fbpx

2024 április 16-tól lépett életbe az új kormányrendelet, amely az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalát szabályozza. A rendelet értelmében minden természetes személynek, egyéni vállalkozónak, jogi személynek vagy egyéb szervezetnek, amely a bejelentésköteles termékek nem magáncélú behozatalát tervezi, kötelező előzetesen jelentenie szándékát a NÉBIH-nél. 

Az érintett termékek listája széleskörű, beleértve többek között a sertés- és marhahús, csirke, tojás, zöldségfélék, gabonafélék, mint a búza és a kukorica, valamint olajos magvak és bor. A bejelentés módja elektronikus: az NÉBIH honlapján elérhető formanyomtatványon kell teljesíteni, és a bejelentési határidők szigorúan meghatározottak: légi vagy vízi úton történő szállítás esetén legkésőbb 6 órával, egyéb esetekben 24 órával a behozatalt megelőzően. Vagyis annak, aki a rendelést leadja, az áru határátlépése előtti napon le kell jelentenie minden olyan terméket, ami meghatározott vámtarifa szám alá esik.

Mivel a rendelet értelmében ezentúl ő számít majd első értékesítőnek az adott országban és ő is az első betárolási hely. Leegyszerűsítve tehát arról van szó, hogy aki olyan cégtől vásárol, akinek nincs Magyarországra bejelentett telephelye, az egyúttal magára vállalja a bejelentési kötelezettséget, mely rengeteg odafigyelést, adminisztrációt és logisztikát jelent. AZ EKAER-hez hasonlóan itt is be kell írni a szállító autó rendszámát, az áru értékét, súlyát, típusát, hogy honnan hova megy stb. Ennek fényében soha nem volt érdemesebb hazai cégtől rendelni, hiszen ezzel jelentős teher esik le a vásárlóról.

Kép: www.envato.com

A büntetetés mértéke a fuvarozott áru nettó értékének 40%-ig terjedhet

A rendelet különös figyelmet fordít a bejelentés elmulasztásával járó közigazgatási bírságra és a jogszabály szerinti szankciókra, amely mértéke a fuvarozott áru nettó értékének 40%-ig terjedhet. Ennek elkerülése érdekében a NÉBIH külön ügyfélszolgálatot és elektronikus csatornákat is biztosít a bejelentésekkel kapcsolatos kérdések gyors és hatékony kezelésére. Az új előírások célja a mezőgazdasági behozatali folyamatok átláthatóságának növelése, a hazai piac védelme és egy jóval feszesebb kontroll fenntartása.

A HORECA szektor számára ez az új rendelet különösen fontos lehet, hiszen az éttermek, szállodák és egyéb vendéglátóipari egységek gyakran támaszkodnak importált mezőgazdasági termékekre. A pontos és időben történő bejelentések elengedhetetlenek lesznek a zavartalan üzletmenet fenntartása és a jogi következmények elkerülése érdekében. Nem vonatkozik viszont a HoReCa szektor vállalkozásaira egészen addig, amíg ők nem vásárolnak közösségi adószámmal közvetlenül határon kívül.

Tags: , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE