fbpx

Rendszerváltás a vendéglátásban – a legnagyobb kihívás az integráció

A munkaerőhiány általános probléma, de nem csak Magyarországon. A vállalkozók heroikus küzdelmet folytatnak, hogy elegendő munkatársat szerezzenek a vállalkozásuk üzemeltetéséhez, ezért gyakorlatilag bárkit felvesznek, aki elvállalja a munkát.

Ezzel a helyzettel azonban duplán nem tud megbirkózni a szakma, mert még sokan nem vették észre, hogy a működési rendszert át kell alakítani ahhoz, hogy ennek a kihívásnak meg lehessen felelni.

DRAZEN ZIGIC/SHUTTERSTOCK

Amerikai minta: a munkaerő integrálása

Amerikában, ha valaki kiesik a munkaerőpiacról, általában egyből a vendéglátásba megy, és ameddig nem talál az elképzelései szerinti munkát magának – ami jellemzően maximum 3 hónap -, addig ott is dolgozik.  De nem csak ténfereg, hanem az ottani rendszereknek köszönhetően, akár az első nap is termelő és hasznos csapattag tud lenni, és egyből részt tud venni a profittermelésben. Ott hagyománya van az ilyen típusú munkaerő integrálásának a szervezetbe, ellentétben a magyar modellel. Vizsgáljuk meg, mi a különbség.

Hazai gyakorlat: az éttermi placcok felosztása

Magyarországon, ha jól megnézünk egy éttermi placcot, a pincérek földrajzilag osztják fel egymás között, mindenkinek van pár asztala -amiért felel-, hogy ne kelljen annyit futkosni össze-vissza.

Ebben a modellben elvárható mindenkitől a magas szakértelem és a rátermettség, ami sajnos a képzetlen és motiválatlan munkaerő tekintetében szinte lehetetlen.

Ezzel szemben Amerikában feladatokra osztják a működést, és különböző kvalitású emberek különböző szintű feladatokat kapnak, amelynek az eredménye egy teljesen jól és olajozottan működő rendszer lesz.

A feladatok szétosztása

Gondoljunk csak bele, van egy szép kislány az ajtóban, aki becsábítja a vendéget, leülteti az asztalhoz, kezébe nyomva az étlapot, és kezeli a foglalási rendszert. Ehhez majdnem elég „csak szépnek” lenni. Aztán jön a képzett pincér, aki felveszi a rendelést, tud válaszolni a kérdésekre, tud értékesíteni, viszont semmi mást nem csinálhat. Aztán nem rossz értelemben fogalmazva, van egy közepesen tehetséges ember, aki, amikor csenget a szakács, a kitálalt ételt az asztalhoz viszi. Pont ahhoz, ami a tányér alatt elhelyezett cetlin jelölve van. Ehhez semmilyen szaktudás nem kell, csak az a dolga, hogy ne borítsa le a vendéget, találja meg az asztalt, és tegye le kedvesen a tányért.  Aztán jön egy hasonló képességű munkaerő, akinek csak az a dolga, hogy lerámoljon, és rendet tegyen az asztalon. Majd a képzett, rendelést felvevő pincér besöpri a pénzt.

Ebben a modellben van egy szakképzett személyzet, egy csinos hölgy, és kettő vagy akár hat teljesen képzetlen munkatárs sokkal kisebb bérért, és az eredmény nem összehasonlítható azzal, mintha ez a négy-nyolc ember elosztaná a placcot egymás között.

Ez egyébként minden területre igaz, a feladatokat szét kell osztani, kategorizálni kell, és a megfelelő szintű feladatot a megfelelő munkatársra kell bízni. A komplexitás csak erősen jól képzett munkaerőtől várható el.

Photograph: Alicia Canter/The Guardian

A vezetőknek itt óriási szerep jut. Nem csinálhatják azt, amit régen, hogy csak figyelnek, és noszogatják az embereket. Ők felelősek az integrálásért. A képzetlen munkaerőnek nap mint nap el kell mondani, hogy mit csináljon, mert éjjel sokszor elfelejti reggelre. Mindig értékelni kell a munkát, ha lehet, dicsérni, ha kell, elmarasztalni. Amerikai filmekben lehet látni a nyitás előtti meetinget. A dolgozók körbe állnak, és a vezető kiosztja a feladatokat, ki, miért felel, és értékeli a teljesítményt, motiválja a csapatot. Ez az egyetlen kulcs ahhoz, hogy kis létszámú, szakképzett munkatárssal értékelhető eredményt lehessen elérni.

Matusz Balázs

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE