fbpx

Bár a marhaburger korának valószínűleg sosem lesz vége, ma már mindenféle húspogácsát használhatsz az ízletes és egyedi végeredmény érdekében. A marhától különböző húsok alulértékeltségének gyakori okai a hozzáférhetőségük és az előkészítésükhöz szükséges szaktudás hiánya. Titeket ez ne akadályozzon meg, mert most felsorolunk néhány izgalmas húsfajtát, amelyeket a következő hamburgeredhez használhatsz, beleértve az előnyöket, a kerülendő buktatókat és a legjobb kombinációkat! 

A kísérletezéstől való óvatosság mellett a másik gyakori probléma az, hogy a legtöbb húspogácsa magas zsírtartalmú keveréket igényel. Azonban sok olyan finom hús van, amit a séfek elkerülnek, mert túl soványak ahhoz, hogy ledarálják és grillezzek őket. Gyakran szükség van további zsír vagy egy másik állat húsának hozzáadására, hogy szaftosak maradjanak. A túlsütés is potenciális probléma, mert senki sem szeretne száraz hamburgert tálalni a vendégeinek, ezért összeszedtük azokat a tippeket, amiket érdemes figyelembe venni.

Vadhús

Bár a vadhús technikailag bármely vadállat húsára utalhat, manapság általában az őzet jelöli. Azok, akiknek volt szerencséjük őzhúst fogyasztani, általában pozitív tapasztalatokról számolnak be, hamburgerpogácsaként azonban szinte egyáltalán nem találkozhatunk vele. Ennek egyik oka, hogy nem olyan széles körben elérhető, mint a marha-, csirke– vagy sertéshús.  Az őzhús nemcsak ízében rendkívül sokoldalú, hanem több fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, de csak fele annyi kalóriával és telített zsírral rendelkezik, ez azonban kétélű fegyver. Miközben az alacsonyabb zsírtartalom egészségesebbé teheti az őzhúst, nehezebbé teheti a hamburgerként való elkészítését anélkül, hogy a hús kiszáradna. Hamburgerként a lapockáját érdemes ledarálni, de valószínűleg szükséged lesz hozzáadnod valamilyen zsírosabb húst, mint a marha vagy a sertés. 

Kép: www.shutterstock.com

Vaddisznó

A kalandvágyó ízlelőbimbókkal rendelkező sertéshús-rajongók számára a vaddisznó kiváló választás lehet. Ugyan sok tekintetben hasonlít a hagyományos sertéshúshoz, a vaddisznó édeskés, umami jellege sokkal hangsúlyosabb a természetes táplálékának köszönhetően, így intenzívebb ízprofilt kínál. Mint sok más vadon élő állat húsa, ez is több fehérjét tartalmaz, mint háziasított sertés rokona, miközben zsír-, koleszterin- és kalóriatartalma alacsonyabb. A vaddisznó húsában még elegendő zsír van ahhoz, hogy más húst ne kelljen hozzáadni a fasírtkeverékhez, de olyan kötőanyagokat, mint a tojássárgája és zsemlemorzsa érdemes, hogy ne essenek szét a grillen. 

Az enyhe fűszerek, mint a füstölt paprika vagy a cajun fűszerkeverék nagyszerűen kiemelik a vaddisznó gazdag ízeit anélkül, hogy elnyomnák azokat. Néhány csepp Worcestershire-szósz hozzáadásával pedig növelhető a szaftossága, miközben mélyíti annak ízét. A vaddisznóhús rendkívül sokoldalú, jól illik az olyan tipikus hamburger összetevőkhöz, mint a cheddar sajt, a savanyú zöldségek, a saláta. A legjobb eredmény érdekében a hagyományos sertéshús-párosításokból is érdemes inspirációt meríteni. Az édes és csípős köretek, mint az almaszósz vagy a körte chutney kiváló kiegészítők, ahogyan az enyhébb chilipaprikák, mint a jalapeno vagy a füstölt chipotle paprika is. 

Kép: www.shutterstock.com

Bárány

Meglepő, hogy milyen ritkán találkozhatunk bárányburgerrel az éttermi menükön, tekintettel a hús ízpotenciáljára. Pedig a megfelelő fűszerezéssel készítve a hús enyhe, vad, kissé édes jellege fenséges magasságokba emelheti a burgert. De a tökéletes húspogácsa elkészítése trükkös lehet. Megfelelően elkészítve azonban rendkívül szaftos és puha, köszönhetően magas zsírtartalmának, de széteshet, ha nem használunk tojássárgáját és zsemlemorzsát a darált húshoz. A hús megfelelő átsütöttség is szűkebb tartományban mozog más húsokhoz képest. Általában a rare, medium rare-ig, ami kevesebb hibázási lehetőséget hagy a sütés során.  

Mivel a bárányhús rendkívül népszerű a mediterrán és a közel-keleti konyhákban, így ezekből meríthetsz inspirációt a fűszerezéshez. A római kömény és a koriander például kiválóak a pikáns ízek kiemelésére. Érdemes friss rozmaringot, kakukkfüvet és fokhagymát is hozzáadni, de a vöröshagyma, a feta és az édes hagyma chutney-val sem lőhetsz mellé. A szósz tekintetében egy jól fűszerezett, tzatziki által inspirált majonéz a legjobb választás, hogy ellensúlyozza ezeket a hozzávalókat és friss egyensúlyt adjon a végeredménynek. További inspirációt meríthetsz az említett konyhákból, és a szokásos hamburgerzsemlét meleg pitára cserélheted, ami segíthet, ha a húspogácsa túlságosan morzsalékos.  

Kenguru

Bár sokan idegenkedhetnek egy egzotikusnak számító állat húsától, a kenguruhúst korántsem övezi olyan tabu, mint gondolnánk – csak kérdezz meg egy ausztrált. Hazájukban olyan elterjedtek, hogy az ökológusok arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy rendszeresebben fogyasszák. A fenntarthatóság mellett a kenguruhús kiváló választás alacsony zsírtartalma, a benne található fehérjék bősége és a sokféle ásványi anyag miatt. Bár az ebből készült burgerek elkészítése igényel némi szakmai pontosságot – a legjobb közepesen átsülve tálalni, viszont nagyon könnyű túlsütni – ez ne tántorítson el a kipróbálásától, ha hozzájuthatsz. Ízvilág szempontjából hasonlít az őzhúshoz, enyhe vad ízjegyekkel, de nem olyan intenzív, mint a marha vagy más vörös húsok. A legjobb eredmény érdekében érdemes kötőanyagokat adni a darált húshoz, és nem árt a hamburgerfasírtok pácolása a sütés előtt, hogy megakadályozzuk a kiszáradásukat. 

A kenguruhús legalább olyan sokoldalú, mint az őzhús, tehát minden kedvenc hozzávalóddal párosítható. Azonban, ha az ausztrál hagyományt szeretnél követni, készíts klasszikus ausztrál hamburgert. Az ehhez szükséges összetevők a cheddar sajt, ananász, cékla, ropogós bacon és egy sült tojás. Igazi ízorgiát eredményeznek, amely jól működik együtt, annak ellenére, hogy kissé szokatlan kombinációnak tűnhet. 

Kép: www.shutterstock.com

Forrás

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE