fbpx

Amikor kezünkbe kerül egy szép korong vagy tömb sajt, teljesen ésszerű azon töprengeni, hogyan lehetne meghosszabbítani annak eltarthatóságát, hogy minél tovább használhasd. A fagyasztás jól bevált módszer az élelmiszerek hosszabb ideig történő tartósítására, de mielőtt a sajtot a fagyasztóba helyezed, fontos tudnod, hogy milyen típusú sajtot hogy érdemes tárolnod. 

Minden alkalommal, amikor egy élelmiszert a fagyasztóba helyeznek, víztartalma jégkristályokká alakul, ami 9%-kal növeli a térfogatát. Amikor pedig kiolvad, összehúzódik, vagyis ezek a térfogatváltozások befolyásolják molekuláris szerkezetét. Az olyan friss, lágy sajtok, mint a ricotta és a camembert magas nedvességtartalmúak, így ezek krémesről morzsalékosra változnak. Ez vonatkozik az alacsony pH-szintű sajtokra is, mint a krémsajt. A tárolás során a zsír különválik a többi összetevőtől is, így a sajt olajossá vagy darabossá válik, amikor kiolvad. 

Kép: www.shutterstock.com

Mi a helyzet a keményebb sajtokkal?

A félkemény és kemény sajtok, mint a gruyère, a parmezán és a cheddar már jobban bírják a fagyasztást. A feldolgozott sajtok is jól állják a fagyasztást a sajtkészítők által hozzáadott stabilizátoroknak köszönhetően, valamint a felhasznált tej pasztőrizálása és szabványosítása is hozzájárul a fagyasztásnak jobban ellenálló tulajdonságaihoz. Mindazonáltal arra ne számíts, hogy a sajt megtartja fagyasztás előtti jellemzőit. Például a cheddar sajt nem lesz olyan jól szeletelhető, mint korábban.  Mivel a fagyasztás inaktiválja azokat az enzimeket és élő kultúrákat, amelyek elősegítik a további érést, az intenzitásukból is veszíteni fognak.  

Kép: www.shutterstock.com

Gondold át, később milyen formában lesz szükséged a sajtra

Ezek miatt a minőségbéli változások miatt fontos tudni, hogyan tervezed később felhasználni a sajtot. Ez segíthet eldönteni, hogy érdemes-e egyáltalán lefagyasztani. Ha főzési célokra használod, nyugodtan tárolhat a kemény, félkemény és feldolgozott sajtokat a fagyasztóban, ideális esetben az eredeti, bontatlan csomagolásukban. Az állagbéli változás ezek esetében kevésbé lesz észrevehető, ha például egy háromsajtos  mac and cheese-t készítesz belőle.  

Maradék sajt csomagolásakor érdemes adagokra osztani, majd műanyag, ezután alufóliával is becsomagolni, hogy megvédd őket a fagyasztási égéstől. A sajtot kisebb darabokra vágva nemcsak egyszerűbb később felolvasztani, de gyorsabban le is fagynak, ami azt jelenti, hogy a keletkező jégkristályok kisebbek és kevésbé károsítják az élelmiszer szerkezetét, állagát. A reszelt vagy darált sajtot ezzel szemben, újralezárható tetejű csomagolásban célszerű tárolni. Engedd ki a felesleges levegőt a tasakból, mielőtt lezárod, így a sajt akár hat hónapig jó marad. 

Kép: www.shutterstock.com

A fagyasztott sajtot fokozatosan olvaszd ki, hogy nedvességtartalma egyenletesen eloszoljon, ahelyett, hogy nedves foltokat hozna létre. Ennek érdekében még csomagolva rakd egy tányérra, és hagyjd, hogy a hűtőben 12 órán át kiolvadjon. 

Forrás 

Tags: ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE