fbpx

A durbincs nincs aranyból, viszont színében szivárványosan csillogó, ezüst- arany. Persze ez nem befolyásolja konyhai felhasználását, csak egyszerűen szép a külseje, ami sütés után is megmarad.

Milyen hal az aranydurbincs

A tengeri durbincsfélék (Sparidae) leggyakoribb mediterrán képviselői a kétsávos kecskedurbincs, az abroncsos durbincs és a fekete durbincs. Igazi finomság, melyet a világ szinte összes pontján előszeretettel fogyasztanak. Úgy is szokták mondani, csemege hal. Az úgynevezett „ARANYDURBINCS” a leginkább használatos durbincsféle, melynek átlagos mérete 35 cm, azonban akár 70 centiméteresre is megnőhet. Ez azért is előnyös tulajdonsága, mivel szépen illeszkedik a tányér méretéhez.

Fotó: Flickr

Az aranydurbincs tenyésztése iparággá nőtte ki magát

Európa halfogyasztása az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. Ugyan hazánk még mindig hátul kullog a halak fogyasztásában, mégis egy olyan iparágról beszélhetünk, ami egyre meghatározóbb helyet foglal el a piacon. Az aranydurbincs és még több halfajta, mint a tengeri sügér, vagy a keszegfélék ipari méretű tenyésztése leginkább a mediterrán országokra jellemző, közülük is kiemelendő Görögország. Rajtuk kívül még kiemelkedő mennyiséggel látják el a piacot a spanyol, francia és olaszországi halfarmok. Jellemzően tengerben elkerített területeken folyik a tenyésztés, ami természetes élőkörnyezetet tesz lehetővé, illetve a takarmányozásukat is könnyebbé teszi. Leginkább természetesen kifogott tömeghalakkal etetik őket.

Fotó: MATUSZ-VAD

Hazánkban is egyre inkább használatos halfaj

Magyarországon, bár pár évvel ezelőtt még alig lehetett találkozni az aranydurbinccsal, mára már sokkal könnyebben hozzá lehet jutni. Amit érdemes figyelni, hogy olyan terméket válasszunk, ami természetes, azaz organikus tenyészetből származik. Az aranydurbincs elterjedésének legfontosabb oka, hogy rendkívül finom a húsa, viszont a hazai „érzékeny” ízlelőbimbóknak mégsem túl erős halízt tud hozni. A másik fontos ennél a halfajnál, hogy elég nagy szálkákkal rendelkezik, ezért könnyen fogyasztható.

Fotó: Pixabay

RECEPT: Aranydurbincs almával – ripsz-ropsz

Első lépésként a megvásárolt aranydurbincsot kívül-belül egy papírtörlővel áttapogatjuk. Miután szépen előkészítettük minden oldalát, kívül és belül is sózzuk. Ez után jön a hal belsejének megtömése. Első lépésként citromkarikákat szelünk és szépen beletesszük a már kitisztított hal hasába. Ez után kis kakukkfűvel vékonyan megszórjuk, majd apróra aprított fokhagymával is szépen megtömjük. Miután megtömtük a halat, finom olívaolaj-kezelésben részesítjük, és kézzel szépen átsimogatjuk vele.

A sütés következik, amit 180 fokra előmelegített sütőben kezdünk meg. A sütési időtartam sütőtől és ízléstől függően 15-25 perc.

Míg készül a sütőben a hal, elkészítjük a salátánkat hozzá. Hozzávalók:  alma, kígyóuborka, petrezselyem, mandula, dió és újhagyma. Az uborka magját érdemes egy kiskanál segítségével eltávolítani, aminek oka, hogy egyrészt vizesebbé, másrészt keserűbbé teszi a salátánkat. Aztán felaprítjuk az újhagymát, ugyancsak ízlés szerint 3-5 szálat. Az eddig elkészített alapot sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Összekeverjük és pár percre állni hagyjuk. Közben friss petrezselymet aprítunk és hozzátesszük. Mindezek után jöhet az alma, amit megpucolunk és csakis a húsát szeljük fel apróra és hozzátesszük a salátához. A végén jöhetnek a magvak, ami alapvetően bármi lehet, mandula, dió, mogyoró, sőt, még pisztácia is. Végezetül még egy kis olívaolajjal összekeverjük, hogy az ízek szépen összeérjenek.

Fotó: Pixabay

Recept: Airchef 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE