fbpx

Kávéházakban, cukrászdákban is egyre gyakrabban kérünk egy gazdag reggelit vagy egy könnyed ebédet. A tartalmas és egészséges reggelik egyik alapja a kovászos, rozsos kenyér.

Azt mondják, jó kenyeret leginkább akkor eszünk, ha saját magunk sütjük. Szerencsére ez már nem így van, mert a sok kézműves pékség mellett kaphatóak már a boltokban is a régi, retró, igazán szendvicsnek való puha kenyerek. A héja könnyen rágható, a bélzete puha és foszlós, de mégsem olyan laza, hogy átáztassa a sült bacon zsírja vagy a paradicsom szaftja. Nem is gondolnánk, milyen fontos a vendéglátóhelyeknek, hogy megtalálják pont azt a kenyértípust, ami minden elvárásnak megfelel. Tartalmas, nem tolakodó és látványos is egyben.

www.pixabay.com

Kenyéren mag bizalmat szavaz

A magvak nem csak esztétikusak a tányéron, a kenyérhéjon vagy a saláták tetején pirítva, hanem laktatóak is. Nem véletlenül, hiszen olajosak, az olajuk pedig vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amiből legalább hetente egy marékkal érdemes elfogyasztani. A társadalomban a magvak fontossága már-már köztudott, így nem csak népszerű minden magvas étel, de az egészségtudatos életmód egyik ismérve, ha valami „magvas”. Ami kevésbé ismeretes tulajdonságuk, hogy a magvak csökkentik a stresszt, a magas vérnyomást, kalciumot tartalmaznak, ami a tejérzékenyeknek is kedvező, mivel nem fogyasztanak tejterméket. A legízesebb magvak a pisztácia, a dió és a tökmag, ami az ősz közeledtével csak még gyakoribb elem lesz a tányérunkon.

www.pixabay.com

A legjobb reggelik kenyérből

Azt gondolom, a hagyományos ételeink mellett a változatosság gyönyörködtet. A vendéglátóhelyeknek megvannak azon fogásaik, amikre a közönség visszajár, emlegeti vagy folyamatosan összehasonlítja a máshol kóstolttal. Ilyen egy Benedict tojás, a híres melegszendvicsek vagy az angol reggeli, aminél minden elem a legnagyobb gonddal volt elkészítve. Az alapja azonban elronthat mindent, azaz, ha a kenyér csupán „megúszós”. Például nem eléggé tartalmas, túl lágy, íztelen, akkor megsemmisül mellette a feltét is, esetleg a tányéron hagyják. Mivel az egyik alapélelmiszer, ezért rengeteg recept is íródott rá, amivel változatossá tehetjük a reggeli repertoárt.

A magvas formakenyér.

A kicsit savanykás, magvas kenyérből mennyei a szilvalekvárral töltött bundázott kenyér, amit a déli országokban fahéjas kristálycukorba forgatnak. A kolbászokkal töltött, feltekert kenyérszelet is a vendégek nagy kedvence, amit hot dogként mártogathatnak egy-egy sajtszószba. Az egyben sütött, sajtos-sonkás kenyérszeletek vagy a tojásos kenyérfelfújt is éppen olyan kapós a közönség számára, mint a klasszikus bundás kenyerünk, csak néha mindannyiunk vágyik az újdonságra.#

Tags: ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE