fbpx

A festői szépségű, városligeti tó partján elhelyezkedő Robinson Étterem teraszán szolgálták fel a prémium minőségű wagyu-val készült menüt, melyek valódi ízutazásra vitték partnereinket. A technikai séfünk, Briák Ferenc által megálmodott ételek között több fúziós fogás készült, a sort pedig egy minden elemében különleges desszert zárta.  

Az Észak-Ausztrál székhelyű Westholme wagyufarm 6 és félmillió hektáron gazdálkodik, a terroir természetes ökoszisztémájának irányelvei szerint. A természeti szakértőkből álló csapatuk gondozásában, helyszíni kutatásokat, pontos legeltetési menedzsmentet és műholdas technológiát használnak dinamikusan változó környezetünk kezelésére. Ezzel a megközelítéssel virágzó ökoszisztémát építettek ki, mely integrálja a növénytermesztést és a szarvasmarhatartást. Szabadtartású szarvasmarháik öt-hat éven keresztül legelnek, mire húsuk eléri azt a tökéletes márványozottságot, melyekből a legkiválóbb steak-ek kerülhetnek tányérra. Cégünkön kívül Európában kizárólag Franciaországban kaphatóak a termékeik, így hatalmas megtiszteltetés a Matusz-Vad számára, hogy mostantól beszállító partnereink között üdvözölhetjük őket.  

Fotó: Reményik Andrea

Mitől különleges?

A Westholme marhák különlegességének kulcsa a Mitchell Grass, mely egy olyan fű, amely kizárólag Ausztráliában terem, és amit az állatok életük nagy részében fogyasztanak.a terület korábban belső tájegységként volt ismert, amely ma már kiszáradt, így a Mitchell fű és annak különböző fajtái, mint a Curley Mitchell fű, a Mitchell árpa, és a Mitchell bikafű, dominálnak itt. Ezen kívül még további 11 fajta Mitchell fű, valamint a Flinders fű is megtalálható ezen a kiterjedt területen. A marhák életük utolsó 330 napjukat töltik hízlaldákban, ahol válogatott, kizárólag saját termesztésből származó takarmányt kapnak, beleértve a pamutmagot, a cirok pelyhet, a zabot és különböző búzaféléket. Ennek a tudatos táplálásnak, a szabadtartásnak és az állatok jólétének szem előtt tartásának köszönhetően lesz a húsuk olyan márványozott és karakteres ízvilágú, mely a piacon megkülönbözteti termékeiket.  

Meseszép környezet, profi kiszolgálás

Az összesen 5-fogásból álló menüsorhoz a Robinson étterem biztosította számunkra a háttérkonyhát. A fogások két technikai séfünk, Briák Ferenc és Székely Ferenc, valamint két területi képviselőnk, Simó Róbert és Papp Balázs keze alatt készültek. Az esemény egyik legfőbb szempontja az volt, hogy megmutassuk partnereink számára, milyen sokoldalúan használhatóak fel ezek a húsok, így nem csak a steak house-ban dolgozók, de a mediterrán, ázsiai és nemzetközi konyhával operáló éttermek számára is tartogat izgalmas meglepetéseket.  

Fotó: Reményik Andrea

Japántól dél-Amerikáig

Ennek szellemében többféle fúziós fogás is tányérokra került. Az előétel egy francia és japán jegyeket is magán hordozó tatár volt, mely wagyu flank-ből készült. Ehhez a marhavelőt kisütötték, a zsírját vajjal habosították, ezután egy szarvasgombás péppel, illetve fokhagymával, szójával és barnacukorral keverték össze, végül klasszikus bagetten, friss marinált zöldségekkel tálalták.  

A második előétel alapjául egy ausztrál marhahúsleves szolgált, mely velős – és marhacsontokkal, valamint faggyúval készült. Ezt később leszűrték és a ramen leves kiegészítőivel emelték új szintre. Így került bele 24 órán pácolt szójás tojás, pak choy, wakame és tradicionális ramen tészta is.  

Fotó: Reményik Andrea

Az első főételként egy olasz és balkán konyhát egyesítő rib eye nyár készült, sült gorgonzolás mártással, Anna burgonyával, zeller espumával és frissen fényezett salátával. Ezzel szemben a második főétel dél-Amerikába repített minket. A Westholme kifogástalan minőségű hátszín steak-két narancsos azukibab salátaágyra fektették, frissen készült chimichurry-val, a nem várt csavart pedig a reszelt étcsokoládé adta, mely egyben kellemes hidat jelentett a desszert irányába.  

Fotó: Reményik Andrea

Édes befejezésül a baszkok égetett sajttortája került terítékre, melynek alapja a Europastry terméke volt. Ehhez készült egy karamellizált tejkrém, sárkánygyümölcs-kompót, valamint egy papayás-mangós-licsis gyümölcsvelő. Ezt szintén új partnerünk, a Good Epices gyümölcsös borskeveréke koronázott meg.  

Fotó: Reményik Andrea

„A szabályokat néha át kell írni”

Az estét óriási taps és üres tányérok tették emlékezetessé. „Bár tudom, hogy akadtak meglepő ízpárosítások, a Westholme wagyu-i mellett magamat is szerettem volna megmutatni” – meséli a fogásokról Briák Ferenc. „A szabályok néha át kell írni. Nem csak azért, hogy kitűnjünk a konkurenciától, hanem hogy mások számára is inpsirációt nyújtsunk a cég termékeivel. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, többen azt is mondták, hogy bizonyos fogásokat egy az egyben eltudnának képzelni az étlapjukon.”  

Fotó: Reményik Andrea

(A helyszín biztosításáért és a felszolgálásért ez úton is szeretnénk még egyszer köszönetet mondani a Robinson Étterem profi csapatának. A gyönyörű, kézzel festett kerámiatányérokért pedig a Fulker Kft.-nak) 

Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE