fbpx

Győr gasztronómiai térképének legújabb gyöngyszeme, A Tioman Lifestyle Kitchen igazi kulináris élményt ígér azoknak, akik nem elégszenek meg az átlagossal. Az étterem, amelyet a világ minden tájáról származó hagyományos receptek ihlettek, tökéletes helyszín a kulináris újítások és ízkísérletek felfedezésére.

Bár Győr kétségtelenül szép város, lássuk be, nem a gasztronómia fellegvára. Ezen a kevés meglepetést tartogató palettán szeretett volna változtatni a nemrégiben nyílt Tioman tulajdonosa és konyhafőnöke, Szabó Attila, valamint felesége, Annamária. A páros együtt járta be az Egyesült Államokat, Monacót, de főztek Belgiumban és Franciaországban is. Az évek folyamán üzemeltettek hoteleket és golfklubbot, Münchenben szintén van már egy saját éttermük, de szerettek volna valamit itthon is, amiben viszont látják magukat. “Szerettünk volna valami olyat adni, ami még nincs. Mivel nekem a másik nagy szenvedélyem a filozófia, így az volt a cél, hogy olyan éttermet alkossunk, ahol a kettő találkozik, így jött a holisztikus vendéglátás gondolata. Aki ide belép, az gyakorlatilag a nappalinkban találja magát és teljesen megfeledkezhet a külvilágról. Minden részletre nagyon odafigyelünk, a berendezés legapróbb kiegészítőjétől az ételeken át a szervízig.” – mondja Attila.

Fotó: Szabó Richárd

Ételek a világ minden tájáról

A Tioman Lifestyle Kitchen nem csak megjelenésében üde színfolt a helyi éttermek között, de szakítva a “rántva-minden-jobb” szemlélettel, főleg vegetáriánus, vegán és halas fogásokkal operálnak. De nem csak ebben újítók. A távol-keleten és a tengerentúlon szerzett sokéves tapasztalataik befolyására rengeteg egzotikus fűszer, merész kombinációk és kirobbanó ízkavalkád jellemzi konyhájukat. “Sajnos az a tapasztalatom, hogy az emberek elfelejtettek enni, mindenki csak megtömi a hasát. Mi a legtöbb esetben friss alapanyagokkal főzünk. Mindezt pedig olyan technikákkal, amivel a legtöbb tápanyag érvényesülni tud és az emésztés számára a legkönnyebb.”

Fotó: Szabó Richárd

“Meg kell mutatni az embereknek, hogy létezik más út is”

Mikor a tökéletes lokációt keresték az ország több pontja is szóba jött, ám végül a logisztika miatt tették le a voksukat Győr mellett. “Mivel a müncheni éttermünkben is jelen szeretnénk lenni, fontos volt, hogy könnyen megoldható legyen az ingázás. Ha bármi történik, innen repülővel és kocsival is hamar ott tudunk lenni, így végül ezért esett a választásunk erre a városra. De szándékosan nem a központban szerettünk volna nyitni. Tetszik, hogy ez kicsit eldugott, célirányosan kell jönni, így kiszűrhetjük a beeső vendégekkel járó esetleges kellemetlenségeket.” Az étteremben 40 főt tudnak leültetni és a teraszt sem szeretnék túlzsúfolni. Mint mondják, elsősorban nem a profitszerzés volt a cél. Olyan környezetet szerettek volna teremteni a vendégek számára, ahol lelassulhatnak, nyugodtan beszélgethetnek és addig maradnak, amíg akarnak.

Bevallom, én naivan azt gondoltam, hogy a nyitást megelőzte valamilyen piackutatás vagy igényfelmérés, hiszen nem kis bátorságra vall, olyan éttermet nyitni, ahol az étlapon szereplő fogások neve, még a gasztronómiában jártas emberek számára is jelenthet kérdést, a húsmentességről nem is beszélve. Ilyesmi azonban egyáltalán nem volt, Attilláék mégis szenzációs fogadtatásról számoltak be. “Nem volt semmiféle piackutatás, csak tudtuk, hogy jövünk és jó lesz” – meséli nevetve Annamária. “Az elmúlt évtizedekben a legnagyobbaknak és a legjobbakkal főztünk. Ennyi tapasztalattal a hátunk mögött, úgy éreztük, hogy biztosan lesz kereslet arra, amit nyújtani tudunk. Marketingre nem is költöttünk, mégis szinte azonnal megteltünk vendéggel.”

“Az igény akkor derül ki valamire, ha lehetőséget teremtesz rá, hogy megmutasd.” – veszi át a szót Attila. “Meg kell mutatni az embereknek, hogy létezik más út is az étkezésben, mint, amit mi magyarok megszoktunk.” Sikerüket pedig mi sem példázza jobban, hogy észrevették, hogy a már sokéve üzemelő éttermek, látva a sikerüket, elkezdtek hasonló ételeket beemelni a kínálatukba. Igaz, több-kevesebb sikerrel, de őket ez nem zavarja. “Aki 10 éve cigánypecsenyét és pacalt készít egy kifőzdében, az hiába kezd el egyik napról a másikra vegán ételekben gondolkodni. Nem fogja tudni jól elkészíteni, ha nem szívvel csinálja.”

Fotó: Szabó Richárd

Michelin-színvonalú tematikus estek

Mivel az elmúlt 30 évet külföldön töltötték, nem ismerik a hazai beszállítókat és hetente csak 4-szer vannak nyitva, a friss zöldség nagy részét Németországból szerzik be. A friss halakat és a garnélát pedig a Matusz-Vad biztosítja számukra. A holisztikus szemlélethez mérten pedig nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra. “A konyhában minden berendezés elektromos, a CO2 szintjét gyakorlatilag a minimumon tartjuk és szinte mindent mi magunk készítünk. Hisszük, hogy csak akkor lehet valóban fenntartható egy konyha, ha az alapanyagokhoz a megfelelő módon nyúlunk.” Az ilyen jellegű részletekre való odafigyelés mellett azért a minőségi szórakoztatásra is figyelmet szánnak, így egy 8 héten át tartó tematikus programsorozattal készülnek a vendégeik számára. Ebből a már megrendezésre került, Michelin-csillagos színvonalú est osztatlan sikert aratott. “Sajnos a 45-50-es korosztálynak nem sok olyan kikapcsolódási lehetősége van, aminek köze van az esztétikához, így ezen is változtatni szeretnénk.”

Fotó: Szabó Richárd

Ezek alapján tehát érdemes figyelemmel kísérni – és inspirálódni – a Szabó házaspár sikeréből, mert ugyebár, aki nem mer, az nem is nyer…

Cím: 9021 Győr, Amadé László u. 2

Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE