fbpx

A találgatások és kérdések ideje már lejárt. Elméletileg túl vagyunk a COVIDválságon, amely drasztikusan érintette a vendéglátást. Merőben új helyzet jött létre, amit eddig még senki nem tapasztalt. Fontossá vált az emberi hozzáállás, a felelős magatartás. A fennmaradáshoz teljesen új metódusokra volt szükség. Tökéletes recept nem létezik. Minden egységnek egyénileg kellett megoldásokat találni.

Fotó: Pixabay

Előzmények, történések

A pandémia sajnos világméreteket öltött, mely számos területre komoly hatást gyakorolt. A megszorítások rendkívüli, eddig még soha nem tapasztalt helyzetet okoztak. Az elképesztően nehéz szituációból sokan jöttek ki vesztesül. Voltak, akik mindent beáldoztak a fennmaradásért, és voltak, akik feladták. A vírushelyzet alkalmat adott arra is, hogy sokkal tudatosabban, felelősebben figyeljünk az egészség megóvására, a higiéniai követelmények maximális betartására.

Fotó: Pixabay

A drámai helyzet alapjaiban változtatta meg a vendéglátás szereplőinek gondolkodásmódját. Arra sarkallta őket, hogy merőben új, innovatív és gazdaságos megoldásokkal rukkoljanak elő. Egy kicsit minden lelassult, megváltozott. Fellendült a házhoz szállított ételek piaca, és átalakultak a fogyasztói és vendég szokások. A mérhetetlenül sok változás által a megszokott elavulttá vált, a bevett szokások nem hoztak, és a mai napig nem hoznak eredményt.

Fotó: Pixabay

Szigorúbb rendszerek szerint

A koronavírus-válság kevés ágazatot érintett olyan súlyosan, mint az élelmiszeripart és a vendéglátást. Bár sok vállalkozás képes volt alkalmazkodni az „új normálishoz”, a jövő még mindig bizonytalan. Sokkal szigorúbbak lettek a szabályok, a már meglévő alapvetéseket is jóval figyelmesebben tartják be a vendéglátóhelyek. Nem szabad elfelejteni a magasabb élelmiszerbiztonsági és járványügyi kockázatot, hiszen azok ugyanúgy léteznek, ahogy eddig. Mindeközben a globális felmelegedés hatása rányomta a bélyegét az alapanyag-ellátásra, a gazdasági válság pedig az árak emelkedését eredményezte. A helyzet kihívásokkal teli, akár az érintett szektorokról, akár a financiális környezetről, akár az állami intézkedésekről beszélünk.

Fotó: Pixabay

A problémák nem múltak el

Őszinte aggodalomra adhat okot a vendéglátás jövője. Az éttermi szakemberek túlnyomó többsége érezte úgy, hogy a gazdasági helyzete megingott. Hazánkban kevesen tudtak élni a kormányzat által nyújtotta megoldásokkal és lehetőségekkel. Jószerével „saját zsebből” kellett finanszírozni a működtetést. Ez két következménnyel járt. Komoly bezárási hullámmal, és pályaelhagyók tömegével. A folyamat azonban még nem állt meg, hiszen a vírushelyzet következményei befolyásolták a világgazdaságot, ezáltal pedig a vendéglátás és a turisztika működtetésének költségeit.

Fotó: Pixabay

Sokan úgy tartják fenn az iparágat és a vállalkozásaikat, hogy új stratégiákat dolgoztak ki. Erre azonban nincs általános recept. Minden vendéglátóhely külön világ, ahol egyedi megoldásokat kell alkalmazni. Mindenki számára szükségessé vált a saját rendszerének frissítése, rentabilitásának megteremtése. Rengetegen folyamodtak hitelhez, hagyatkoztak az állami segítségre, és egyéb forrásokból próbálták finanszírozni a működést. Olyanok is voltak, akik innovációval, előre meneküléssel oldották meg a problémákat. Az biztos, hogy mindazok, akik ma vendéglátással foglalkoznak, rengeteg áldozatot hoztak, és hoznak most is.

Fotó: Pixabay

Hol tartunk most?

Az iparág szakemberei reálisan látják a jövőt. A problémáktól függetlenül sok étterem nyitott újra, és azóta keményen dolgoznak. Mindenki felelőssége megnövekedett. A megváltozott vendégigényekhez, az alapanyagárak emelkedéséhez, a működtetés költségeinek növekedő tendenciájához mind rugalmasan alkalmazkodni kell.

Jelenleg leginkább a belföldi vendégekre lehet alapozni, és rájuk építeni az egységek rentabilitási mutatóit. Rendkívül fontos a minőség megtartása, a vendégelégedettség, és a szolgáltatások színvonalának emelése. Az adott lehetőségek mentén kétségtelenül nehéz feladat. A vendégek már nem félnek közösségekbe menni, de a pénztárcák leapadtak. A spórolás, a meggondolt költekezés lett jellemző a társadalomban. Ezért a vendéglátó egység rentábilis működését nem csak a szakmai megoldások, hanem a társadalmi folyamatok is befolyásolják. A jövő építéséhez sokat tesznek hozzá azok a szakmai szervezetek, akik a kormányzattal egyeztetve, különféle lehetőségeket, stratégiákat hoznak létre a szektor fellendítése érdekében.

Fotó: Pixabay

A COVID munkavállalókat, vállalkozásokat tizedelt meg. Roppant magas lett a bizonytalansági faktor. A nehézségektől függetlenül a szektorban dolgozók, a munkaadók és a munkavállalók mindent megtesznek. Köszönhető az elhivatott szakembereknek, hogy bizakodhatunk a jövőben. Akik most állták a sarat, létfontosságú szerepet fognak jelenteni az iparág fellendülésében, és stabil jövőjének megteremtésében.

Címkék: ,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE