fbpx

A pizza toronymagasan vezeti a világ legnépszerűbb ételének a listáját, a jól ismert nápolyi és római mellett pedig szinte minden nemzetnek megvan rá a maga verziója. Most csokorba gyűjtöttünk pár alapvető információt és egy-két érdekességet is erről a méltán kedvelt ételről.

All you can eat

Tudtátok például, hogy a pizza volt az első olyan ételforma a világon, amely elindította az „all you can eat” őrületet?

Bismarck

A Német Birodalom kancellárja, Otto von Bismark mindig azt mondta: azoknak, akik keményen dolgoznak, jól kell táplálkozniuk, ezért gyakran egyszerre 12 tojást evett. Innen származik a nálunk talán kevésbé ismert „pizza alla Bismarck”, amelyre a sütés során egy tojást ejtenek középre.

Calzone

A hajtogatott pizza egy változata, aminek a „zsebébe” a kedvenc hozzávalóid kerülnek az isteni húsoktól a mozzarella sajtig, ahol az elkészítésnek köszönhetően sokkal tovább maradnak melegen és olvadtan.

A calzone a pizza egy hajtogatott formája
Fotó: www.envato.com

Tészta

Víz, búzaliszt, só, olaj és élesztő: ez az összes hozzávalója módja az eredeti nápolyi pizzatészta elkészítésének, a receptjét pedig nemzeti és európai jogszabályok védik.

A szegények eldele

Eredetileg ínségeledelként kezdte, hiszen néhány egyszerű összetevőből áll: ma a pizza már a gourmet ételek közé tartozik, amelyet számos nagy séf értelmez újra és kísérletezik vele. Itthon ilyen a Matild Palota alján üzemelő Spago étterem lazacos pizzája, melyet maga Wolgang Puck álmodott meg és jelenleg 8500-os áron kapható.

Olajban sült

Az olajban sült pizza a nápolyi pizza egy különleges változata, amely kisebb méretű, és sütés helyett bő olajba dobják. Töltelékkel vagy anélkül kapható, és gyakran utcai ételként árusítják.

Mindenhol ismerik

Ez az egyik legelterjedtebb étel a világon, mivel mindenhol fogyasztják, alapvetően apró különbségekkel. Az Oxfam osztályozásában a világ legnépszerűbb ételei között osztozik a hamburgerrel és a ramennel, emellett pedig a legtöbbet fotózott étel világrekordját is tartja.

Nincs olyan hely a világon ahol ne ismernék a pizzát.
Fotó: www.pexels.com

Pizza Hut

90 országban megtalálható fióktelepeivel a Pizza Hut a világ legelterjedtebb pizzakészítője, bár a Domino Pizza a legnagyobb. A legtávolabbi kiszállítás valaha egy vegetáriánus pizzát vitt Londonból Melbourne-be, Ausztráliába.

Családi örökség

Azt mindenki tudja, hogy a pizza szülőhelye Nápoly, a neve a latin „pinsere” szóból származik, ami annyit tesz, hogy „verni” vagy „nyomni” jelent. Itt valóságos pizzakészítő dinasztiák vannak, ahol apáról fiúra száll tovább a tésztagyúrás és nyújtás művészete.

A pizza tésztájának készítése gyakran családi örökség.
Fotó: www.envato.com

Johannesburg

Számos rekordot döntött pizza létezik, de a valaha piacra dobott legnagyobb a johannesburgi, Dél-Afrikából származik, amit egy szupermarketben készítettek, majd ott is értékesítették. Összesen 500 kg lisztből készült, átmérője pedig meghaladta a 37 métert.

Japán

A furcsa pizzafeltétek rangsorában Japán a legbizarrabb ízeket tudhatja magáénak: a gyakori hozzávalók közé tartozik az angolna, a tintahal és a „Mayo jaga”, ami majonéz, burgonya és bacon kombinációja.

XIII. Lajos

Hagyományos pizzatészta, amin homár, a legjobb sajtok, kaviár és kézzel szedett ausztrál rózsaszín só van: ez a Luigi XIII. pizza. Ha ilyet szeretnél enni, pénz legyen nálad, ugyanis 12 000 dollár. De ott van a Royale is, amit egy olasz alkotás a 007 tiszteletére. arany levelekkel, szintén homárral és a legfinomabb lazaccal van megspékelve, majd 1958-as Dom Perignon-nal tálalják.

Olimpia

Tavaly nyáron Nápolyban tartották meg az első pizza olimpiát: annak ellenére, hogy Olaszország vitte el a legtöbb érmet, a „hagyományos pizza” kategória meglepő győztese egy hiroshimai japán pizzakészítő volt.

Margherita pizza

A Margherita a világ leggyakoribb fajtája: paradicsomszósszal fehér mozzarellával és egy bazsalikomlevéllel befedve, melyet 1889-ben talált fel a nápolyi pizzakészítő, Raffaele Esposito. Színeivel az olasz zászló előtt szeretett volna tisztelegni, nevét pedig az akkor uralmon lévő királynőről kapta.

Fotó: www.envato.com

Kerek

A hagyományos pizza tipikus formája kerek, melyet egy kis tésztalabdából kiindulva nyújtanak lepényformává. Ha lehetőséged van mindenképp nézd meg, ahogy egy akrobatikus pizzakészítő mutatványozik a teljesen kinyújtott tésztájával egy ujján.

Szelet

A hagyomány ellenére, a pizzát gyakran szeletekben eszik, különösen Olaszországon kívül: a szeletelt pizza extra nagy átmérőjű. Hogy melyik a leggyakoribb? A pepperonis pizza, amelyet gyakran szalámival bolondítanak meg.

Feltétek

Mivel a pizzatészta szinte az egész világon ugyanúgy készül, a séfek a feltéteken élhetik ki fantáziájukat, amelyek jelentősen változnak attól függően, hogy a világ melyik részén készítik. A japán tintahalastól, az ananászos édes-savanyú ízéig, a krokodilhúsos és a rovaros pizzán át, már mindent pakoltak a tésztára.

Kemence

Az autentikus pizzát kemencében sütik, még jobb, ha a tűzhely vezúvi lávakővel van bélelve kis, alacsony bejárattal a hőszóródás elkerülése érdekében.

Fotó: www.unsplash.com

Szex

Olyan jó és olyan széles körben elterjedt, hogy sokan hasonlítják a szexhez: a legnépszerűbb idézetek egyike ebben a témában Mel Brooks és Sharon Stone nevéhez fűződik, és így szól: „A szex olyan, mint a pizza, még akkor is jó, ha rossz.”

Élesztő

A pizza elkészítéséhez általában sörfőző élesztőt használnak, de a legfontosabb, hogy a tésztát megfelelően kelesszük meg, mielőtt beletennénk a sütőbe: különben a pizzatészta tovább nő a gyomorban.

Címkék: ,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE