fbpx

Régen a vajválasztás egyértelmű volt, vagyis az egyetlen döntés, amit meg kellett hozni, az az volt, hogy sózott vagy sótlan legyen. Manapság azonban egyre többféle vaj közül lehet választani, és egyre több recept készül különféle stílusú vajakkal. Ha bizonytalan vagy a különbségekkel kapcsolatban, és hogy mikor melyik típust érdemes használni, akkor ez a cikk neked szól! 

Sótlan vaj


A sótlan vaj a vajvilág mindenes lisztje. Ha egy recept egyszerűen csak „vajat” kér, akkor ez a választandó típus. A sótlan vaj tiszta, krémes ízű. Felhasználása lehetővé teszi a szakács számára, hogy teljes mértékben ellenőrizze a só mennyiségét, ezért ez az elsődleges választás mind a sütéshez, mind a sós ételek készítéséhez. A sótlan vaj általában 80% vajzsírt és 16-18% vizet tartalmaz.  

Kép: www.shutterstock.com

Sós vajhoz


Hacsak a recept mást nem kér, általában a legjobb választás a kenyérre, krékerre és egyéb közvetlen felhasználásra történő kenésre. Eredetileg tartósítószerként adtak sót a vajhoz, és ennek megfelelően gyakran úgy vélték, hogy a kereskedelmi sózott vaj alacsonyabb minőségű vagy régebbi tejszínből készült. Manapság ez valójában csak ízlés kérdése.  

Kép: www.shutterstock.com

Európai stílusú vaj

Az európai vajak magasabb vajzsírtartalommal rendelkeznek, mint az amerikai vajak, és sok séf, pék és szenvedélyes otthoni szakács kedvenceivé váltak. Az amerikai vajaknak legalább 80% vajzsírtartalommal kell rendelkezniük, hogy vajnak nevezhessék őket, míg az európai vajak vagy az amerikai gyártású „európai stílusú” vajak 82% és 90% közötti vajzsírtartalommal (és legfeljebb 16% víztartalommal) bírnak, ami jóval gazdagabb ízt eredményez. Ezek kiváló alapanyagok szendvicsekhez, de sűrűbb mártásokhoz vagy gazdag süteményekhez is tökéletesek. 

Kép: www.shutterstock.com

Felvert vaj

Ez a könnyű, habos, sózott vaj általában dobozokban kapható, és nagyszerű választás, ha még a hűtőből kivéve is könnyen kenhető vajat szeretnél. Jó választás, ha meleg éghajlaton élsz/dolgozol, és nem opció a vaj pulton történő tárolása. Tökéletes pirítóshoz, palacsintához, sült krumplihoz és hasonlókhoz. Saját felvert vajat is készíthetsz úgy, hogy a hűtőből kivett, de még hűvös vajat habverőgépben vagy kézi mixerrel addig vered, amíg levegős és habos nem lesz. Ezt mindenképp, a hűtőben, légmentesen záródó edényben tárold.  

Kép: www.shutterstock.com

Vegán vaj

A piacon kapható számos sózott és sótlan vegán vaj közül választhat. Találhatsz olyanokat, amelyek növényi olajból, mandulaolajból, olívaolajból, avokádóolajból, kesudióból vagy kókuszolajból készülnek. Ízük és viselkedésük megegyezik a klasszikus vajéval, legyen szó sütésről, kenésről, olvasztásról vagy pirításról, így könnyedén készíthetsz bármilyen fogást növényi étrendet követő vendégeid számára is.  

Kép: www.shutterstock.com

Tisztított vaj és ghee

Ebben az esetben a vajat felmelegítik, hogy eltávolítsák a vizet és a tejfehérjéket, így végül csak a tiszta vajzsír marad. Ez sokkal magasabb hőpontot biztosít, ami azt jelenti, hogy anélkül főzhetsz vele, hogy az égés miatt kéne aggódnod. Hacsak nem éttermi beszállítótól vásárolsz, ezt saját magadnak kell elkészíteni. 

A ghee egy dél-ázsiai stílusú tisztított vaj, ahol a tejfehérjéket megpirítják szűrés előtt, ezáltal kellemes, mogyorós ízt kap. A ghee könnyen beszerezhető az élelmiszerboltokban, és kiváló termék a konyhában, ha magas hőmérsékleten szeretnél sütni és vajas ízt erősíteni. Mindkettő remek választás azok számára, akik érzékenyek, de nem allergiások a tejtermékekre. 

Kép: www.shutterstock.com

Barna vaj

A franciák a barna vajat „beurre noisette”-nek, azaz mogyoróvajnak hívják, utalva sötétbarna színére, gazdag, mogyorós illatára és ízére. A barna vaj olyan vaj, amelyet megolvasztanak, majd tovább főznek, amíg a víz elpárolog és a tejfehérjék megpirulnak és pirítottá válnak. Egyaránt kiválóan használható kekszekhez, salátákhoz, krémlevesekhez és süteményekhez.  

Kép: www.shutterstock.com

Forrás  

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE