fbpx

A darált marhahús a háztartásokban az egyik leggyakrabban használt fehérje napjainkban. Hogy miért? Mert olcsó, jól fagyasztható, és viszonylag könnyen felhasználható. Már csak az a kérdés, hogy járasd csúcsra, ezt a népszerű alapanyagot… 

Amikor a darált marhahús kezeléséről és előkészítéséről van szó, még a legtapasztaltabb szakácsok is tanulhatnak néhány új trükköt. Akár rendszeresen főzöl vele, akár csak néha, valószínűleg van valami, amit jobban is csinálhatnál. Lehet, hogy több ízt szeretnél kicsikarni a chiliből vagy a tacóból, vagy talán biztosabb döntéseket hozni a vásárláskor. Bármi legyen is az, összegyűjtöttünk a leghasznosabb tippeket a darált marhahús főzéséhez. 

Vedd figyelembe az arányokat

Amikor darált marhahúst vásárolunk, gyakran szédítő százalékok és matematikai képletek között találjuk magunkat, melyek a sovány-zsír arányra utalnak. Sokan csak azt veszik meg, ami éppen akciós, de ez gyakori hiba. A recepted számára megfelelő arány kiválasztása nagyon fontos a végső étel textúrája és íze szempontjából.  

Fontos szem előtt tartani, hogy a zsír főzés közben folyadékká válik. Tehát ha például azt tervezed, hogy a marhahúst megpirítod és lecsöpögteted a zsírt, tégy magadnak egy szívességet, és a a lehető legkevesebb zsírtartalmú keveréke vásárold. A szaftos hamburgerek kedvelői ideális esetben egy körülbelül 20%-os zsírtartalmú darált marhahúst keresnek. 

Fotó: www.shutterstock.com

Tudd, mi van húsban

A legjobb módja annak, hogy biztosra menj, ha te magad daráltatod le a friss húst. Ha az élelmiszerboltodnak van hentespultja, kiválaszthatod, melyik húsdarab néz ki a legjobban, és megkérheted a hentest, hogy darálja le neked, még jobb esetben a konyhában van erre alkalmas eszköz. A ‘prime’ a legjobb, és ideális pácolás nélküli főzésre. Habár a darálási folyamat csökkenti a hús keménységét, a prime még mindig a legízletesebb lehetőség a darált marhahús esetében. 

Fotó: www.shutterstock.com

Ismerd meg a szénával és gabonával táplált marha különbségeit

Túl a zsírarányon és minőségen, van még egy fontos szempont, amit figyelembe kell venni vásárláskor. Az, hogy a marhát mivel etették mielőtt alapanyaggá vált, nagyban befolyásolhatja az ízt és még a textúrát is. Bizonyos marhahúsok szénát, míg mások gabonát fogyasztanak. Előbbit megnevezést csak akkor kaphatja meg, ha a szarvasmarha fűves legelőkön táplálkozott. Ez általában kevesebb zsírt tartalmaz, de gazdagabb ízű. Másrészről, a gabonával táplált marhahús több zsírt, vagy márványozottságot mutat, és szaftosabb.

Fotó: www.shutterstock.com

Tökéletesítsd a pirítást 

Ha a lehető legtöbb ízt szeretnéd kihozni a darált marhahúsos receptekből, szinte minden esetben kihagyhatatlan lépés a hús megpirítása. Ez adja meg azt a sötét barna, ropogós textúrát, amit csúcsra járat egy remek hamburgert vagy ragut. Ezt úgy érheted el, hogy nagyon forróra hevíted a serpenyőt, és egyszerre adod hozzá, anélkül, hogy széttörnéd. Várd meg, amíg a hús alaposan megpirul és ropogós lesz az egyik oldalán, mielőtt megfordítanád, majd törd szét mindent egy kanállal. Győződj meg róla, hogy nem pakolod meg egyszerre túlságosan a serpenyőt hússal (szükség esetén használj több adagot), és még kezdéskor távolíts el annyi nedvességet, amennyit csak lehet. Mivel a víz alacsonyabb hőmérsékleten válik gőzzé, a nedvesség megakadályozza a pirítási folyamatot (ún. Maillard-reakció).  

Fotó: www.shutterstock.com

Folytatás hamarosan!

Forrás  

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE