fbpx

Az nem kérdés, hogy vendégül látni valakit ősi szokás. Ezáltal a vendéglátásról nyugodtan el lehet mondani, hogy szinte egyidős az emberiséggel. A most ismert éttermek elődjei a fogadók voltak, ahol étellel, itallal és szállással látták el az utazókat. A régészek már az ókorból és a középkorból is találtak olyan leletet, melyek arra utalnak, hogy akkor is létezett a vendéglátás valamilyen formája. 

Európa legrégebbi éttermei

Fotó: Stiftskeller Facebook

Stiftskeller

Ez az étterem a Salzburgi Szent Péter templomban található. Egy szerzetes alapította 803-ban, vagyis 1219 éve működik. Mivel egy rend gondozásában volt, ezért még írásos emlékek is fellelhetőek róla. Különleges eredeti receptúrák alapján készült ételeket kínálnak még ma is a vendégek számára.

Wurstkuchl

1146-ban nyitott. Ekkor fejezték be Regensburgban a dunai-hidat, melynek kiszolgáló épületében működik. Ma is a vendégek rendelkezésére áll, így a világ egyik legrégebbi étterme. 1806-ban a Schricker család vette át az üzletet és főként faszénen sült kolbászt valamint savanyú káposztát kezdetek kínálni. Ma Wurstküche („kolbász konyha”) néven lehet megtalálni.

Fotó: Wurstkuchl Facebook

Az Old House

Egyesült Királyság, Llangynwyd, Maesteg. A fogadó és 1147 óta töretlenül üzemel egy félreeső helyen. Közvetlenül a falu templomkertjétől délre található, mely a templomkert falait körülvevő útról közelíthető meg. Mára az épület műemlékvédelem alatt áll. Llynfi-völgy szívében, gyönyörű környezetben található, ezért mint turisztikai célpont is sokan látogatják.

Az 1345-ben alapított La Couronne

Franciaország legrégebbi fogadója. Normandia régió fővárosában, Rouenben található, a történelmi városközpontban. 1948-ban itt szolgálták fel Julia Child séf, írónő első francia ételét, amely állítólag arra ösztönözte őt, hogy életét a francia konyha népszerűsítésének szentelje.

Fotó: Café Karpershoek Facebook

Café Karpershoek

Ez a patinás, jelenleg kocsmaként működő hely Amsterdamban a Martelaarsgracht 2 alatt található. 1606-ban nyitotta meg kapuit, eredetileg fogadóként üzemelt, a kereskedők és a tengerészek részére. Ha valaki igazán autentikus környezetben szeretne elfogyasztani egy kávét, vagy egy italt, nem szabad kihagynia. A falakat még ma is régi mondák és bölcsességek borítják, részletgazdag fafaragásokkal és színes képekkel festménygyűjteményekkel vegyítve.

Café du Soleil

Az étterem korát 400 év körülire becsülik. A fennmaradt adatok szerint 1620 -ban már működött és a Temple du Petit-Saconnex épületével szemben található. Érdekes tudni, hogy ez utóbbit a kávéház építése után emelték; ami abban az időben meglehetősen ritka volt.

Sobrino de Botín

Madridban található az 1725 -ben nyitott Sobrino de Botín elnevezésű étterem, amely nem véletlenül szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. Az egységben még megtalálhatóak eredeti bútordarabok, sőt a mai napig működik a kemence, ahol az eredeti recept szerint készülő sült malacot is meg lehet kóstolni.

Fotó: A Százéves étterem Facebook

Százéves étterem

Budapest legrégebbi vendégfogadójaként 1831-ben nyílt meg. A korabeli hangulatot idéző, rusztikus bútorokkal berendezett elegáns környezetben 80 vendég élvezheti immáron 191 éve a magyar és nemzetközi konyha különlegességeit.

A legöregebb éttermek más földrészeken

Fotó: White Horse Tavern Facebook

Horse Tavern

Amerika legrégebbi, máig üzemelő étterme a White Horse Tavern, ami 1673 óta működik étteremként és kocsmaként. Az 1652-ben épült rezidencia megtartotta a múlt értékeit, a belső tér és a berendezések igazi New England-i hangulatot árasztanak. 1972-ben a kocsmát nemzeti, történelmi nevezetességként ismerték el és felvették a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásába.

Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House

A kínai Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House Kaifengben, Henanban helyezkedik el, mely 1153-ban nyitotta meg kapuit. A legendák szerint eredetileg már a Jin-dinasztia (1115–1234) idején is üzemelt. A „Ma” család a mai Jiangsu tartományban, Nanjingban kezdett vödrös csirkével kereskedni, miután a Song-dinasztia délre költözött. Ezt 2007. februárjában Henan tartomány szellemi kulturális örökségének kiáltották ki. Itt a mai napig meg lehet kóstolni a több százéves eredeti recept szerint készített „Ma” csirkét.

Peking Kaoya

A Pekingi Kacsa (Peking Kaoya) nevéhez hűen a mai napig kacsából készült ételekkel foglalkozik. A rendelkezésre álló információk alapján ez Kína egyik legrégebbi étterme. Alapításának időpontja 1416, receptjeiket pedig 606 éve tökéletesítik. Vélhetően a világon náluk fogyaszthatjuk el a legjobb sült kacsát.

Fotó: Vu Phuong Facebook

Owariya

Japánban, 1465-ben nyitott meg az Owariya cukrászat. Honke Owariya miután Kiotóba utazott, cukrászdát hozott létre. A több, mint öt és fél évszázada működő, máig tartó vállalkozást egyik jellegzetes csemegéje, a soba mochi. Az Edo-korszak végén, 1860 – ban készült először, ez a finomság, a recept pedig azóta is változatlan. Hogy ez mit is takar? A soba mochi alapja az azuki (vörös) bab, amit gondosan megfőznek, majd soba (a hajdina japán megnevezése, de jelenthet bármilyen hajdinából készült tésztát) kéregbe csomagolják, és a tetejére fekete szezámmagot szórnak. Ez az étel szállóige is lett, ami így szól: „A Soba mochi az Owariya-san.”

Elképesztő csodái vannak a világban a gasztronómiának. Ezek a máig működő éttermek olyan bámulatos tradíciókkal bírnak, melyek előtt érdemes meghajolni. Hihetetlen, hogy már több száz éve üzemelnek túlélve a történelem viharait, és ugyan úgy fogadják a vendégeket, mint mikor annak idején megnyitottak.

Címkék: ,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE