fbpx

A darált marhahús a háztartásokban az egyik leggyakrabban használt fehérje napjainkban. Hogy miért? Mert olcsó, jól fagyasztható, és viszonylag könnyen felhasználható. Már csak az a kérdés, hogy járasd csúcsra, ezt a népszerű alapanyagot… 

Amikor a darált marhahús kezeléséről és előkészítéséről van szó, még a legtapasztaltabb szakácsok is tanulhatnak néhány új trükköt. Akár rendszeresen főzöl vele, akár csak néha, valószínűleg van valami, amit jobban is csinálhatnál. Lehet, hogy több ízt szeretnél kicsikarni a chiliből vagy a tacóból, vagy talán biztosabb döntéseket hozni a vásárláskor. Bármi legyen is az, összegyűjtöttünk a leghasznosabb tippeket a darált marhahús főzéséhez. 

Vedd figyelembe az arányokat

Amikor darált marhahúst vásárolunk, gyakran szédítő százalékok és matematikai képletek között találjuk magunkat, melyek a sovány-zsír arányra utalnak. Sokan csak azt veszik meg, ami éppen akciós, de ez gyakori hiba. A recepted számára megfelelő arány kiválasztása nagyon fontos a végső étel textúrája és íze szempontjából.  

Fontos szem előtt tartani, hogy a zsír főzés közben folyadékká válik. Tehát ha például azt tervezed, hogy a marhahúst megpirítod és lecsöpögteted a zsírt, tégy magadnak egy szívességet, és a a lehető legkevesebb zsírtartalmú keveréke vásárold. A szaftos hamburgerek kedvelői ideális esetben egy körülbelül 20%-os zsírtartalmú darált marhahúst keresnek. 

Fotó: www.shutterstock.com

Tudd, mi van húsban

A legjobb módja annak, hogy biztosra menj, ha te magad daráltatod le a friss húst. Ha az élelmiszerboltodnak van hentespultja, kiválaszthatod, melyik húsdarab néz ki a legjobban, és megkérheted a hentest, hogy darálja le neked, még jobb esetben a konyhában van erre alkalmas eszköz. A ‘prime’ a legjobb, és ideális pácolás nélküli főzésre. Habár a darálási folyamat csökkenti a hús keménységét, a prime még mindig a legízletesebb lehetőség a darált marhahús esetében. 

Fotó: www.shutterstock.com

Ismerd meg a szénával és gabonával táplált marha különbségeit

Túl a zsírarányon és minőségen, van még egy fontos szempont, amit figyelembe kell venni vásárláskor. Az, hogy a marhát mivel etették mielőtt alapanyaggá vált, nagyban befolyásolhatja az ízt és még a textúrát is. Bizonyos marhahúsok szénát, míg mások gabonát fogyasztanak. Előbbit megnevezést csak akkor kaphatja meg, ha a szarvasmarha fűves legelőkön táplálkozott. Ez általában kevesebb zsírt tartalmaz, de gazdagabb ízű. Másrészről, a gabonával táplált marhahús több zsírt, vagy márványozottságot mutat, és szaftosabb.

Fotó: www.shutterstock.com

Tökéletesítsd a pirítást 

Ha a lehető legtöbb ízt szeretnéd kihozni a darált marhahúsos receptekből, szinte minden esetben kihagyhatatlan lépés a hús megpirítása. Ez adja meg azt a sötét barna, ropogós textúrát, amit csúcsra járat egy remek hamburgert vagy ragut. Ezt úgy érheted el, hogy nagyon forróra hevíted a serpenyőt, és egyszerre adod hozzá, anélkül, hogy széttörnéd. Várd meg, amíg a hús alaposan megpirul és ropogós lesz az egyik oldalán, mielőtt megfordítanád, majd törd szét mindent egy kanállal. Győződj meg róla, hogy nem pakolod meg egyszerre túlságosan a serpenyőt hússal (szükség esetén használj több adagot), és még kezdéskor távolíts el annyi nedvességet, amennyit csak lehet. Mivel a víz alacsonyabb hőmérsékleten válik gőzzé, a nedvesség megakadályozza a pirítási folyamatot (ún. Maillard-reakció).  

Fotó: www.shutterstock.com

Folytatás hamarosan!

Forrás  

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE