A fánk régóta velünk van, mindenki ismeri és kétségtelenül az egyik legnépszerűbb, legkedveltebb édes sütemény, amivel mindig sikert arathatunk.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE