Sokan félnek a marhapofa otthoni felhasználásától, pedig csodás dolgok készülhetnek belőle. Mivel az állat szinte egész életében aktívan használja ezt a részét, nem csak rostokban, de kollagénben is nagyon gazdag. Ezért azonban kizárólag lassú tűzön, hosszan készült receptekhez ajánljuk, mint amilyen ez a szaftos, vörösboros verzió is.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg marhapofa
60 dkg vöröshagyma
5 dl jó minőségű száraz vörösbor
1 dl olívaolaj
5 dkg vaj
4 ág friss kakukkfű
Só, bors
A marhapofát mérettől függően kb. 4 részre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk és addig pirítjuk benne a húst, amíg kérges nem lesz. Ha kész, félrerakjuk. A megmaradt szaftban pirítsuk üvegesre a kockára vágott vöröshagymát. Ezután visszatesszük a húsokat, felöntjük a vörösborral és beledobjuk a kakukkfüvet. Fedő alatt, alacsony lángon, 4 óra alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, tegyük bele a vajat, hogy a szaftunk még tökéletesebb, még krémesebb állagú legyen. Közben a tésztát a szokott módon, sós vízben kifőzzük, majd a hússal együtt tálaljuk! #