fbpx

Az évi körülbelül 300 milliárd USD globális forgalmával a catering egy rendkívül releváns szereplő az élelmiszer-szolgáltatási iparban. És ami még fontosabb: jelentős szerepet játszik abban, hogy hogyan és mit eszünk, mivel enélkül az össznépi vendéglátás egyszerűen nem lehetséges. De mik is a legnagyobb kihívások valójában ebben a szegmensben? Hogyan áll valójában az iparág a vendéglátási szakértők szerint? Hova tart? És mit tehet annak érdekében, hogy jövőben is számolhassunk vele? 

A vezető catering szakértők kizárólagos betekintést nyújtanak, tippeket és példákat adnak az iparág állapotáról. A jelen időkben egy étterem olyan entitás, amely magas profilú színpadként (is) működik: gyönyörű ételek, elkötelezett alkotók, szenvedélyes séfek, gyönyörű környezet. A catering ezzel szemben nem tud ilyen típusú élményt nyújtani. Ezeket az ételeket irodákban tervezik, kereskedelmi konyhákban állítják elő, majd cégeknek, rendezvényeknek vagy légitársaságoknak szállítják, így kevésbé látható a fogyasztók és a social média számára egyaránt. Azonban természetesen a rengeteg hasonló kihívással küzdenek, mint a hagyományos vendéglátóhelyek. Ilyen a klímaváltozás, a technikai forradalmak, az áremelkedések és a szakképzett munkaerő hiánya. 

Kép: www.shutterstock.com

A VENDÉGLÁTÓIPAR KIHÍVÁSAI ÖSSZEFÜGGENEK

Akár nagyok, akár kicsik, mindannyian érintettek korunk megpróbáltatásaival szemben, mint a hagyományos gasztronómia esetében. Ez annak köszönhető, hogy a vendéglátóipar egy többdimenziós szerkezet. Természetesen finomnak, jó minőségűnek és egészségesnek kell lennie – és lehetőleg kreatívnak is. Azonban vannak működési kérdések is: Hogyan lehet minőségi árut szerezni nagy mennyiségben, ami fenntartható is egyben? Mit lehet tenni a folyamatok optimalizálása érdekében az egekbe szökő árak idején? Ha mélyebbre ásunk az ilyen kérdésekben meglepő, hogy látszólag összefüggéstelen területek mennyire szorosan kapcsolódnak össze a vendéglátásban, sok más iparághoz képest. Például olyan témák, mint a fenntarthatóság és az ifjú tehetségek. 

Kép: www.shutterstock.com

SZAKKÉPZETT MUNKAERŐHIÁNY ÉS FENNTARTHATÓSÁG A VENDÉGLÁTÁSBAN

Bármennyire is nagy potenciál van az iparágban az elmúlt öt év technológiai vívmányai kapcsán, hosszútávon nem lehet nélkülözni a hozzáértő, motivált alkalmazottakat. “A koronavírus óta pedig ez vált az egyik legnagyobb kihívássá az iparágban.” – mondja Lloyd Mann, a Sodexo globális vezető séfje, aki a világ egyik legnagyobb és legfontosabb vendéglátója. 

Naponta több, mint 100 millió embert szolgál ki 53 országban, így pontosan tisztában van a nehézségekkel. „Véleményem szerint két rendkívül releváns pont van, amikor a mai szakképzett munkaerőhiány kezeléséről beszélünk. Tudatos erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy felszabadítsunk erőforrásokat a fiatalok fejlődési lehetőségeinek biztosítása érdekében. Meg kell tapasztalniuk, mit jelent egy vállalattal együtt és annak köszönhetően nőni. 

Másodsorban a fenntarthatóság is szerepet játszik itt. A mai fiatalok tudni akarják, honnan származik az élelmiszer, amit a vállalatuk felszolgál.” Ha közelebbről megvizsgáljuk, kevés olyan szereplő van az élelmiszer-szolgáltatási iparban, akik ilyen mélyrehatóan gondolkodnak a fenntarthatóságról vagy az erőforrásokat takarékosan felhasználó ételekről. Azonban manapság ez többről szól, mint csak a vegetáriánus ételekről, amelyek a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják hátra növényi alapú élelmiszereknek köszönhetően.  

Kép: www.shutterstock.com

A VENDÉGLÁTÁSBAN SEMMI SEM MŰKÖDIK INTELLIGENS RENDSZEREK NÉLKÜL  

Oliver Fischer, a világ legnagyobb légitársasági vendéglátó vállalatának, a Gategroupnak a kulináris kiválósági igazgatója ezt az állítást példázza. A svájci székhelyű csoport évente több mint 700 millió utast szolgál ki 60 országban és évek óta a Gategroup elkötelezett amellett, hogy a vendéglátást a lehető legfenntarthatóbbá tegye – ami magát a repülést is fenntarthatóbbá teszi. A hús fogyasztásának csökkentése mellett a fő hangsúly a műveleti hatékonyságon van. „Számunkra egyértelmű, hogy adatokra van szükségünk ahhoz, hogy fenntarthatóbban tudjunk működni,” mondja Fischer. „Korábban egyszerűen minden beszerezhető dolgot megvettünk, megfőztünk és a repülőgépre tettünk, hogy a lehető legtöbb étel legyen az utasok számára. De a megfelelő adatokkal most már tudjuk, melyik járaton melyik preferenciák érvényesek, és melyik étel hol működik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy célzottabban és hatékonyabban tudunk termelni, amivel elkerüljük az élelmiszer-pazarlást. Ennek köszönhetően több, mint 20 százalékkal kevesebb hulladékot termelünk,” mondja Fischer. És éppen ezért elengedhetetlen az intelligens szoftver minden vendéglátó vállalkozás számára ilyen időkben. 

Kép: www.shutterstock.com

NEM AZ ÁRAK EMELÉSE AZ EGYETLEN MEGOLDÁS

„A termelési költségek emelkedtek a különböző válságok nyomán, de az áremelés nem lehet az egyetlen megoldás,” mondja Carl Jacobs, az Apicbase vezérigazgatója és társalapítója. Ez az egyik vezető élelmiszer- és italkezelési szoftvermegoldás, amely optimalizálja a gyártási folyamatokat a vállalatok számára központi adatrendszert létrehozva. Az élelmiszer-pazarláson túl más aspektusokat is finomíthatunk, hogy a vendéglátóipar háborús időkben, infláció és magas energiaárak mellett is nyereséges maradhasson – még akkor is, ha ez néha lehetetlennek tűnik. 

„Nemcsak az értékesítési adatokat kell mércének használni, hanem a tényleges profitmargót is,” mondja Jacobs. „Például a szoftverünkben egy vállalat centralizálhatja teljes háttérházi rendszerét. Ez azt jelenti, hogy minden, a receptektől a munkaórákon át az élelmiszerkészletig és a számlákig összekapcsolódik egymással. Ez eleinte nehéz, mert teljesen átszervezi egy vállalat szerkezetét. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez optimalizálja a sok régi folyamatot, és bizonyítottan növeli a profitárat.” 

Kép: www.shutterstock.com

TECHNOLÓGIA VÁLASZ A VENDÉGLÁTÓIPAR KIHÍVÁSAIRA

A konyhatechnológia területén elért eredmények azt mutatják, hogy a fenntarthatóság és a hatékonyság kéz a kézben járnak. „A Rational energiatakarékos gőzölői egyre fontosabbá válnak sok vendéglátó konyhában a hagyományos gáz- és faszéngrillekkel szemben,” mondja a vendéglátó szakértő. „Az utóbbiak nem csak több CO2-t bocsátanak ki, hanem növelik azokat az időket is, amelyeket az alkalmazottak a konyhákban töltenek, akikről, mint tudjuk, egyszerűen túl kevesen vannak.” 

Az olyan intelligens főzőrendszerek, mint az iVario vagy az iCombi lehetővé teszik a séfek számára, hogy időt takarítsanak meg a kreativitásukkal. Különösen az új vegetáriánus vagy vegán receptek kidolgozása időigényes, márpedig ezekre egyre nagyobb az igény. Mi ennek az előnye? A vegetáriánus ételek általában olcsóbban előállíthatók, még ha magas minőségűek is, mert az áruk általában alacsonyabb, mint a húsételek esetében.  

Szeretnél többet megtudni a jelenlegi helyzetről és a vendéglátóipar előtt álló kihívásokról? Akkor nézd meg a Rational egyedülálló catering TrendTalkját teljes hosszában itt:

Forrás

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE