Van, hogy a csirke egyszerűen verhetetlen: ropogós bőr és omlós hús, többféle körettel, friss salátával, de egy tésztalevesben is fantasztikusan működhet. Ha jól van elkészítve, tökéletes és sokoldalú alap. Ez tipikusan olyan étel, amihez mindenkinek megvan a maga módszere a de ki adhatna jobb receptet a tökéletes sült madárhoz, mint egy Michelin-csillagos séf?
Lisa Goodwin-Allen a Michelin-csillagos Northcote étterem vezető séfje Lancashire-ben, Angliában, valamint a The Stafford London étteremben, és a brit televízióban is rendszeres vendég, olyan műsorokban, mint a Great British Menu. Ő lesz a mentor az Egyesült Királyság séfje, Marcus Clayton számára a közelgő S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2022-23 Grand Finale-ján.
Minden az alapanyaggal kezdődik
A háziasszonyoktól a fine dining ételeket készítő konyhafőnökig mindenki tudja, hogy jó étel csak jó hozzávalókkal készülhet. A jó minőségű csirke használata tehát kulcsfontosságú – menj el a helyi henteshez (vagy rendelj kedvenc beszállítódtól…), és válassz vagy szabadon tartott, vagy kukoricával táplált csirkét. Főzés előtt 30 perccel mindig vedd ki a csirkét a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Lisa ezt az alacsony hőmérsékletű módszert részesíti előnyben, mert így sokkal egyenletesebb lesz a sütés, a hús pedig nedves és omlós marad. Az ilyen módon sült csirke sokkal több ízzel rendelkezik, a legjobb, ha hagyományosan tálaljuk, klasszikus sült körettel – egyszerűen verhetetlen. Érdemes mellé sült burgonyát, karfiolt sajttal és más szezonális zöldséget választani hozzá. A burgonya locsolásához használd a csirke zsírját. Alternatívaként nyáron egyszerűen tálald finom kevert – vagy káposztasalátával.
Tippek és felhasználási javaslatok
Mindig érdemes egy kicsit nagyobb csirkét választani, mint amire szükség van, mert a maradékból csinálhatsz egy nagyszerű csirkés szendvicset vagy egy finom Caesar-salátát.
Érdemes kihasználni az egész madarat a zero waste jegyében. Egy finom alaplé készítéséhez borítsd be a csirke csontvázát vízzel, és adj hozzá egy csirke alaplékockát (ha van), valamint néhány puha fűszernövényt és főzd 1-1,5 órán keresztül. Szűrd le, és már kész is alaplé. Ebből aztán készülhet egy finom csirke rament. A levet ízesítsd tovább szójaszósszal, chilivel, gyömbérrel és citromfűvel. Adj hozzá nyers zöldségeket, mint például sárgarépát, újhagymát, egy kis maradék csirkét és tésztát, és már kész is a tálalásra.
A Lisa-féle süt csirke hozzávalói:
Az alábbi töltelék recept mintaként használható – bármilyen ízt adhatsz hozzá a töltelékhez, például piri-pirit, fokhagymát, fűszernövényeket stb.
- 1 egész csirke
- 100 g apróra vágott hagyma
- 140 g kolbászhús
- 100 g apróra vágott füstölt szalonna
- 100 g prézli
- 100 g olvasztott vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál aprított kakukkfű
- 2 csipet só
- olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 120°C-ra.
- Távolítsd el a csirkéből a szegycsontot úgy, hogy mindkét oldalán készíts egy kis vágást, kapard ki kissé, hogy láthatóvá váljon, majd csavard ki és távolítsd el.
- Óvatosan lazítsd meg a bőrt a csirke mellén és a lábain úgy, hogy a kezed a bőr alá helyezve, hüvelykujjaddal simítod.
- Tedd a vágott hagymát egy kis serpenyőbe, adj hozzá egy kevés olívaolajat, és közepes lángon süsd 1-2 percig, amíg megpuhul. Távolítsd el és tedd félre.
- Egy közepes méretű tálban keverd össze a kolbászhúst, apróra vágott szalonnát, prézlit, olvasztott vajat, apróra vágott fokhagymát, kakukkfüvet, sózd meg és alaposan keverd össze.
- A keveréket oszd ketté. Töltsd az egyik felét a csirke üregébe, a másik felét helyezd egy nyomózsákba, vagy óvatosan a kezeddel tömd a bőr alá, kézzel irányítva, hogy egyenletesen borítsa a mellét és a lábait, ügyelve, hogy ne szakítsd ki a bőrt.
- Helyezd egy tepsire, és süsd 1 óra 20 percig. Amint elkészült, vedd ki a sütőből. Hagyd a csirkét 15 percig pihenni, közben tekerd fel a sütőt 200 fokra.
- Tedd vissza a sütőbe további 15 percre, vagy amíg aranybarna nem lesz.
- Vedd ki, szeleteld fel és tálalhatod is!
Jó étvágyat!